PoradyKrojenie dyni nie jest łatwe. Tak zrobisz to w kilka chwil

Krojenie dyni nie jest łatwe. Tak zrobisz to w kilka chwil

Pokrojenie dyni, twardego i sporego warzywa, wymaga niemałego wkładu siły. Są jednak sposoby na uproszczenie sobie całego procesu. Dzięki nim szybciej przygotujesz dynię do dalszej obróbki.

Jak pokroić dynię?
Jak pokroić dynię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.09.2023 16:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz ochotę zaszaleć w kuchni i stworzyć coś z dynią w roli głównej, ale drżysz na myśl o obieraniu jej i krojeniu? Bez przeszkód i z minimalnym wysiłkiem uporasz się z tym jesiennym warzywem. Zaopatrz się w dobrze naostrzony nóż i poznaj kilka porad, które ułatwią ci pracę z dynią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Której dyni nie trzeba obierać?

Przed przyrządzeniem sprawdź, czy dynia, z którą chcesz się uporać, wymaga obrania. Większość niestety musi być pozbawiona skórki przed spożyciem, ale istnieje kilka wyjątków. Hokkaido, dynia piżmowa, kabocha, delicata to odmiany, których skórka po ugotowaniu czy upieczeniu jest miękka i smaczna, więc dynie te bez obaw można przygotować w całości.

Jak obrać i pokroić dynię?

Dynie o twardej skórce należy obrać, jednak najlepiej nie zabierać się za to na samym początku. Najpierw podziel dynię na mniejsze kawałki. Do tego celu wybierz duży i ostry nóż. Pozbądź się końców warzywa, a następnie przekrój je na pół i wydrąż środek z nasionami, np. za pomocą dużej łyżki. Resztę pokrój w grube paski i dopiero tak potraktowane warzywo obierz ze skórki mniejszym nożem.

Dynię przed obraniem dobrze jest pokroić
Dynię przed obraniem dobrze jest pokroić© Pixabay

W przypadku wyjątkowo twardej skórki należy wcześniej podpiec dynię. Postępuj tak, jak powyżej. Wydrąż i pokrój dynię w paski, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut lub do miękkości miąższu. Następnie przełóż warzywo do dużego pojemnika i pozwól ostygnąć. Miąższ podpieczonej dyni łatwo daje się oddzielić od skóry za pomocą dużej łyżki.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, dostarcza witaminę A (beta-karoten), witaminę C, witaminę E oraz wiele minerałów, takich jak potas i magnez. Zawiera też przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki witaminie A dynia jest korzystna dla wzroku i ogólnego zdrowia oczu, a beta-karoten w niej zawarty może wspomóc zdrową skórę i zapewnić jej naturalny blask.