Krojenie dyni nie jest łatwe. Tak zrobisz to w kilka chwil

Pokrojenie dyni, twardego i sporego warzywa, wymaga niemałego wkładu siły. Są jednak sposoby na uproszczenie sobie całego procesu. Dzięki nim szybciej przygotujesz dynię do dalszej obróbki.

Jak pokroić dynię? Jak pokroić dynię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Masz ochotę zaszaleć w kuchni i stworzyć coś z dynią w roli głównej, ale drżysz na myśl o obieraniu jej i krojeniu? Bez przeszkód i z minimalnym wysiłkiem uporasz się z tym jesiennym warzywem. Zaopatrz się w dobrze naostrzony nóż i poznaj kilka porad, które ułatwią ci pracę z dynią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Której dyni nie trzeba obierać?

Przed przyrządzeniem sprawdź, czy dynia, z którą chcesz się uporać, wymaga obrania. Większość niestety musi być pozbawiona skórki przed spożyciem, ale istnieje kilka wyjątków. Hokkaido, dynia piżmowa, kabocha, delicata to odmiany, których skórka po ugotowaniu czy upieczeniu jest miękka i smaczna, więc dynie te bez obaw można przygotować w całości.

Jak obrać i pokroić dynię?

Dynie o twardej skórce należy obrać, jednak najlepiej nie zabierać się za to na samym początku. Najpierw podziel dynię na mniejsze kawałki. Do tego celu wybierz duży i ostry nóż. Pozbądź się końców warzywa, a następnie przekrój je na pół i wydrąż środek z nasionami, np. za pomocą dużej łyżki. Resztę pokrój w grube paski i dopiero tak potraktowane warzywo obierz ze skórki mniejszym nożem.

Dynię przed obraniem dobrze jest pokroić
Dynię przed obraniem dobrze jest pokroić © Pixabay

W przypadku wyjątkowo twardej skórki należy wcześniej podpiec dynię. Postępuj tak, jak powyżej. Wydrąż i pokrój dynię w paski, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut lub do miękkości miąższu. Następnie przełóż warzywo do dużego pojemnika i pozwól ostygnąć. Miąższ podpieczonej dyni łatwo daje się oddzielić od skóry za pomocą dużej łyżki.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, dostarcza witaminę A (beta-karoten), witaminę C, witaminę E oraz wiele minerałów, takich jak potas i magnez. Zawiera też przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki witaminie A dynia jest korzystna dla wzroku i ogólnego zdrowia oczu, a beta-karoten w niej zawarty może wspomóc zdrową skórę i zapewnić jej naturalny blask.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟