Kisi się błyskawicznie, znika jeszcze szybciej. Prosto, zdrowo i bez kombinowania

Nie musisz mieć doświadczenia w kiszeniu warzyw, żeby przygotować ten przetwór. Wystarczy kilka składników i prosty sposób, by przygotować zdrową przekąskę, która idealnie sprawdzi się w każdej porze roku.

Kiszony kalafior w słoikuKiszony kalafior w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiszone kalafiory to nie tylko popularne przetwory, ale też naturalne wsparcie dla układu pokarmowego. Nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani trudno dostępnych składników. A kiedy raz spróbujesz, przekonasz się, że naprawdę... znika szybciej, niż się kisi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Dlaczego warto kisić kalafior?

Kiszenie kalafiora to jeden z najłatwiejszych sposobów na urozmaicenie codziennej diety. W trakcie fermentacji zwykłe różyczki kalafiora zamieniają się w probiotyczne wsparcie dla jelit, układu odpornościowego i ogólnego samopoczucia. Warzywo zyskuje nie tylko charakterystyczny, lekko pikantny smak, ale także bogactwo witamin: A, C, E, K oraz minerałów, takich jak żelazo, wapń i potas.

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kiszony kalafior to również świetna opcja dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą, a jego regularne spożywanie wspiera trawienie i może pozytywnie wpływać na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Jak kisić i przechowywać?

Słoiki zostaw w temperaturze pokojowej na około siedem dni. W tym czasie woda powinna zmętnieć — to naturalny efekt fermentacji i znak, że proces przebiega prawidłowo. Na powierzchni może pojawić się piana — to normalne, nie usuwaj jej. Po tygodniu przenieś słoiki w chłodne, ciemne miejsce — piwnicę, spiżarnię lub lodówkę, gdzie kiszonka powinna dojrzewać jeszcze przez kilka dni. W niższej temperaturze proces fermentacji zwalnia, a smak kalafiora staje się łagodniejszy i bardziej zrównoważony. Tak przygotowany kiszony kalafior możesz przechowywać nawet kilka miesięcy bez obawy o jego jakość. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapki.

Przepis na kiszony kalafior

Składniki:

  • 1 mały kalafior,
  • 1l wody,
  • 25 g łyżki niejodowanej soli kamiennej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie),
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalafior, oczyść i podziel na różyczki.
  2. Chrzan obierz i pokrój w cienkie plasterki, czosnek przekrój na pół, a papryczkę – jeśli jej używasz – pozbaw nasion i pokrój na drobne kawałki.
  3. Zagotuj wodę z solą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  4. Do słoików włóż po kilka plasterków chrzanu, po półtora ząbka czosnku, ziele angielskie i kawałki papryczki, następnie ciasno ułóż różyczki kalafiora, zalej zimną solanką tak, aby w całości przykrywała warzywa.
  5. Na końcu dokładnie zakręć słoiki.

Wybrane dla Ciebie

Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą