Cebula plus cztery dodatki. Domową konfiturę zrobisz w 15 minut
Zazwyczaj spotykamy się z konfiturami z owoców — truskawki, maliny lub śliwki są najczęstszym wyborem, gdy sięgamy po konfitury. Ale czy warto się ograniczać? Ja najchętniej stawiam na ekspresową konfiturę z czerwonej cebuli.
Konfitura z czerwonej cebuli to prawdziwa bomba smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, serów, kanapek, sałatek lub sosów do makaronu. Ja najczęściej używam jej do kanapek z wegetariańskim pasztetem lub jako słodki akcent w burgerze. Konfitura z czerwonej cebuli doda każdej potrawie smaku i nawet jeśli nie jesteś zwolennikiem mieszania słodkich i słonych akcentów, to i tak powinieneś spróbować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie
Wybrać białą czy czerwoną cebulę?
Lepszym wyborem jest czerwona cebula, ponieważ ma łagodniejszy smak niż cebula biała, a dodatkowo jest zdrowsza. Zawiera więcej przeciwutleniaczy i wykazuje silniejsze właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Dobrym wyborem będzie także cebula szalotka, która wyróżnia się subtelnym smakiem i jest łatwostrawna.
Przepis na ekspresową konfiturę z czerwonej cebuli
Jeśli masz czas, warto jest dopracować konfiturę. Do opisanego przepisu możesz wlać 100 ml czerwonego wina i udusić w nim cebulę. Jeśli wolisz słodsze smaki, możesz śmiało dodać żurawinę. Poniższy przepis jest ekspresową wersją konfitury, która nie zajmie ci więcej niż 15 minut, więc idealnie sprawdzi się podczas spontanicznego grilla lub jako szybki dodatek do dania.
Składniki:
- 2 czerwone cebule,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka cukru,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- opcjonalnie rozmaryn lub tymianek.
Sposób przygotowania:
- Pokrój czerwoną cebulę w cienkie pióra.
- Wlej oliwę na patelnię, a następnie wrzuć na nią pokrojoną cebulę i posól. Mieszaj, aż cebula się zarumieni i zmięknie.
- Następnie zmniejsz ogień, dodaj cukier i delikatnie mieszaj, pilnując, aby cebula się nie przypaliła, a cukier równomiernie ją pokrył, nie przywierając do patelni.
- Po około 15 minutach dodaj ocet balsamiczny i pozostaw patelnię na ogniu jeszcze przez około 3 minuty.
- Na koniec zdejmij z palnika i poczekaj, aż konfitura ostygnie.