Kotlety po angielsku wygrywają z polskimi prostotą. Nie trzeba do nich nawet panierki

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z chrupiącą panierką tak jak nasze schabowe lub mielone. Nie tym razem, kotlety po angielsku nie mają takich dodatków, zaskakują natomiast smakiem i soczystym wnętrzem. Niewiarygodnie pyszne i proste w przygotowaniu. Zostawiamy wam przepis na to danie.

Kotlety po angielskuKotlety po angielsku - Pyszności; Foto: Canva
Paulina

Kotlety te powstają na bazie mięsa, które wcześniej warto zamarynować przez całą noc. Dzięki temu potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. Gotowe danie wspaniale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki. Głównym składnikiem jest mięso, do takich kotletów najlepiej wybrać te z kością. Warto też poświęcić im trochę czasu i poczekać, aż przejdą aromatyczną marynatą. Dzięki temu będą bardzo soczyste i na pewno zaskoczą wszystkich naszych domowników. Przygotuj listę potrzebnych składników oraz zerknij na sposób przygotowania potrawy i przejdź do działania!

Niewiarygodne pyszne i proste kotlety po angielsku

Obrazek

Składniki:

        
  • 4 kotlety schabowe najlepiej z kostką
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia tego dania. Zacznijmy od cebuli. Na sam początek pokrój drobno cebulę i umieść ją w misce. Przejdź do robienia marynaty. Dodaj oliwę, ketchup, sól i pieprz do wcześniej pokrojonej cebuli.

Teraz zajmiemy się mięsem. Warto wybrać w sklepie schab z kością, nada to naszej potrawie mocniejszego smaku. Kotlety lekko rozbij i nasmaruj przygotowaną pastą. Tak przygotowane kotlety odłóż do lodówki na około 2-3 godziny, najlepiej, aby stały nawet całą noc. Nie można pomijać tego kroku, inaczej mięso nie przejdzie aromatem marynaty.

Na rozgrzanej patelni smaż mięso po kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Pamiętaj jednak, by je pilnować, bo szybko mogą się spalić. Soczyste kotlety są gotowe do zjedzenia. Podawaj je z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z korzeniowych lub zielonych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab hasselback z pomidorami krok po kroku. Danie jest nie tylko smaczne, ale również wspaniale się prezentuje. Zachwyci wszystkich twoich gości!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce