Kroję na kawałki i obsmażam w pysznym sosie. Nikt się jeszcze nie zorientował, że nie ma mięsa
Tofu to doskonała alternatywa dla mięsa. Chłonie przyprawy czy marynaty niczym gąbka. Kosztuje od 5 do 10 złotych za opakowanie. Wykorzystaj je do przygotowania azjatyckiej potrawy, która podbije serca domowników.
16.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 15:57
Tofu powstaje w wyniku koagulacji napoju sojowego. To produkt roślinny, który można wykorzystać do przygotowania deseru czy wytrawnego dania. Wyczarujesz z niego zarówno słodki twarożek, jak i pastę jajeczną bez... jajek.
W konsystencji przypomina coś pomiędzy twarogiem a piersią z kurczaka. Chłonie przyprawy czy marynaty niczym gąbka. Tofu to jeden z najważniejszych składników w kuchni azjatyckiej. Wykorzystaj je do jednej z najpopularniejszych potraw kuchni azjatyckiej, a rodzina nawet się nie zorientuje, że na talerzu nie ma ani grama mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tofu w słodko-pikantnym sosie podbije serca domowników
Kuchnia azjatycka to kuchnia kontrastów. Jest słodko, słono, kwaśno i umamicznie. To właśnie ten kontrast odpowiada za eksplozję kubków smakowych. W kuchni nie brakuje mięsa, ale i tofu. Wynaleziono je jeszcze w starożytnych Chinach. To roślinny odpowiednik mięsa, który powstaje na skutek koagulacji napoju sojowego.
W konsystencji przypomina coś pomiędzy twarogiem a mięsem kurczaka. Jest miękkie, a zarazem zwarte i sprężyste. Weganie i wegetarianie jedzą je na potęgę, bowiem można wyczarować z niego wiele aromatycznych potraw. Zblendowane tofu trafia do sernika, zaś rozkruszone stanowi zamiennik dla mięsa mielonego. Możliwości są nieskończone.
Tofu jest neutralne w smaku, dlatego też trzeba je odpowiednio doprawić. Poznaj przepis na chrupiące tofu w słodko-pikantnym sosie, które przekona cię do kuchni roślinnej. W takiej wersji z pewnością jeszcze go nie jadłeś.
Tofu sweet chilli — przepis
Składniki:
- kostka tofu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia,
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego,
- 3 łyżki ketchupu,
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie:
- Odsącz tofu z serwatki i osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój je w dużą kostkę.
- Otocz tofu w mące ziemniaczanej i usmaż je na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Odłóż je na talerz.
- Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu. Wrzuć na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chwili. Smaż je przez minutę.
- Wlej ketchup i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj ze sobą oba składniki i dodaj do nich usmażone wcześniej tofu.
- Otocz je w sosie z każdej strony. Podawaj z ugotowanym ryżem lub warzywami.