Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Wiele osób woli kotlety z kurczaka od tradycyjnych schabowych. Jednak po usmażeniu często okazuje się, że nie do końca spełniają one oczekiwania rodziny. Niestety, filety drobiowe mają to do siebie, że bez żadnych dodatków wychodzą suche. Alternatywą dla klasycznych stripsów są mięciutkie i pełne smaku kotlety książęce.
To proste danie jest wariacją na temat kotletów siekanych. Jednak zanim zaczniesz smażyć je na patelni, odstaw mięso do lodówki, a następnie obtocz w prostej panierce. Zrobią się złote i chrupiące. W takiej formie idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska do maczania w kolorowych sosach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa
Od prostych kotlecików do przekąski pełnej wartości odżywczych
Kotlety siekane z kurczaka możesz przygotować w wielu różnych wersjach, na przykład z kawałkami papryki, brokułu, pieczarkami lub kukurydzą z puszki. Jeśli nie chcesz podawać ich w smażonej wersji, wstaw je do piekarnika. Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, obróć na drugą stronę przy pomocy łopatki i wstaw na kolejne 5-10 minut.
Innym pomysłem na przekąskę z kurczakiem są gofry z przepisu Leszka Klimasa. Mistrza Świata Sylwetki Atletycznej z 2019 roku przygotowuje je bez mąki i dodatkowego tłuszczu. Jego gofry z kurczakiem są świetnym pomysłem na śniadanie dla dziecka do szkoły.
Przepis na kotlety książęce z kurczaka
Kotleciki z kurczaka smażone są na większej ilości tłuszczu. Wybierz taki, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rafinowany olej kokosowy lub olej z awokado.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka,
- 250 g żółtego sera, na przykład gouda,
- 1 jajko,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól i pieprz według uznania,
- 100 g bułki tartej,
- 100 g mąki,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj starty żółty ser, 2 duże łyżki majonezu i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z mąką i szczyptą soli.
- Wyjmij mięso z lodówki, nabierz łyżką i obtocz w panierce.
- Ostrożnie przełóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na złoty kolor z obu stron.