WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie

Sałatka z pomidorów i cebuli to danie, które często umyka naszej uwadze, ale gdy już pojawi się na stole, znika w mgnieniu oka. Przygotujmy ją na najbliższy obiad i przypomnijmy sobie smaki z dawnych lat!

Sałatka z pomidorówSałatka z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe | citr

Smaki dzieciństwa

Jakie potrawy przywołują wspomnienia z dzieciństwa? Może to być zupa owocowa lub kogel-mogel, ale dla wielu z nas to właśnie sałatka z pomidorów i cebuli jest tym smakiem, który pamiętamy z młodości. To danie, które łączy w sobie prostotę i smak, udowadniając, że czasem mniej znaczy więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Kulinarna podróż w czasie

Pierwszy kęs tej sałatki to jak podróż w czasie do lat dzieciństwa. Wyobraź sobie, jak dziadek zbiera świeże pomidory, szczypior i cebulę z ogródka, a babcia kroi je, dodaje przyprawy i śmietanę, by podać je dzieciom po zabawie na podwórku. Czy już czujesz ten smak?

Nowoczesne spojrzenie na tradycję

Dziś, w dobie egzotycznych składników i kulinarnych eksperymentów, pomidory i cebula nadal zachwycają swoimi wartościami odżywczymi. Nie rezygnujmy z nich, a jedynym nowoczesnym dodatkiem do tej tradycyjnej sałatki może być skyr lub jogurt grecki.

Składniki i przygotowanie

Składniki:

  • trzy pomidory,
  • jedna cebula,
  • sól, pieprz,
  • dwie łyżki śmietany 18 proc.,
  • dwie łyżki skyru.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a pomidory w kostkę lub ćwiartki.
  2. Przełóż warzywa do miski, dodaj sól, pieprz, śmietanę i skyr.
  3. Delikatnie wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Możesz posypać szczypiorem lub od razu podawać. Smacznego!

Jedzenie tradycyjnej sałatki z pomidorów, takiej jaką zajadali się nasi dziadkowie i my w dzieciństwie, to nie tylko powrót do tych czasów, ale także prosty sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Pomidory są bogate w likopen – silny przeciwutleniacz wspierający serce i chroniący komórki przed starzeniem. Do tego również i potas, który wspiera pracę serca. Dodatek cebuli nie tylko podkreśla smak, ale wspomaga trawienie i wzmacnia odporność. Taka sałatka, przygotowana ze świeżych, sezonowych warzyw, bez sztucznych dodatków, to przykład nieskomplikowanej, zdrowej kuchni, która cieszy się zasłużonym uznaniem od pokoleń.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne