PoradyKoleżanka pokazała mi, jak wbija wykałaczkę w osłonkę mięsa. Teraz robię tak samo

Koleżanka pokazała mi, jak wbija wykałaczkę w osłonkę mięsa. Teraz robię tak samo

Jak łatwo pozbyć się osłonki z mięsa?
Jak łatwo pozbyć się osłonki z mięsa?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.01.2024 14:40

Czasami to właśnie małe, pozornie błahe rzeczy, mogą zepsuć nam humor podczas przygotowywania posiłków. Jedną z takich drobnych, ale irytujących czynności może być wyjmowanie mięsa z foliowej osłonki. Zamiast nerwowo odrywać otoczkę po kawałku, wypróbuj ten patent. Potrzebujesz tylko kilku wykałaczek.

Zapewne nieraz zdarzyło ci się kupić mięso zapakowane w foliową osłonkę. Mimo że takie opakowanie ma swoje plusy, bywa, że potrafi również sprawić wiele problemów. Próba dostania się do mięsa schowanego pod folią może być naprawdę frustrująca. Za każdym razem, kiedy wiem, że będę siłować się z taką osłonką, sięgam po wykałaczki. Podpatrzyłam ten trik u koleżanki i muszę przyznać, że sprawdza się genialnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zdjąć osłonkę z mięsa?

Istnieje bardzo prosty, a zarazem skuteczny sposób, aby raz na zawsze pozbyć się problemu z osłonką mięsa. Wszystko, czego potrzebujesz, to zwykła wykałaczka, którą na pewno masz w swoim domu. Co dalej? Po prostu przebij wykałaczką końcówkę mięsa na wylot. Następnie przekręć wykałaczkę dookoła. W wyniku tej czynności osłonka powinna pęknąć. Teraz możesz bezpiecznie ją zdjąć, nie uszkadzając mięsa.

Istnieje wiele powodów, dla których warto wypróbować ten trik. Po pierwsze, pozwala on zaoszczędzić czas. Zamiast męczyć się z oporną osłonką, możesz szybko i łatwo zdjąć ją za pomocą wykałaczki. Po drugie, nie narażasz mięsa na uszkodzenia. Tradycyjne metody, takie jak odkrawanie końcówki, często prowadzą do utraty części produktu. Trik z wykałaczką pozwala zachować całe mięso w nienaruszonym stanie.

Jak pozbyć się osłonki z mięsa? Użyj wykałaczki
Jak pozbyć się osłonki z mięsa? Użyj wykałaczki© Pixabay

Triki kuchenne z wykorzystaniem wykałaczek

Dzięki wykałaczkom w ryzach trzymają się mięsne zawijasy, tortille, a imprezowy stół mogą zdobić kolorowe koreczki. Wykałaczki - małe niepozorne patyczki - mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Przykład? Przywołajmy choćby nawet kurczaka pieczonego ze skórką. Ta często kurczy się i odkleja podczas pieczenia. Chcąc sprawić, by została na swoim miejscu, wystarczy "przybić" ją do mięsa wykałaczkami. Mimo że patent ten może wydawać się mało skuteczny, polecany jest nawet przez szefów kuchni.

Jeśli nie chcesz, by wnętrze już przekrojonej cytryny wysychało, wykorzystaj wykałaczkę. Pamiętaj jednak wcześniej, by nie wyrzucać odkrojonej końcówki. Końcówkę tę przymocuj do ukrojonej cytryny wykałaczką - w ten sposób owoc pozostanie soczysty i miękki, dopóki w całości go nie zużyjesz. Co jeszcze? Włóż wykałaczkę między rant garnka a pokrywkę - to pomoże zapobiec kipieniu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także