Krem z czerwonych buraków

Uwielbiamy zupy, dlatego nie mogliśmy się powstrzymać i przygotowaliśmy naszą wariację z kremem z buraków w roli głównej. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 4 szt. burak
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1 garść nasiona słonecznika
  4. 1,5 łyżki imbir mielony
  5. 1 łyżka papryka słodka
  6. 400 ml mleko kokosowe
  7. 1/2 szkl. woda
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1 łyżeczka pieprz
  10. 1/2 szt. cytryna sok
  11. 1/2 natki pietruszka posiekana
Sposób przygotowania:

1. Buraki owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W rondelku połącz ze sobą czosnek, imbir i słodką paprykę.

Obrazek

3. Następnie dodaj upieczone buraki, mleko kokosowe i wodę. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

Obrazek

4. Zdejmij mieszankę z palnika. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Zblenduj na krem.

Obrazek

5. Zupę udekoruj przy pomocy natki pietruszki i nasion słonecznika. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby