WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Wbij wykałaczkę w osłonkę od mięsa. Będziesz żałować, że poznałeś ten trik tak późno

Czasem drobiazgi potrafią popsuć nam nastrój podczas gotowania. Jednym z takich problemów może być wyjmowanie mięsa z foliowej osłonki. Na szczęście mamy dla ciebie świetny trik, który ułatwi ci życie w kuchni. Wystarczy wykałaczka!

WykałaczkiWykałaczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Internet obfituje w różnego rodzaju triki kuchenne, które obiecują uczynić nasze gotowanie szybszym i łatwiejszym. Często warto sprawdzić, czy te triki rzeczywiście działają, bo czasem mogą okazać się naszym sprzymierzeńcem w kuchni.

Pewnie zdarzyło ci się kupić mięso zapakowane w foliową osłonkę. Choć osłonki te mają swoje zalety, jak na przykład przedłużenie trwałości produktu, czasami potrafią sprawić nam sporo kłopotów. Próba zdobycia dostępu do mięsa ukrytego pod tą warstwą folii może być frustrująca. Jak więc sobie z tym poradzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Trik z wykałaczką: jak to działa?

Na szczęście istnieje prosty i skuteczny sposób, aby pozbyć się osłonki mięsa raz na zawsze. Wszystko, czego potrzebujesz, to zwykła wykałaczka, którą masz w domu. Oto kroki, które pomogą ci wykorzystać ten trik:

  1. Przebij osłonkę: Włóż wykałaczkę w jednym miejscu na końcówkę mięsa w osłonce. Warto to robić ostrożnie, aby nie uszkodzić mięsa.
  2. Obracaj wykałaczkę: Teraz wystarczy obracać wykałaczką wokół końcówki mięsa. Staraj się to robić delikatnie i równomiernie.
  3. Zdejmij osłonkę: W wyniku obrotów wykałaczki osłonka mięsa powinna pęknąć. Teraz wystarczy ją delikatnie zdjąć, nie uszkadzając przy tym mięsa.

Dlaczego warto używać triku z wykałaczką?

Istnieje wiele powodów, dla których warto wypróbować ten trik. Po pierwsze, oszczędza on czas. Zamiast walczyć z oporną osłonką, możesz szybko i łatwo zdjąć ją za pomocą wykałaczki. Po drugie, nie uszkadzasz mięsa. Tradycyjne metody, takie jak odkrawanie końcówki, często prowadzą do utraty cennego produktu. Trik z wykałaczką pozwala zachować całe mięso w nienaruszonym stanie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło