Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce idealnie sprawdzają się nie tylko na obiad, ale także w charakterze przekąski. Są smaczne zarówno na ciepło, jak na zimno. Możesz je położyć na ryżu z warzywami, wymieszać z sałatką lub podać w zestawie z wyrazistym sosem, takim jak sriracha mayo lub greckie tzatziki.
Panierka z bułki tartej to tylko jeden z wielu sposobów na uzyskanie złotej i chrupiącej otoczki do kawałków kurczaka. Innym ciekawym pomysłem jest wymieszanie bułki z płatkami kukurydzianymi. Wystarczy je wcześniej rozgnieść tłuczkiem lub zmiksować w blenderze na proszek. Do panierki możesz dodać nasiona sezamu, pokruszone orzechy włoskie lub starty parmezan, jeśli chcesz wzbogacić przekąskę o serowy akcent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Nie tylko kurczak w panierce z sezamem
W złotej panierce możesz usmażyć praktycznie wszystko. W połączeniu z nasionami sezamu świetnie wypadają owoce morza, takie jak krewetki czy kalmary. W ten sposób możesz panierować również kawałki ryby, tofu, a nawet kulki mozzarelli.
W Japonii popularną przekąską są warzywa smażone w tempurze, czyli lekkim cieście naleśnikowym. Z kolei w Chinach na deser podawane są lody smażone w panierce kokosowej.
Przepis na kurczaka w sezamie
Do smażenia kurczaka na złoto najlepszy będzie olej kokosowy rafinowany, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Mleko krowie możesz zastąpić kokosowym.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki sezamu,
- pół szklanki bułki tartej,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Filety oczyść z błonek i ewentualnych kostek. Pokrój na mniejsze kawałki, na przykład w paski, a następnie wymieszaj z przyprawami.
- Mleko przelej do jednej miski, a w drugiej wymieszaj bułkę tartą z sezamem.
- Kawałki kurczaka maczaj kolejno w mleku, a następnie w bułce z sezamem.
- Smaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego oleju.