PrzepisCiastaKiedy zapowiedzą się goście, zawsze robię kremowe ciasto z jagodami. Rozkosz dla podniebienia

Kiedy zapowiedzą się goście, zawsze robię kremowe ciasto z jagodami. Rozkosz dla podniebienia

Ciasto jagodowe
Ciasto jagodowe
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

03.09.2023 14:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj przepyszne ciacho z kremem jagodowym i frużeliną. Nie dość, że przepięknie prezentuje się na stole, to również rewelacyjnie smakuje. Jest słodkie, wilgotne, kremowe i aromatyczne. Na samą myśl cieknie ślinka.

Przygotowanie tego wyjątkowego ciasta nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu, dlatego najlepiej zrobić je dzień wcześniej. W przepisie możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód. Gwarantujemy, że każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Goście będą się ustawiać w kolejce po dokładkę. Przepis pochodzi z bloga "Mała cukierenka".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto jagodowe — przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka,
  • 160 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 180 g mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

Poncz:

  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Masa jagodowa:

  • 350 g jagód (mogą być mrożone),
  • 150 ml wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 12 g żelatyny + 6 łyżek wody,
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Frużelina jagodowa:

  • 250 g jagód (mogą być mrożone),
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Piekarnik nastaw na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka ubij. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj żółtka i dalej mieszaj mikserem na jasną, kremową masę.
  3. Na jajeczną masę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
  4. Ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia.
  5. Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia. Papier włóż z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odetnij przypieczoną skórkę. Przekrój go w poziomie na dwie równe części. Jedną część włóż do blaszki.
  6. Składniki do nasączenia wymieszaj i połową przygotowanego ponczu nasącz biszkopt w blaszce.
  7. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 6 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut, aby napęczniała.
  8. Do rondelka wsyp jagody, dodaj cukier, wodę, postaw na ogniu i zagotuj, od czasu do czasu, mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na kilka minut. Po tym czasie dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstaw do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową, ale żeby jeszcze nie zaczęła tężeć).
  9. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier wanilinowy i ubij na niezbyt sztywno. Następnie w trzech partiach dodaj ostudzone jagody, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem do połączenia składników.
  10. Gotowy krem jagodowy wyłóż na biszkopt w blaszce i wyrównaj. Na wierzchu ułóż drugą część biszkoptu i nasącz go pozostałym ponczem.
  11. Do miski wlej śmietankę, dodaj fix, cukier puder i ubij. Ubitą śmietankę wyłóż na ciasto w blaszce i wyrównaj. Na czas dalszych przygotowań ciasto wstaw do lodówki.
  12. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut, aby napęczniała.
  13. Do rondelka wsyp jagody, dodaj cukier, wodę, postaw na ogniu i zagotuj, od czasu do czasu, mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami wody i wlej ją do gotujących się jagód, wymieszaj. Jagody gotuj jeszcze przez około 1 minutę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na 8 minut. Po tym czasie dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstaw do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową).
  14. Masę jagodową wyłóż na ciasto w blaszce i wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Źródło artykułu:malacukierenka.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także