Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce idealnie sprawdzają się nie tylko na obiad, ale także w charakterze przekąski. Są smaczne zarówno na ciepło, jak na zimno. Możesz je położyć na ryżu z warzywami, wymieszać z sałatką lub podać w zestawie z wyrazistym sosem, takim jak sriracha mayo lub greckie tzatziki.

Chrupiąca przekąska jest idealna na wieczór z planszówkamiChrupiąca przekąska jest idealna na wieczór z planszówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Panierka z bułki tartej to tylko jeden z wielu sposobów na uzyskanie złotej i chrupiącej otoczki do kawałków kurczaka. Innym ciekawym pomysłem jest wymieszanie bułki z płatkami kukurydzianymi. Wystarczy je wcześniej rozgnieść tłuczkiem lub zmiksować w blenderze na proszek. Do panierki możesz dodać nasiona sezamu, pokruszone orzechy włoskie lub starty parmezan, jeśli chcesz wzbogacić przekąskę o serowy akcent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Nie tylko kurczak w panierce z sezamem

W złotej panierce możesz usmażyć praktycznie wszystko. W połączeniu z nasionami sezamu świetnie wypadają owoce morza, takie jak krewetki czy kalmary. W ten sposób możesz panierować również kawałki ryby, tofu, a nawet kulki mozzarelli.

W Japonii popularną przekąską są warzywa smażone w tempurze, czyli lekkim cieście naleśnikowym. Z kolei w Chinach na deser podawane są lody smażone w panierce kokosowej.

Przepis na kurczaka w sezamie

Do smażenia kurczaka na złoto najlepszy będzie olej kokosowy rafinowany, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Mleko krowie możesz zastąpić kokosowym.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki sezamu,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Filety oczyść z błonek i ewentualnych kostek. Pokrój na mniejsze kawałki, na przykład w paski, a następnie wymieszaj z przyprawami.
  2. Mleko przelej do jednej miski, a w drugiej wymieszaj bułkę tartą z sezamem.
  3. Kawałki kurczaka maczaj kolejno w mleku, a następnie w bułce z sezamem.
  4. Smaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego oleju.

Wybrane dla Ciebie

Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przed wojną gotowali z nich zupę. Dziś na targu można szukać ze świecą
Przed wojną gotowali z nich zupę. Dziś na targu można szukać ze świecą