Kroję w słupki i obtaczam w panierce. Lepsze niż frytki z ziemniaków i prawie nie mają kalorii
Masz ochotę na chrupiącą przekąskę do filmu? Zamiast sięgać po kolejną paczkę chipsów, przygotuj coś o wiele pyszniejszego. Zwykłe frytki z ziemniaków już dawno odeszły do lamusa. Wypadają blado, kiedy obok pojawiają się chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku frytki z cukinii.
Cukinia to prawdziwy kameleon wśród warzyw. Zmienia smak pod wpływem dodatków i przypraw, tworząc doskonałe kompozycje zarówno w wytrawnych daniach obiadowych, jak deserach. W porównaniu z ziemniakami zawiera o wiele mniej kalorii – jeden ziemniak ważący 150 g to ok. 110-160 kcal, podczas gdy w podobnej wielkości cukinii znajduje się ok. 15-20 kcal. Do tego większa ilość wody, witamin i minerałów sprawia, że dla osób dbających o zdrową dietę to oczywisty wybór.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę
Przepis na frytki z cukinii
Poniżej znajdziesz przepis na frytki z piekarnika, co jest kolejnym argument przemawiającym na korzyść przekąski. Jako dodatek podaj domowy sos czosnkowy, greckie tzatziki lub bułgarską sneżankę.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 duże jajka,
- przyprawy: słodka papryka, sól, zioła prowansalskie,
- 1 szklanka bułki tartej (200 g)
Wykonanie:
- Umyj cukinie, osusz je i odetnij końcówki.
- Przekrój każdą cukinię na pół, a następnie wzdłuż, aby uzyskać frytki o grubości nie większej niż 2 cm.
- W jednej misce umieść bułkę tartą, w drugiej rozkłóć jajka z oliwą i przyprawami.
- Każdy kawałek cukinii obtaczaj w bułce tartej, maczaj w jajku i ponownie obtaczaj w bułce.
- Układaj frytki na dużej blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż będą chrupiące.