Dorzucam do kalafiorowej. Po takiej zupie drugie danie nie jest potrzebne

Zupa kalafiorowa to klasyk polskiej kuchni i stały element repertuary babcinych zup. Odpowiednio podrasowana zamieni się w pożywny obiad, po którym nikt nie będzie domagał się kotleta.

Pyszna zupa kalafiorowa z klopsikamiPyszna zupa kalafiorowa z klopsikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy kalafior kusi na ryneczku, w ruch idą garnki. Zupę kalafiorową najczęściej podaje się zabieloną śmietanką, z pływającymi w środku warzywami. W moim domu pojawia się ona jednak w nieco innej formie. Do wywaru trafiają bowiem klopsiki, które znakomicie podkręcają sytość. Drugie danie nie będzie tutaj potrzebne, a mit o tym, że zupą nie da się najeść, odejdzie w zapomnienie wraz z pierwszą porcją kalafiorowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania

Kalafiorowa z klopsikami

Kalafiorowa z klopsikami przestaje być tylko przystawką. To obiad prosty w przygotowaniu, pożywny i przy tym tak smaczny, że do zlewu trafią wyczyszczone do ostatniej kropelki talerze. Smakuje dobrze również po odgrzaniu — śmietanę dodaje się dopiero na talerzu, dzięki czemu zupa dłużej zachowuje trwałość.

Zupy kalafiorowej nie musisz zabielać
Zupy kalafiorowej nie musisz zabielać © Adobe Stock

To pyszny smak dzieciństwa, podrasowany nieco o mięsną wkładkę. Zupa kalafiorowa z klopsikami to doskonała propozycja na rodzinny obiad, który zadowoli nawet największych głodomorów.

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół korzenia selera,
  • 1 cebula,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • Sól, świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 2 litry bulionu lub rosołu,
  • posiekany koperek,
  • śmietana 18 proc. do podania.

Klopsiki:

  • 300 g mielonego mięsa z łopatki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Cebulę obierz i przekrój na pół.
  2. Do dużego garnka wlej bulion, dodaj pokrojone warzywa (oprócz kalafiora), liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby warzywa zmiękły i oddały smak.
  4. W międzyczasie przygotuj klopsiki. Do miski włóż mielone mięso, dodaj posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, tymianek i paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj małe klopsiki.
  6. Do gotującego się wywaru dodaj różyczki kalafiora. Gotuj przez około 5-7 minut, aż kalafior nieco zmięknie.
  7. Delikatnie wrzucaj uformowane klopsiki do zupy. Gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż klopsiki będą ugotowane i wypłyną na powierzchnię.
  8. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gorącą zupę z klopsikami wykładaj na talerze. Udekoruj posiekanym koperkiem i kleksem śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka