Gdy pojawia się na stole, wszyscy sięgają za łyżeczki. Kokosowa panna cotta z czekoladą
Panna cotta to jeden z deserów, który zna każdy miłośnik włoskiej kuchni. Jej sercem jest masa przygotowana z żelatyny i śmietanki, zwieńczona słodką polewą z owoców lub czekolady. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe przyjęcia.
05.08.2024 06:05
Deser podaje się mocno schłodzony, prosto z lodówki. Idealnie orzeźwi w ciepły dzień, a połączenie kokosów i czekolady przeniesie myślami na rajskie wakacje. Panna cotta a'la bounty to zdecydowanie słodki smak raju.
Skąd wzięła się panna cotta?
Choć panna cotta jest dziś nieodłącznie związana z Piemonten i od 2001 roku znajduje się na liście tradycyjnych produktów tego regionu, jej dokładne pochodzenie pozostaje niejasne. Jedna z legend przenosi nas do początku XX wieku, gdzie w malowniczych Langhe miała go stworzyć pomysłowa Węgierka. Okazuje się jednak, że podobne desery pojawiały się już wcześniej, co może sugerować, że panna cotta jest owocem kulinarnej ewolucji i udoskonaleń wcześniejszych przepisów.
Kokosowa panna cotta z czekoladą
Deser tez przygotować można w różnych rozmiar - od malutkich babeczek przez większe miseczki czy pucharki. Wszystko zależy od tego, na jaką okazję chcesz podać panna cottę i jak duży łasuch będzie się nią zajadał. Jedno jest pewne - nikt nie odmówi takiej słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 8 g żelatyny,
- 2 łyżki cukru lub erytrytolu.
Polewa kakaowa:
- 4 łyżki kakao,
- 30 ml wrzącej wody,
- wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Śmietankę przelej do rondelka. Dodaj żelatynę oraz cukier i dokładnie wymieszaj, podgrzewając całość.
Krok 2. Powstałą masę przelej do foremek. Wstaw do lodówki na 3 godziny, aby masa dobrze się schłodziła. Panna cottę możesz przygotować też dzień wcześniej.
Krok 3. Kakao wymieszaj dokładnie z gorącą wodą. Gdy przestygnie, powstałą polewą udekoruj wyciągnięte z foremki deserki i udekoruj wiórkami kokosowymi. Smacznego!