Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie

Sałatka z pomidorów i cebuli to danie, które często umyka naszej uwadze, ale gdy już pojawi się na stole, znika w mgnieniu oka. Przygotujmy ją na najbliższy obiad i przypomnijmy sobie smaki z dawnych lat!

Sałatka z pomidorówSałatka z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe | citr

Smaki dzieciństwa

Jakie potrawy przywołują wspomnienia z dzieciństwa? Może to być zupa owocowa lub kogel-mogel, ale dla wielu z nas to właśnie sałatka z pomidorów i cebuli jest tym smakiem, który pamiętamy z młodości. To danie, które łączy w sobie prostotę i smak, udowadniając, że czasem mniej znaczy więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Kulinarna podróż w czasie

Pierwszy kęs tej sałatki to jak podróż w czasie do lat dzieciństwa. Wyobraź sobie, jak dziadek zbiera świeże pomidory, szczypior i cebulę z ogródka, a babcia kroi je, dodaje przyprawy i śmietanę, by podać je dzieciom po zabawie na podwórku. Czy już czujesz ten smak?

Nowoczesne spojrzenie na tradycję

Dziś, w dobie egzotycznych składników i kulinarnych eksperymentów, pomidory i cebula nadal zachwycają swoimi wartościami odżywczymi. Nie rezygnujmy z nich, a jedynym nowoczesnym dodatkiem do tej tradycyjnej sałatki może być skyr lub jogurt grecki.

Składniki i przygotowanie

Składniki:

  • trzy pomidory,
  • jedna cebula,
  • sól, pieprz,
  • dwie łyżki śmietany 18 proc.,
  • dwie łyżki skyru.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a pomidory w kostkę lub ćwiartki.
  2. Przełóż warzywa do miski, dodaj sól, pieprz, śmietanę i skyr.
  3. Delikatnie wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Możesz posypać szczypiorem lub od razu podawać. Smacznego!

Jedzenie tradycyjnej sałatki z pomidorów, takiej jaką zajadali się nasi dziadkowie i my w dzieciństwie, to nie tylko powrót do tych czasów, ale także prosty sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Pomidory są bogate w likopen – silny przeciwutleniacz wspierający serce i chroniący komórki przed starzeniem. Do tego również i potas, który wspiera pracę serca. Dodatek cebuli nie tylko podkreśla smak, ale wspomaga trawienie i wzmacnia odporność. Taka sałatka, przygotowana ze świeżych, sezonowych warzyw, bez sztucznych dodatków, to przykład nieskomplikowanej, zdrowej kuchni, która cieszy się zasłużonym uznaniem od pokoleń.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej