Gdy pojawia się na stole, wszyscy sięgają za łyżeczki. Kokosowa panna cotta z czekoladą

Panna cotta to jeden z deserów, który zna każdy miłośnik włoskiej kuchni. Jej sercem jest masa przygotowana z żelatyny i śmietanki, zwieńczona słodką polewą z owoców lub czekolady. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe przyjęcia.

Panna cotta kokosowaPanna cotta kokosowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Deser podaje się mocno schłodzony, prosto z lodówki. Idealnie orzeźwi w ciepły dzień, a połączenie kokosów i czekolady przeniesie myślami na rajskie wakacje. Panna cotta a'la bounty to zdecydowanie słodki smak raju.

Skąd wzięła się panna cotta?

Choć panna cotta jest dziś nieodłącznie związana z Piemonten i od 2001 roku znajduje się na liście tradycyjnych produktów tego regionu, jej dokładne pochodzenie pozostaje niejasne. Jedna z legend przenosi nas do początku XX wieku, gdzie w malowniczych Langhe miała go stworzyć pomysłowa Węgierka. Okazuje się jednak, że podobne desery pojawiały się już wcześniej, co może sugerować, że panna cotta jest owocem kulinarnej ewolucji i udoskonaleń wcześniejszych przepisów.

Kokosowa panna cotta z czekoladą

Deser tez przygotować można w różnych rozmiar - od malutkich babeczek przez większe miseczki czy pucharki. Wszystko zależy od tego, na jaką okazję chcesz podać panna cottę i jak duży łasuch będzie się nią zajadał. Jedno jest pewne - nikt nie odmówi takiej słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pojawia się na stole, wszyscy sięgają za łyżeczki. Kokosowa panna cotta z czekoladą

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 8 g żelatyny,
  • 2 łyżki cukru lub erytrytolu.

Polewa kakaowa: 

  • 4 łyżki kakao,
  • 30 ml wrzącej wody,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Śmietankę przelej do rondelka. Dodaj żelatynę oraz cukier i dokładnie wymieszaj, podgrzewając całość.

Panna cotta
Panna cotta © Licencjodawca

Krok 2. Powstałą masę przelej do foremek. Wstaw do lodówki na 3 godziny, aby masa dobrze się schłodziła. Panna cottę możesz przygotować też dzień wcześniej.

Możesz użyć dowolnych foremek
Możesz użyć dowolnych foremek © Licencjodawca

Krok 3. Kakao wymieszaj dokładnie z gorącą wodą. Gdy przestygnie, powstałą polewą udekoruj wyciągnięte z foremki deserki i udekoruj wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Możesz użyć dowolnych foremek
Możesz użyć dowolnych foremek © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej