Kroję ser i szynkę na paseczki. Przepis dała mi sąsiadka i od razu stał się hitem

Masz już dość sałatki jarzynowej? Cóż, po świętach większość z nas nie może już patrzeć na to danie. Poznaj prosty przepis na sałatkę, która znika ze stołu w kilka chwil. Większość składników masz już w swoim domu.

Prosta sałatka karnawałowa. Prosta sałatka karnawałowa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nastał karnawał, czas spotkań towarzyskich. Nie od dziś wiadomo, że na stolach królują sałatki różnej maści. To smaczne, sycące i pożywne danie, które można przygotować w kilka chwil. Większość z nas decyduje się na przygotowanie jarzynowej. To smaczna, ale bardzo oklepana sałatka. Po świętach wielu z nas ma jej dość na długi czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Gyros czy jarzynowa?

Jarzynowa nie jedno ma imię. Podstawą sałatki są ziemniaki, marchewka, seler i pietruszka. W niektórych domach dodaje się do niej jajko czy też jabłko. Można też wzbogacić ją o ogórki kiszone czy drobno pokrojoną cebulkę, która nadaje pożądanej chrupkości. Nie ma jednego "słusznego" przepisu na tę sałatkę.

Najważniejsze są jednak proporcje. Nie ma nic gorszego niż warzywa pływające w majonezie. Majonez ma jedynie połączyć wszystkie składniki. Nie powinien grać pierwszych skrzypiec. Pamiętajmy, że to bardzo kaloryczny, a przy tym, mdły dodatek.

Kolejną, równie popularną sałatką jest gyros. Głównym składnikiem jest smażony kurczak, do którego dodaje się kapustę pekińską, paprykę, ogórki konserwowe oraz kukurydzę. Masz już dość jarzynowej i gyrosa? Przygotuj sałatkę, która znika ze stołu w kilka chwil. Większość składników z pewnością masz już w domu.

Sałatka karnawałowa — przepis

Składniki:

  • 200 g szynki,
  • 200 g sera żółtego,
  • 200 g ogórków konserwowych,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • pęczek drobno pokrojonego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ser i szynkę pokrój w paski. Umieść je w dużej misce.
  2. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój je w drobną kostkę. Szczypiorek umyj, odsącz z nadmiaru wody i posiekaj. Oba składniki przesyp do miski z serem i szynką.
  3. Dodaj musztardę, majonez i jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
  4. Na końcu dopraw sałatkę solą i pieprzem. Możesz podać ją od razu, jednak najlepiej smakuje po godzinie, kiedy wszystkie składniki się ze sobą przegryzą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej