Zaskakujący deser w panierce kokosowej. Z łatwością zrobisz w domu
Każdy, kto po raz pierwszy słyszy o lodach smażonych, robi wielkie oczy. Bo jak można smażyć lody? I to jeszcze w taki sposób, aby pozostały zimne w środku? Ale czego nie wymyślą Chińczycy, w końcu pionierzy w wielu różnych dziedzinach – wynalazcy papieru, zegarków, kompasu, makaronu i lodów. Deser, który jest serwowany w dobrych restauracjach, możesz przygotować w domu. Nie jest to trudne, chociaż wymaga czasu.
Zimne lody w gorącej panierce to tak zaskakujące połączenie, że mało kto może oprzeć się temu, żeby przetestować je w domu. Dzięki szczegółowym instrukcjom z książki "Man zou" Izabelli Kaluty wychodzą dokładnie takie, jak powinny. Po rozkrojeniu kulki lody lekko rozpływają się, ale w samym sercu nadal pozostają zimne. Panierka z wiórkami kokosowymi idealnie dopełnia całość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę
Chiński deser łączący przeciwieństwa
Chińska koncepcja yin i yang wskazuje na pełnię doświadczenia, to połączenie pomiędzy pozornie sprzecznymi siłami, pierwiastkiem męskim i kobiecym.
"Zimne miękkie lody i gorąca chrupka panierka uzupełniają się jak yin i yang i harmonijnie łączą w doskonałej kulce" — pisze w swojej książce Izabella Kaluta.
Yin w dosłownym tłumaczeniu oznacza "północne zbocze wzgórza, zacienione miejsce, południowy brzeg rzeki, zachmurzenie", yang to "miejsce nasłonecznione, południowe zbocze wzgórza, słońce i północny brzeg rzeki". W każdym yin tkwi zalążek yang i odwrotnie. Chociaż siły są sprzeczne, nieraz jedna przechodzi w drugą i zamieniają się miejscami.
Przepis na chińskie lody smażone w panierce
W otoczce z wiórków kokosowych i bułki tartej możesz zamknąć dowolny smak lodów. Jednak myślę, że warto zacząć od klasyki, czyli od lodów waniliowych lub śmietankowych. Niezastąpiona będzie pomoc gałkownicy.
Składniki:
- 500 ml lodów waniliowych,
- 0,5 szklanki bułki tartej,
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
- białka z 2 jajek,
- 2 szklanki oleju do smażenia.
Wykonanie:
- Bułkę tartą wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Ubij białka na lekką pianę.
- Z lodów uformuj kulki, obtocz je w białku, a następnie w bułce z wiórkami.
- Kulki lodów w panierce ułóż w pojemniku wyłożonym folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij je i ponownie obtocz w białku oraz bułce.
- Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
- Następnie rozgrzej olej w rondelku – tak, jak na pączki lub faworki – i ostrożnie połóż na nim obtoczone kulki lodów. Usmaż na złoty kolor.
- Po wyjęciu odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.