PrzepisCiastaKiedy zapowiedzą się goście, zawsze robię kremowe ciasto z jagodami. Rozkosz dla podniebienia

Kiedy zapowiedzą się goście, zawsze robię kremowe ciasto z jagodami. Rozkosz dla podniebienia

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj przepyszne ciacho z kremem jagodowym i frużeliną. Nie dość, że przepięknie prezentuje się na stole, to również rewelacyjnie smakuje. Jest słodkie, wilgotne, kremowe i aromatyczne. Na samą myśl cieknie ślinka.

Ciasto jagodowe
Ciasto jagodowe
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

03.09.2023 14:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotowanie tego wyjątkowego ciasta nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu, dlatego najlepiej zrobić je dzień wcześniej. W przepisie możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód. Gwarantujemy, że każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Goście będą się ustawiać w kolejce po dokładkę. Przepis pochodzi z bloga "Mała cukierenka".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto jagodowe — przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka,
  • 160 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 180 g mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

Poncz:

  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Masa jagodowa:

  • 350 g jagód (mogą być mrożone),
  • 150 ml wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 12 g żelatyny + 6 łyżek wody,
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Frużelina jagodowa:

  • 250 g jagód (mogą być mrożone),
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Piekarnik nastaw na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka ubij. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj żółtka i dalej mieszaj mikserem na jasną, kremową masę.
  3. Na jajeczną masę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
  4. Ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia.
  5. Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia. Papier włóż z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odetnij przypieczoną skórkę. Przekrój go w poziomie na dwie równe części. Jedną część włóż do blaszki.
  6. Składniki do nasączenia wymieszaj i połową przygotowanego ponczu nasącz biszkopt w blaszce.
  7. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 6 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut, aby napęczniała.
  8. Do rondelka wsyp jagody, dodaj cukier, wodę, postaw na ogniu i zagotuj, od czasu do czasu, mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na kilka minut. Po tym czasie dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstaw do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową, ale żeby jeszcze nie zaczęła tężeć).
  9. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier wanilinowy i ubij na niezbyt sztywno. Następnie w trzech partiach dodaj ostudzone jagody, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem do połączenia składników.
  10. Gotowy krem jagodowy wyłóż na biszkopt w blaszce i wyrównaj. Na wierzchu ułóż drugą część biszkoptu i nasącz go pozostałym ponczem.
  11. Do miski wlej śmietankę, dodaj fix, cukier puder i ubij. Ubitą śmietankę wyłóż na ciasto w blaszce i wyrównaj. Na czas dalszych przygotowań ciasto wstaw do lodówki.
  12. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut, aby napęczniała.
  13. Do rondelka wsyp jagody, dodaj cukier, wodę, postaw na ogniu i zagotuj, od czasu do czasu, mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami wody i wlej ją do gotujących się jagód, wymieszaj. Jagody gotuj jeszcze przez około 1 minutę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na 8 minut. Po tym czasie dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstaw do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową).
  14. Masę jagodową wyłóż na ciasto w blaszce i wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Źródło artykułu:malacukierenka.pl
przepisciastodeser