WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie

Wiele osób woli kotlety z kurczaka od tradycyjnych schabowych. Jednak po usmażeniu często okazuje się, że nie do końca spełniają one oczekiwania rodziny. Niestety, filety drobiowe mają to do siebie, że bez żadnych dodatków wychodzą suche. Alternatywą dla klasycznych stripsów są mięciutkie i pełne smaku kotlety książęce.

Takie kotleciki świetnie smakują z domowym sosem czosnkowymTakie kotleciki świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

To proste danie jest wariacją na temat kotletów siekanych. Jednak zanim zaczniesz smażyć je na patelni, odstaw mięso do lodówki, a następnie obtocz w prostej panierce. Zrobią się złote i chrupiące. W takiej formie idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska do maczania w kolorowych sosach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Od prostych kotlecików do przekąski pełnej wartości odżywczych

Kotlety siekane z kurczaka możesz przygotować w wielu różnych wersjach, na przykład z kawałkami papryki, brokułu, pieczarkami lub kukurydzą z puszki. Jeśli nie chcesz podawać ich w smażonej wersji, wstaw je do piekarnika. Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, obróć na drugą stronę przy pomocy łopatki i wstaw na kolejne 5-10 minut.

Innym pomysłem na przekąskę z kurczakiem są gofry z przepisu Leszka Klimasa. Mistrza Świata Sylwetki Atletycznej z 2019 roku przygotowuje je bez mąki i dodatkowego tłuszczu. Jego gofry z kurczakiem są świetnym pomysłem na śniadanie dla dziecka do szkoły.

Przepis na kotlety książęce z kurczaka

Kotleciki z kurczaka smażone są na większej ilości tłuszczu. Wybierz taki, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rafinowany olej kokosowy lub olej z awokado.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • 250 g żółtego sera, na przykład gouda,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz według uznania,
  • 100 g bułki tartej,
  • 100 g mąki,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj starty żółty ser, 2 duże łyżki majonezu i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  2. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z mąką i szczyptą soli.
  3. Wyjmij mięso z lodówki, nabierz łyżką i obtocz w panierce.
  4. Ostrożnie przełóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek