Kiedy w kuchni zatka się zlew, zawsze biorę folię aluminiową. Trik działa za każdym razem

Zatkany odpływ w kuchennym zlewie to jedna z tych sytuacji, które potrafią mocno zrujnować nam nastrój. Istnieje genialny trik, który zyskał popularność na Tik Toku. Ten prosty i skuteczny sposób wykorzystuje folię aluminiową. Oto jak działa ten trik.

Zatkany zlewZatkany zlew
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Marcin Michałowski

Każdy z nas z pewnością spotkał się z sytuacją, w której odpływ w kuchennym zlewie zostaje zatkaną przez resztki jedzenia, fusy z kawy czy herbaty, a także inne drobne zanieczyszczenia. Efektem tego jest bulgotanie wody i niemożność jej swobodnego spływu, co jest irytujące i nieestetyczne. Najczęściej w takiej sytuacji sięgamy po chemikalia do czyszczenia rur lub dzwonimy po hydraulika. Jednak można uniknąć tych kłopotów, przestrzegając kilku podstawowych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na serowy makaron. Zachwyć wszystkich domowników

Oto kilka ważnych zasad:

  1. Unikaj wyrzucania resztek jedzenia i fusów do odpływu. To pewny sposób na jego zatknięcie.
  2. Nie wylewaj zużytego tłuszczu do zlewu. Tłuszcz może tworzyć złogi w rurach, co prowadzi do zatkania odpływu.
  3. Regularnie czyść odpływ i rury. Regularne utrzymanie ich w czystości pomoże uniknąć poważniejszych problemów.

Zatkany zlew: genialny trik z folii aluminiowej

Jednakże, jeśli już doszło do zatkanego odpływu, istnieje prosty trik, który może ci pomóc. Użytkowniczka Tik Toka @annmatkawariatka podzieliła się tym pomysłem, a jego popularność szybko wzrosła. Oto jak działa ten genialny trik:

  1. Weź kawałek folii aluminiowej.
  2. Uformuj z niej "pojemnik", który wsadzisz do odpływu w zlewie. Dzięki temu folia będzie stanowić barierę, która zatrzyma tłuszcz i resztki jedzenia.
  3. Wylewaj zużyty tłuszcz do tego "pojemnika". Folia aluminiowa działa jako tymczasowy pojemnik na tłuszcz.
  4. Gdy pojemnik się zapełni, wystarczy go wyrzucić do odpowiedniego pojemnika na odpady. Tłuszcz nie dostaje się do odpływu, a rury pozostają drożne.

Warto też dodać do tego procesu przecieranie patelni ręcznikiem papierowym przed myciem, a będziesz w stanie utrzymać swój odpływ w doskonałym stanie. Dzięki temu trikowi unikniesz kłopotów z zatkaniem odpływu i nie będziesz musiał dzwonić po hydraulika lub korzystać z agresywnych środków chemicznych. To prosty, ekologiczny sposób na utrzymanie odpływu w czystości i uniknięcie niepotrzebnych problemów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej