Ciasto Prince Polo. Prosty przepis, obłędny smak
Kultowy wafelek Prince Polo w formie ciasta to przepis, który pokochasz od razu. Jest prosto, smacznie i szybko. Wychodzi za każdym razem.
01.09.2023 08:50
Słodycze inspirowane kultowymi słodkościami od zawsze budzą ogromne zainteresowanie. Tym razem postawiłam na Prince Polo. Uwielbiają je nie tylko Polacy - ogromną popularnością cieszył się również na Islandii, gdzie sprzedawano go jako jeden z nielicznych wafelków w czekoladzie. W tej wersji każdy będzie miał okazję skosztować porcji tej pyszności. Miękki biszkopt skrywa między sobą chrupiącą warstwę ciasteczkową oraz budyniową. Całość zwieńcza czekoladowa polewa. Jest pysznie, efektownie i wbrew pozorom bardzo prosto. Przygotowanie ciasta Prince Polo nie jest skomplikowane.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Prince Polo
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Warstwa ciasteczkowa:
- 6 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 150 g mielonych orzechów włoskich,
- 120 g wiórków kokosowych,
- 3 wafelki Prince Polo.
Masa budyniowa:
- 2 budynie czekoladowe,
- 1 l mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g masła - miękkiego,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 50 ml śmietanki 30 proc.
Dodatkowo:
- 2 wafelki Prince Polo - do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Białka jajek ubijam na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodaję porcjami żółtka jaj oraz proszek do pieczenia i mąkę. Powstałą masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 35 minut w 175 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Krok 2. Zaczynam przygotowywać masę budyniową. Budynie czekoladowe wsypuję do miski i rozpuszczam w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję, dodaję cukier i rozpuszczony proszek budyniowy. Dokładnie mieszam i podgrzewam, aż zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 3. Gdy budyń się studzi, robię warstwę ciasteczkową. Wafelki rozgniatam. Białka ubijam na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodaję wiórki kokosowe, pokruszone wafelki, mielone orzechy włoskie i mieszam. Przekładam do blaszki po biszkopcie i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piekę 35 minut.
Krok 4. Wracam do masy budyniowej. Masło rozcieram mikserem. Dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując.
Krok 5. Wystudzony biszkopt dzielę na dwa blaty. Wkładam pierwszy z nich do formy, smaruję połową masy budyniowej, wykładam upieczoną warstwę ciasteczkową i rozprowadzam pozostałą masę.
Krok 6. Przykrywam całość drugim biszkoptem. Polewam czekoladową polewą i dekoruję pokruszonymi wafelkami Prince Polo. Smacznego!