Kolorowa pasta na kanapki. Zrobisz w 5 minut, a energię i dobry humor zyskasz na cały dzień

Szukasz pomysłu na lekką, zdrową pastę do pieczywa? Ta kolorowa propozycja bez majonezu z dodatkiem jogurtu i warzyw to prawdziwa bomba smaku i witamin. Gotowa w kilka minut, idealna na śniadanie lub lunch.

Pasta na kanapki bez majonezuPasta na kanapki bez majonezu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Ta kolorowa pasta kanapkowa to pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie lub przekąskę. Zamiast majonezu wykorzystujemy naturalny jogurt, który sprawia, że całość jest lekka, a przy tym idealnie się rozprowadza. Świeże warzywa, zioła i ciecierzyca dostarczają błonnika, białka i witamin, a kolory na talerzu skutecznie poprawiają nastrój.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Zdrowa pasta kanapkowa bez majonezu

To idealna opcja dla osób, które chcą jeść zdrowo, ale nie rezygnować z przyjemności jedzenia. Pasta jest wegetariańska, pełna świeżych składników i bardzo łatwa w przygotowaniu. Możesz ją jeść samą lub używać jako dodatek do wrapów, pieczywa albo warzywnych przekąsek.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1/2 szklanki ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy,
  • 1/2 czerwonej papryki (drobno pokrojonej),
  • 5–6 pomidorków koktajlowych (pokrojonych w kostkę),
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż do miski.
  2. Dodaj ciecierzycę i rozgnieć całość widelcem lub zmiksuj – możesz zostawić trochę grudek.
  3. Wrzuć pokrojone warzywa: paprykę, pomidorki, cebulę oraz czosnek.
  4. Dodaj jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – konsystencja powinna być kremowa, ale z wyczuwalnymi warzywami.
  6. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

Z czym jeść pastę kanapkową bez majonezu?

Pasta z jogurtem świetnie smakuje na pełnoziarnistym chlebie, z krakersami, jako dip do surowych warzyw albo nadzienie do wrapów. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, ale w lodówce wytrzyma do 2 dni.

Pasta ta świetnie sprawdzi się też w lunchboxie do pracy, jako szybka przekąska dla dzieci lub lekka kolacja po aktywnym dniu. Dzięki zawartości białka roślinnego i zdrowych tłuszczów długo daje uczucie sytości, a jednocześnie nie obciąża organizmu. Jeśli masz ochotę na mały eksperyment, możesz dodać do niej odrobinę pasty z suszonych pomidorów, pestki słonecznika lub płatki chili – każdy wariant smakuje świetnie!

Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad