Kotlety po angielsku wygrywają z polskimi prostotą. Nie trzeba do nich nawet panierki

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z chrupiącą panierką tak jak nasze schabowe lub mielone. Nie tym razem, kotlety po angielsku nie mają takich dodatków, zaskakują natomiast smakiem i soczystym wnętrzem. Niewiarygodnie pyszne i proste w przygotowaniu. Zostawiamy wam przepis na to danie.

Kotlety po angielskuKotlety po angielsku - Pyszności; Foto: Canva
Paulina

Kotlety te powstają na bazie mięsa, które wcześniej warto zamarynować przez całą noc. Dzięki temu potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. Gotowe danie wspaniale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki. Głównym składnikiem jest mięso, do takich kotletów najlepiej wybrać te z kością. Warto też poświęcić im trochę czasu i poczekać, aż przejdą aromatyczną marynatą. Dzięki temu będą bardzo soczyste i na pewno zaskoczą wszystkich naszych domowników. Przygotuj listę potrzebnych składników oraz zerknij na sposób przygotowania potrawy i przejdź do działania!

Niewiarygodne pyszne i proste kotlety po angielsku

Obrazek

Składniki:

        
  • 4 kotlety schabowe najlepiej z kostką
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia tego dania. Zacznijmy od cebuli. Na sam początek pokrój drobno cebulę i umieść ją w misce. Przejdź do robienia marynaty. Dodaj oliwę, ketchup, sól i pieprz do wcześniej pokrojonej cebuli.

Teraz zajmiemy się mięsem. Warto wybrać w sklepie schab z kością, nada to naszej potrawie mocniejszego smaku. Kotlety lekko rozbij i nasmaruj przygotowaną pastą. Tak przygotowane kotlety odłóż do lodówki na około 2-3 godziny, najlepiej, aby stały nawet całą noc. Nie można pomijać tego kroku, inaczej mięso nie przejdzie aromatem marynaty.

Na rozgrzanej patelni smaż mięso po kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Pamiętaj jednak, by je pilnować, bo szybko mogą się spalić. Soczyste kotlety są gotowe do zjedzenia. Podawaj je z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z korzeniowych lub zielonych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab hasselback z pomidorami krok po kroku. Danie jest nie tylko smaczne, ale również wspaniale się prezentuje. Zachwyci wszystkich twoich gości!

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀