Ciasto Prince Polo. Prosty przepis, obłędny smak

Kultowy wafelek Prince Polo w formie ciasta to przepis, który pokochasz od razu. Jest prosto, smacznie i szybko. Wychodzi za każdym razem.

Ciasto Prince Polo- PysznościCiasto Prince Polo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Słodycze inspirowane kultowymi słodkościami od zawsze budzą ogromne zainteresowanie. Tym razem postawiłam na Prince Polo. Uwielbiają je nie tylko Polacy - ogromną popularnością cieszył się również na Islandii, gdzie sprzedawano go jako jeden z nielicznych wafelków w czekoladzie. W tej wersji każdy będzie miał okazję skosztować porcji tej pyszności. Miękki biszkopt skrywa między sobą chrupiącą warstwę ciasteczkową oraz budyniową. Całość zwieńcza czekoladowa polewa. Jest pysznie, efektownie i wbrew pozorom bardzo prosto. Przygotowanie ciasta Prince Polo nie jest skomplikowane.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Prince Polo. Smak inspirowany kultowymi wafelkami zachwyci wszystkich gości

Ciasto Prince Polo

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa ciasteczkowa: 

  • 6 białek, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 150 g mielonych orzechów włoskich, 
  • 120 g wiórków kokosowych, 
  • 3 wafelki Prince Polo. 

Masa budyniowa: 

  • 2 budynie czekoladowe,
  • 1 l mleka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 200 g masła - miękkiego, 
  • 50 g gorzkiej czekolady. 

Polewa: 

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.

Dodatkowo:

  • 2 wafelki Prince Polo - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka jajek ubijam na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodaję porcjami żółtka jaj oraz proszek do pieczenia i mąkę. Powstałą masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 35 minut w 175 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.

Biszkopt- Pyszności
Biszkopt - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Zaczynam przygotowywać masę budyniową. Budynie czekoladowe wsypuję do miski i rozpuszczam w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję, dodaję cukier i rozpuszczony proszek budyniowy. Dokładnie mieszam i podgrzewam, aż zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.

Krok 3. Gdy budyń się studzi, robię warstwę ciasteczkową. Wafelki rozgniatam. Białka ubijam na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodaję wiórki kokosowe, pokruszone wafelki, mielone orzechy włoskie i mieszam. Przekładam do blaszki po biszkopcie i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piekę 35 minut.

Warstwa ciasteczkowa- Pyszności
Warstwa ciasteczkowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. Wracam do masy budyniowej. Masło rozcieram mikserem. Dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując.

Krok 5. Wystudzony biszkopt dzielę na dwa blaty. Wkładam pierwszy z nich do formy, smaruję połową masy budyniowej, wykładam upieczoną warstwę ciasteczkową i rozprowadzam pozostałą masę.

Składanie ciasta- Pyszności
Składanie ciasta - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Przykrywam całość drugim biszkoptem. Polewam czekoladową polewą i dekoruję pokruszonymi wafelkami Prince Polo. Smacznego!

Ciasto Prince Polo- Pyszności
Ciasto Prince Polo - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej