Zaskakujący deser w panierce kokosowej. Z łatwością zrobisz w domu

Każdy, kto po raz pierwszy słyszy o lodach smażonych, robi wielkie oczy. Bo jak można smażyć lody? I to jeszcze w taki sposób, aby pozostały zimne w środku? Ale czego nie wymyślą Chińczycy, w końcu pionierzy w wielu różnych dziedzinach – wynalazcy papieru, zegarków, kompasu, makaronu i lodów. Deser, który jest serwowany w dobrych restauracjach, możesz przygotować w domu. Nie jest to trudne, chociaż wymaga czasu.

Chińskie lody smażone są jak yin i yangChińskie lody smażone są jak yin i yang
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zimne lody w gorącej panierce to tak zaskakujące połączenie, że mało kto może oprzeć się temu, żeby przetestować je w domu. Dzięki szczegółowym instrukcjom z książki "Man zou" Izabelli Kaluty wychodzą dokładnie takie, jak powinny. Po rozkrojeniu kulki lody lekko rozpływają się, ale w samym sercu nadal pozostają zimne. Panierka z wiórkami kokosowymi idealnie dopełnia całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Chiński deser łączący przeciwieństwa

Chińska koncepcja yin i yang wskazuje na pełnię doświadczenia, to połączenie pomiędzy pozornie sprzecznymi siłami, pierwiastkiem męskim i kobiecym.

"Zimne miękkie lody i gorąca chrupka panierka uzupełniają się jak yin i yang i harmonijnie łączą w doskonałej kulce" — pisze w swojej książce Izabella Kaluta.

Yin w dosłownym tłumaczeniu oznacza "północne zbocze wzgórza, zacienione miejsce, południowy brzeg rzeki, zachmurzenie", yang to "miejsce nasłonecznione, południowe zbocze wzgórza, słońce i północny brzeg rzeki". W każdym yin tkwi zalążek yang i odwrotnie. Chociaż siły są sprzeczne, nieraz jedna przechodzi w drugą i zamieniają się miejscami.

Przepis na chińskie lody smażone w panierce

W otoczce z wiórków kokosowych i bułki tartej możesz zamknąć dowolny smak lodów. Jednak myślę, że warto zacząć od klasyki, czyli od lodów waniliowych lub śmietankowych. Niezastąpiona będzie pomoc gałkownicy.

Składniki: 

  • 500 ml lodów waniliowych,
  • 0,5 szklanki bułki tartej,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • białka z 2 jajek,
  • 2 szklanki oleju do smażenia.

Wykonanie:

  1. Bułkę tartą wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  2. Ubij białka na lekką pianę.
  3. Z lodów uformuj kulki, obtocz je w białku, a następnie w bułce z wiórkami.
  4. Kulki lodów w panierce ułóż w pojemniku wyłożonym folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij je i ponownie obtocz w białku oraz bułce.
  6. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
  7. Następnie rozgrzej olej w rondelku – tak, jak na pączki lub faworki – i ostrożnie połóż na nim obtoczone kulki lodów. Usmaż na złoty kolor.
  8. Po wyjęciu odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej