WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce idealnie sprawdzają się nie tylko na obiad, ale także w charakterze przekąski. Są smaczne zarówno na ciepło, jak na zimno. Możesz je położyć na ryżu z warzywami, wymieszać z sałatką lub podać w zestawie z wyrazistym sosem, takim jak sriracha mayo lub greckie tzatziki.

Chrupiąca przekąska jest idealna na wieczór z planszówkamiChrupiąca przekąska jest idealna na wieczór z planszówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Panierka z bułki tartej to tylko jeden z wielu sposobów na uzyskanie złotej i chrupiącej otoczki do kawałków kurczaka. Innym ciekawym pomysłem jest wymieszanie bułki z płatkami kukurydzianymi. Wystarczy je wcześniej rozgnieść tłuczkiem lub zmiksować w blenderze na proszek. Do panierki możesz dodać nasiona sezamu, pokruszone orzechy włoskie lub starty parmezan, jeśli chcesz wzbogacić przekąskę o serowy akcent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Nie tylko kurczak w panierce z sezamem

W złotej panierce możesz usmażyć praktycznie wszystko. W połączeniu z nasionami sezamu świetnie wypadają owoce morza, takie jak krewetki czy kalmary. W ten sposób możesz panierować również kawałki ryby, tofu, a nawet kulki mozzarelli.

W Japonii popularną przekąską są warzywa smażone w tempurze, czyli lekkim cieście naleśnikowym. Z kolei w Chinach na deser podawane są lody smażone w panierce kokosowej.

Przepis na kurczaka w sezamie

Do smażenia kurczaka na złoto najlepszy będzie olej kokosowy rafinowany, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Mleko krowie możesz zastąpić kokosowym.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki sezamu,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Filety oczyść z błonek i ewentualnych kostek. Pokrój na mniejsze kawałki, na przykład w paski, a następnie wymieszaj z przyprawami.
  2. Mleko przelej do jednej miski, a w drugiej wymieszaj bułkę tartą z sezamem.
  3. Kawałki kurczaka maczaj kolejno w mleku, a następnie w bułce z sezamem.
  4. Smaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego oleju.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać