Dorzucam do kalafiorowej. Po takiej zupie drugie danie nie jest potrzebne

Zupa kalafiorowa to klasyk polskiej kuchni i stały element repertuary babcinych zup. Odpowiednio podrasowana zamieni się w pożywny obiad, po którym nikt nie będzie domagał się kotleta.

Pyszna zupa kalafiorowa z klopsikamiPyszna zupa kalafiorowa z klopsikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy kalafior kusi na ryneczku, w ruch idą garnki. Zupę kalafiorową najczęściej podaje się zabieloną śmietanką, z pływającymi w środku warzywami. W moim domu pojawia się ona jednak w nieco innej formie. Do wywaru trafiają bowiem klopsiki, które znakomicie podkręcają sytość. Drugie danie nie będzie tutaj potrzebne, a mit o tym, że zupą nie da się najeść, odejdzie w zapomnienie wraz z pierwszą porcją kalafiorowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania

Kalafiorowa z klopsikami

Kalafiorowa z klopsikami przestaje być tylko przystawką. To obiad prosty w przygotowaniu, pożywny i przy tym tak smaczny, że do zlewu trafią wyczyszczone do ostatniej kropelki talerze. Smakuje dobrze również po odgrzaniu — śmietanę dodaje się dopiero na talerzu, dzięki czemu zupa dłużej zachowuje trwałość.

Zupy kalafiorowej nie musisz zabielać
Zupy kalafiorowej nie musisz zabielać © Adobe Stock

To pyszny smak dzieciństwa, podrasowany nieco o mięsną wkładkę. Zupa kalafiorowa z klopsikami to doskonała propozycja na rodzinny obiad, który zadowoli nawet największych głodomorów.

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół korzenia selera,
  • 1 cebula,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • Sól, świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 2 litry bulionu lub rosołu,
  • posiekany koperek,
  • śmietana 18 proc. do podania.

Klopsiki:

  • 300 g mielonego mięsa z łopatki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Cebulę obierz i przekrój na pół.
  2. Do dużego garnka wlej bulion, dodaj pokrojone warzywa (oprócz kalafiora), liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby warzywa zmiękły i oddały smak.
  4. W międzyczasie przygotuj klopsiki. Do miski włóż mielone mięso, dodaj posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, tymianek i paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj małe klopsiki.
  6. Do gotującego się wywaru dodaj różyczki kalafiora. Gotuj przez około 5-7 minut, aż kalafior nieco zmięknie.
  7. Delikatnie wrzucaj uformowane klopsiki do zupy. Gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż klopsiki będą ugotowane i wypłyną na powierzchnię.
  8. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gorącą zupę z klopsikami wykładaj na talerze. Udekoruj posiekanym koperkiem i kleksem śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥