Cebula plus cztery dodatki. Domową konfiturę zrobisz w 15 minut

Zazwyczaj spotykamy się z konfiturami z owoców — truskawki, maliny lub śliwki są najczęstszym wyborem, gdy sięgamy po konfitury. Ale czy warto się ograniczać? Ja najchętniej stawiam na ekspresową konfiturę z czerwonej cebuli.

Cebula karmelizowana w słoikuCebula karmelizowana w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Konfitura z czerwonej cebuli to prawdziwa bomba smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, serów, kanapek, sałatek lub sosów do makaronu. Ja najczęściej używam jej do kanapek z wegetariańskim pasztetem lub jako słodki akcent w burgerze. Konfitura z czerwonej cebuli doda każdej potrawie smaku i nawet jeśli nie jesteś zwolennikiem mieszania słodkich i słonych akcentów, to i tak powinieneś spróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Wybrać białą czy czerwoną cebulę?

Lepszym wyborem jest czerwona cebula, ponieważ ma łagodniejszy smak niż cebula biała, a dodatkowo jest zdrowsza. Zawiera więcej przeciwutleniaczy i wykazuje silniejsze właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Dobrym wyborem będzie także cebula szalotka, która wyróżnia się subtelnym smakiem i jest łatwostrawna.

Przepis na ekspresową konfiturę z czerwonej cebuli

Jeśli masz czas, warto jest dopracować konfiturę. Do opisanego przepisu możesz wlać 100 ml czerwonego wina i udusić w nim cebulę. Jeśli wolisz słodsze smaki, możesz śmiało dodać żurawinę. Poniższy przepis jest ekspresową wersją konfitury, która nie zajmie ci więcej niż 15 minut, więc idealnie sprawdzi się podczas spontanicznego grilla lub jako szybki dodatek do dania.

Składniki:

  • 2 czerwone cebule,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka cukru,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie rozmaryn lub tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój czerwoną cebulę w cienkie pióra.
  2. Wlej oliwę na patelnię, a następnie wrzuć na nią pokrojoną cebulę i posól. Mieszaj, aż cebula się zarumieni i zmięknie.
  3. Następnie zmniejsz ogień, dodaj cukier i delikatnie mieszaj, pilnując, aby cebula się nie przypaliła, a cukier równomiernie ją pokrył, nie przywierając do patelni.
  4. Po około 15 minutach dodaj ocet balsamiczny i pozostaw patelnię na ogniu jeszcze przez około 3 minuty.
  5. Na koniec zdejmij z palnika i poczekaj, aż konfitura ostygnie.

Wybrane dla Ciebie

Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą