Dorzucam do kalafiorowej. Po takiej zupie drugie danie nie jest potrzebne

Zupa kalafiorowa to klasyk polskiej kuchni i stały element repertuary babcinych zup. Odpowiednio podrasowana zamieni się w pożywny obiad, po którym nikt nie będzie domagał się kotleta.

Pyszna zupa kalafiorowa z klopsikamiPyszna zupa kalafiorowa z klopsikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy kalafior kusi na ryneczku, w ruch idą garnki. Zupę kalafiorową najczęściej podaje się zabieloną śmietanką, z pływającymi w środku warzywami. W moim domu pojawia się ona jednak w nieco innej formie. Do wywaru trafiają bowiem klopsiki, które znakomicie podkręcają sytość. Drugie danie nie będzie tutaj potrzebne, a mit o tym, że zupą nie da się najeść, odejdzie w zapomnienie wraz z pierwszą porcją kalafiorowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania

Kalafiorowa z klopsikami

Kalafiorowa z klopsikami przestaje być tylko przystawką. To obiad prosty w przygotowaniu, pożywny i przy tym tak smaczny, że do zlewu trafią wyczyszczone do ostatniej kropelki talerze. Smakuje dobrze również po odgrzaniu — śmietanę dodaje się dopiero na talerzu, dzięki czemu zupa dłużej zachowuje trwałość.

Zupy kalafiorowej nie musisz zabielać
Zupy kalafiorowej nie musisz zabielać © Adobe Stock

To pyszny smak dzieciństwa, podrasowany nieco o mięsną wkładkę. Zupa kalafiorowa z klopsikami to doskonała propozycja na rodzinny obiad, który zadowoli nawet największych głodomorów.

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół korzenia selera,
  • 1 cebula,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • Sól, świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 2 litry bulionu lub rosołu,
  • posiekany koperek,
  • śmietana 18 proc. do podania.

Klopsiki:

  • 300 g mielonego mięsa z łopatki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Cebulę obierz i przekrój na pół.
  2. Do dużego garnka wlej bulion, dodaj pokrojone warzywa (oprócz kalafiora), liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby warzywa zmiękły i oddały smak.
  4. W międzyczasie przygotuj klopsiki. Do miski włóż mielone mięso, dodaj posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, tymianek i paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj małe klopsiki.
  6. Do gotującego się wywaru dodaj różyczki kalafiora. Gotuj przez około 5-7 minut, aż kalafior nieco zmięknie.
  7. Delikatnie wrzucaj uformowane klopsiki do zupy. Gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż klopsiki będą ugotowane i wypłyną na powierzchnię.
  8. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gorącą zupę z klopsikami wykładaj na talerze. Udekoruj posiekanym koperkiem i kleksem śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą