Zaskakujący deser w panierce kokosowej. Z łatwością zrobisz w domu

Każdy, kto po raz pierwszy słyszy o lodach smażonych, robi wielkie oczy. Bo jak można smażyć lody? I to jeszcze w taki sposób, aby pozostały zimne w środku? Ale czego nie wymyślą Chińczycy, w końcu pionierzy w wielu różnych dziedzinach – wynalazcy papieru, zegarków, kompasu, makaronu i lodów. Deser, który jest serwowany w dobrych restauracjach, możesz przygotować w domu. Nie jest to trudne, chociaż wymaga czasu.

Chińskie lody smażone są jak yin i yangChińskie lody smażone są jak yin i yang
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zimne lody w gorącej panierce to tak zaskakujące połączenie, że mało kto może oprzeć się temu, żeby przetestować je w domu. Dzięki szczegółowym instrukcjom z książki "Man zou" Izabelli Kaluty wychodzą dokładnie takie, jak powinny. Po rozkrojeniu kulki lody lekko rozpływają się, ale w samym sercu nadal pozostają zimne. Panierka z wiórkami kokosowymi idealnie dopełnia całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Chiński deser łączący przeciwieństwa

Chińska koncepcja yin i yang wskazuje na pełnię doświadczenia, to połączenie pomiędzy pozornie sprzecznymi siłami, pierwiastkiem męskim i kobiecym.

"Zimne miękkie lody i gorąca chrupka panierka uzupełniają się jak yin i yang i harmonijnie łączą w doskonałej kulce" — pisze w swojej książce Izabella Kaluta.

Yin w dosłownym tłumaczeniu oznacza "północne zbocze wzgórza, zacienione miejsce, południowy brzeg rzeki, zachmurzenie", yang to "miejsce nasłonecznione, południowe zbocze wzgórza, słońce i północny brzeg rzeki". W każdym yin tkwi zalążek yang i odwrotnie. Chociaż siły są sprzeczne, nieraz jedna przechodzi w drugą i zamieniają się miejscami.

Przepis na chińskie lody smażone w panierce

W otoczce z wiórków kokosowych i bułki tartej możesz zamknąć dowolny smak lodów. Jednak myślę, że warto zacząć od klasyki, czyli od lodów waniliowych lub śmietankowych. Niezastąpiona będzie pomoc gałkownicy.

Składniki: 

  • 500 ml lodów waniliowych,
  • 0,5 szklanki bułki tartej,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • białka z 2 jajek,
  • 2 szklanki oleju do smażenia.

Wykonanie:

  1. Bułkę tartą wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  2. Ubij białka na lekką pianę.
  3. Z lodów uformuj kulki, obtocz je w białku, a następnie w bułce z wiórkami.
  4. Kulki lodów w panierce ułóż w pojemniku wyłożonym folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij je i ponownie obtocz w białku oraz bułce.
  6. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
  7. Następnie rozgrzej olej w rondelku – tak, jak na pączki lub faworki – i ostrożnie połóż na nim obtoczone kulki lodów. Usmaż na złoty kolor.
  8. Po wyjęciu odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby