Kroję na kawałki i obsmażam w pysznym sosie. Nikt się jeszcze nie zorientował, że nie ma mięsa

Tofu to doskonała alternatywa dla mięsa. Chłonie przyprawy czy marynaty niczym gąbka. Kosztuje od 5 do 10 złotych za opakowanie. Wykorzystaj je do przygotowania azjatyckiej potrawy, która podbije serca domowników.

Tofu w słodko-pikantnym sosie.Tofu w słodko-pikantnym sosie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stanislav Ostranitsa

Tofu powstaje w wyniku koagulacji napoju sojowego. To produkt roślinny, który można wykorzystać do przygotowania deseru czy wytrawnego dania. Wyczarujesz z niego zarówno słodki twarożek, jak i pastę jajeczną bez... jajek.

W konsystencji przypomina coś pomiędzy twarogiem a piersią z kurczaka. Chłonie przyprawy czy marynaty niczym gąbka. Tofu to jeden z najważniejszych składników w kuchni azjatyckiej. Wykorzystaj je do jednej z najpopularniejszych potraw kuchni azjatyckiej, a rodzina nawet się nie zorientuje, że na talerzu nie ma ani grama mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Tofu w słodko-pikantnym sosie podbije serca domowników

Kuchnia azjatycka to kuchnia kontrastów. Jest słodko, słono, kwaśno i umamicznie. To właśnie ten kontrast odpowiada za eksplozję kubków smakowych. W kuchni nie brakuje mięsa, ale i tofu. Wynaleziono je jeszcze w starożytnych Chinach. To roślinny odpowiednik mięsa, który powstaje na skutek koagulacji napoju sojowego.

W konsystencji przypomina coś pomiędzy twarogiemmięsem kurczaka. Jest miękkie, a zarazem zwarte i sprężyste. Weganie i wegetarianie jedzą je na potęgę, bowiem można wyczarować z niego wiele aromatycznych potraw. Zblendowane tofu trafia do sernika, zaś rozkruszone stanowi zamiennik dla mięsa mielonego. Możliwości są nieskończone.

Tofu jest neutralne w smaku, dlatego też trzeba je odpowiednio doprawić. Poznaj przepis na chrupiące tofu w słodko-pikantnym sosie, które przekona cię do kuchni roślinnej. W takiej wersji z pewnością jeszcze go nie jadłeś.

Tofu sweet chilli — przepis

Składniki:

  • kostka tofu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie:

  1. Odsącz tofu z serwatki i osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój je w dużą kostkę.
  2. Otocz tofu w mące ziemniaczanej i usmaż je na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Odłóż je na talerz.
  3. Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu. Wrzuć na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chwili. Smaż je przez minutę.
  4. Wlej ketchup i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj ze sobą oba składniki i dodaj do nich usmażone wcześniej tofu.
  5. Otocz je w sosie z każdej strony. Podawaj z ugotowanym ryżem lub warzywami.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety