Kiedy zapowiedzą się goście, zawsze robię kremowe ciasto z jagodami. Rozkosz dla podniebienia
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj przepyszne ciacho z kremem jagodowym i frużeliną. Nie dość, że przepięknie prezentuje się na stole, to również rewelacyjnie smakuje. Jest słodkie, wilgotne, kremowe i aromatyczne. Na samą myśl cieknie ślinka.
03.09.2023 14:44
Przygotowanie tego wyjątkowego ciasta nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu, dlatego najlepiej zrobić je dzień wcześniej. W przepisie możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód. Gwarantujemy, że każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Goście będą się ustawiać w kolejce po dokładkę. Przepis pochodzi z bloga "Mała cukierenka".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto jagodowe — przepis krok po kroku
Składniki na biszkopt:
- 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka,
- 160 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 180 g mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Poncz:
- 150 ml wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Masa jagodowa:
- 350 g jagód (mogą być mrożone),
- 150 ml wody,
- 4 łyżki cukru,
- 12 g żelatyny + 6 łyżek wody,
- 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Masa śmietanowa:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.,
- 2 łyżeczki fixu do śmietany,
- 2 łyżki cukru pudru.
Frużelina jagodowa:
- 250 g jagód (mogą być mrożone),
- 100 ml wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Piekarnik nastaw na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka ubij. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj żółtka i dalej mieszaj mikserem na jasną, kremową masę.
- Na jajeczną masę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
- Ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia. Papier włóż z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odetnij przypieczoną skórkę. Przekrój go w poziomie na dwie równe części. Jedną część włóż do blaszki.
- Składniki do nasączenia wymieszaj i połową przygotowanego ponczu nasącz biszkopt w blaszce.
- Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 6 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut, aby napęczniała.
- Do rondelka wsyp jagody, dodaj cukier, wodę, postaw na ogniu i zagotuj, od czasu do czasu, mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na kilka minut. Po tym czasie dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstaw do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową, ale żeby jeszcze nie zaczęła tężeć).
- Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier wanilinowy i ubij na niezbyt sztywno. Następnie w trzech partiach dodaj ostudzone jagody, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem do połączenia składników.
- Gotowy krem jagodowy wyłóż na biszkopt w blaszce i wyrównaj. Na wierzchu ułóż drugą część biszkoptu i nasącz go pozostałym ponczem.
- Do miski wlej śmietankę, dodaj fix, cukier puder i ubij. Ubitą śmietankę wyłóż na ciasto w blaszce i wyrównaj. Na czas dalszych przygotowań ciasto wstaw do lodówki.
- Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut, aby napęczniała.
- Do rondelka wsyp jagody, dodaj cukier, wodę, postaw na ogniu i zagotuj, od czasu do czasu, mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami wody i wlej ją do gotujących się jagód, wymieszaj. Jagody gotuj jeszcze przez około 1 minutę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na 8 minut. Po tym czasie dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstaw do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową).
- Masę jagodową wyłóż na ciasto w blaszce i wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.