Uwielbiamy zupy, dlatego nie mogliśmy się powstrzymać i przygotowaliśmy naszą wariację z kremem z buraków w roli głównej. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Pyszności
02.09.2018 | aktual.: 03.09.2018 08:09
Składniki:
4 szt. burak
2 ząbki czosnek
1 garść nasiona słonecznika
1,5 łyżki imbir mielony
1 łyżka papryka słodka
400 ml mleko kokosowe
1/2 szkl. woda
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
1/2 szt. cytryna sok
1/2 natki pietruszka posiekana
Sposób przygotowania:
1. Buraki owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
2. W rondelku połącz ze sobą czosnek, imbir i słodką paprykę.
3. Następnie dodaj upieczone buraki, mleko kokosowe i wodę. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
4. Zdejmij mieszankę z palnika. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Zblenduj na krem.
5. Zupę udekoruj przy pomocy natki pietruszki i nasion słonecznika. Smacznego!