Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę

To danie świetnie łączy w sobie wytrawne i słodkie smaki. Chrupiące kosteczki tofu w obłędnej glazurze zachwycą nawet tych, którzy bronią się przed tym produktem rękami i nogami. To idealna propozycja na szybki obiad lub kolację, po której każdy będzie prosił o dokładkę.

Tofu w aromatycznym sosieTofu w aromatycznym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tofu to produkt, który najczęściej doceniają osoby na diecie bezmięsnej, ale warto, aby spróbowali go również zwolennicy tradycyjnych dań. W tej wersji, dzięki słodkiej glazurze z powideł śliwkowych, tofu zachwyci każdego. Połączenie delikatnej słodyczy sosu z chrupiącymi kostkami tworzy pyszny posiłek, który możesz podawać w zarówno bardziej eleganckiej wersji z puree ziemniaczanym, jak i w codziennej z ryżem czy ulubioną surówką.

Kotlety ruskie z niespodzianką. Kiedy je serwuję, nikogo nie trzeba wołać na obiad

Tofu w powidłach śliwkowych

Aby tofu w glazurze śliwkowej wyszło perfekcyjne, warto pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze – dokładnie osusz tofu ręcznikiem papierowym zarówno z wierzchu, jak i po przekrojeniu, ponieważ w jego środku często zatrzymuje się wilgoć. Następnie dokładnie obtocz kostki w skrobi ziemniaczanej wymieszanej z solą i pieprzem i smaż na dobrze rozgrzanej oliwie.

Staraj się, aby kostki się nie stykały – w przeciwnym razie połączą się i nie usmażą równomiernie. Każdą stronę tofu podsmaż do złocistego koloru. Dopiero wtedy zmniejsz ogień i wlej przygotowaną glazurę. Dzięki temu kostki pozostaną chrupiące, a sos idealnie się do nich przyklei, tworząc smakowite słodko-wytrawne połączenie.

Przepis na tofu w glazurze śliwkowej

Składniki na tofu:

  • 400 g tofu naturalnego,
  • 20 g skrobi ziemniaczanej,
  • 20 g oliwy z oliwek,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego.

Składniki na glazurę śliwkową:

  • 45 g powideł śliwkowych,
  • 45 g sosu sojowego jasnego,
  • 30 g miodu lub syropu klonowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta mielonego kminku,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciągnij tofu z opakowania i bardzo dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Tofu pokrój na kostki lub plastry i wytrzyj je ręcznikiem papierowym, również w środku.
  3. Przygotuj w miseczce skrobię ziemniaczaną i wymieszaj ją z solą oraz pieprzem.
  4. Obtocz każdą kostkę tofu w tej mieszance.
  5. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
  6. Ostrożnie układaj tofu na patelni - tak, aby kostki się nie stykały.
  7. Smaż każdą stronę przez 4-5 minut, aż tofu będzie złociste i chrupiące.
  8. W tym czasie w małym rondlu połącz powidła śliwkowe, miód lub syrop klonowy, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek i szczyptę pieprzu.
  9. Gotuj glazurę na małym ogniu 3-4 minuty, mieszając, aż lekko zgęstnieje.
  10. Gdy tofu będzie gotowe, zmniejsz ogień pod patelnią i wlej przygotowaną glazurę.
  11. Delikatnie mieszaj, aby każda kostka była równomiernie pokryta sosem.
  12. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty, aby tofu nasiąknęło smakiem glazury i pozostało chrupkie.
  13. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟