PrzepisKotlety po angielsku wygrywają z polskimi prostotą. Nie trzeba do nich nawet panierki

Kotlety po angielsku wygrywają z polskimi prostotą. Nie trzeba do nich nawet panierki

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z chrupiącą panierką tak jak nasze schabowe lub mielone. Nie tym razem, kotlety po angielsku nie mają takich dodatków, zaskakują natomiast smakiem i soczystym wnętrzem. Niewiarygodnie pyszne i proste w przygotowaniu. Zostawiamy wam przepis na to danie.

Kotlety po angielsku - Pyszności; Foto: Canva
Kotlety po angielsku - Pyszności; Foto: Canva
Paulina

29.09.2022 | aktual.: 19.10.2023 17:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety te powstają na bazie mięsa, które wcześniej warto zamarynować przez całą noc. Dzięki temu potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. Gotowe danie wspaniale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki. Głównym składnikiem jest mięso, do takich kotletów najlepiej wybrać te z kością. Warto też poświęcić im trochę czasu i poczekać, aż przejdą aromatyczną marynatą. Dzięki temu będą bardzo soczyste i na pewno zaskoczą wszystkich naszych domowników. Przygotuj listę potrzebnych składników oraz zerknij na sposób przygotowania potrawy i przejdź do działania!

Niewiarygodne pyszne i proste kotlety po angielsku

Obraz

Składniki:

        
  • 4 kotlety schabowe najlepiej z kostką
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Obraz

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia tego dania. Zacznijmy od cebuli. Na sam początek pokrój drobno cebulę i umieść ją w misce. Przejdź do robienia marynaty. Dodaj oliwę, ketchup, sól i pieprz do wcześniej pokrojonej cebuli.

Teraz zajmiemy się mięsem. Warto wybrać w sklepie schab z kością, nada to naszej potrawie mocniejszego smaku. Kotlety lekko rozbij i nasmaruj przygotowaną pastą. Tak przygotowane kotlety odłóż do lodówki na około 2-3 godziny, najlepiej, aby stały nawet całą noc. Nie można pomijać tego kroku, inaczej mięso nie przejdzie aromatem marynaty.

Na rozgrzanej patelni smaż mięso po kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Pamiętaj jednak, by je pilnować, bo szybko mogą się spalić. Soczyste kotlety są gotowe do zjedzenia. Podawaj je z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z korzeniowych lub zielonych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab hasselback z pomidorami krok po kroku. Danie jest nie tylko smaczne, ale również wspaniale się prezentuje. Zachwyci wszystkich twoich gości!