PrzepisCiastaCiasto Prince Polo. Prosty przepis, obłędny smak

Ciasto Prince Polo. Prosty przepis, obłędny smak

Ciasto Prince Polo - Pyszności
Ciasto Prince Polo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
01.09.2023 08:50

Kultowy wafelek Prince Polo w formie ciasta to przepis, który pokochasz od razu. Jest prosto, smacznie i szybko. Wychodzi za każdym razem.

Słodycze inspirowane kultowymi słodkościami od zawsze budzą ogromne zainteresowanie. Tym razem postawiłam na Prince Polo. Uwielbiają je nie tylko Polacy - ogromną popularnością cieszył się również na Islandii, gdzie sprzedawano go jako jeden z nielicznych wafelków w czekoladzie. W tej wersji każdy będzie miał okazję skosztować porcji tej pyszności. Miękki biszkopt skrywa między sobą chrupiącą warstwę ciasteczkową oraz budyniową. Całość zwieńcza czekoladowa polewa. Jest pysznie, efektownie i wbrew pozorom bardzo prosto. Przygotowanie ciasta Prince Polo nie jest skomplikowane.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Prince Polo

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa ciasteczkowa: 

  • 6 białek, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 150 g mielonych orzechów włoskich, 
  • 120 g wiórków kokosowych, 
  • 3 wafelki Prince Polo. 

Masa budyniowa: 

  • 2 budynie czekoladowe,
  • 1 l mleka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 200 g masła - miękkiego, 
  • 50 g gorzkiej czekolady. 

Polewa: 

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.

Dodatkowo:

  • 2 wafelki Prince Polo - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka jajek ubijam na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodaję porcjami żółtka jaj oraz proszek do pieczenia i mąkę. Powstałą masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 35 minut w 175 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.

Biszkopt - Pyszności
Biszkopt - Pyszności© Licencjodawca

Krok 2. Zaczynam przygotowywać masę budyniową. Budynie czekoladowe wsypuję do miski i rozpuszczam w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję, dodaję cukier i rozpuszczony proszek budyniowy. Dokładnie mieszam i podgrzewam, aż zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.

Krok 3. Gdy budyń się studzi, robię warstwę ciasteczkową. Wafelki rozgniatam. Białka ubijam na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodaję wiórki kokosowe, pokruszone wafelki, mielone orzechy włoskie i mieszam. Przekładam do blaszki po biszkopcie i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piekę 35 minut.

Warstwa ciasteczkowa- Pyszności
Warstwa ciasteczkowa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4. Wracam do masy budyniowej. Masło rozcieram mikserem. Dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując.

Krok 5. Wystudzony biszkopt dzielę na dwa blaty. Wkładam pierwszy z nich do formy, smaruję połową masy budyniowej, wykładam upieczoną warstwę ciasteczkową i rozprowadzam pozostałą masę.

Składanie ciasta - Pyszności
Składanie ciasta - Pyszności© Licencjodawca

Krok 6. Przykrywam całość drugim biszkoptem. Polewam czekoladową polewą i dekoruję pokruszonymi wafelkami Prince Polo. Smacznego!

Ciasto Prince Polo - Pyszności
Ciasto Prince Polo - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także