Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień
Jesień nieodzownie kojarzy się z dyniami. To nie tylko prosta i efektowna dekoracja domu czy składnik zupy krem, ale również pyszna baza do sernika. Przetykane warstwy masy twarogowej i dyniowej tworzą efektowną zebrę. To przepis idealny na rodzinne spotkania.
01.11.2024 08:33
Sernik zebra z dynią to ciasto, które zapada w pamięć. Kombinacja dyni i delikatnej masy serowej tworzy nie tylko świetny smak, ale też cieszy oko. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy robi wrażenie. Inspiracją do tego ciasta jest klasyczny sernik królewski, na kruchym spodzie z solidną warstwą kruszonki. W połączeniu z dynią smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna wersja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik zebra z dynią
Dynia zdecydowanie nie jest nudnym i sztampowym warzywem, chociaż nie każdy docenia jej kulinarne możliwości. Pierwszym skojarzeniem jest zupa krem i kultowy napój Pumpkin Spice Latte. To jednak dopiero początek kulinarnych eksperymentów. Robić z niej można placki, chlebki, curry czy też dorzucać do sałatek. Słodki smak dyni sprawdzi się również w serniku.
Warstwy dyniowa i serowa przeplatają się w cieście, tworząc wzór zebry. Taki deser ucieszy wszystkich miłośników serników, będąc przy tym pyszną odmianą od tradycyjnych przepisów.
Składniki:
Kakaowy spód:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g cukru pudru,
- 150 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 2 żółtka.
Warstwa dyniowa:
- 500 g twarogu sernikowego,
- 150 g purée z dyni,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 60 g cukru.
Warstwa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego,
- 60 g cukru,
- 2 białka,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuwając przy tym pestki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 25 minut. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj do niego mąkę, cukier puder oraz kakao i zagnieć. Dodaj żółtka i połącz składniki, formując kulę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3. Oddziel miąższ od skórki w przestudzonej dyni i zblenduj na gładką masę. Do twarogu sernikowego dodaj porcję puree dyniowego, mąkę pszenną, cynamon, jajka oraz cukier i zmiksuj na gładką masę.
Krok 4. Przygotuj masę serową. Twaróg sernikowy zblenduj z białkami, cukrem z wanilią, zwykłym cukrem oraz mąką pszenną.
Krok 5. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z połowy ciasta uformuj spód. Następnie po łyżce wlewaj masę serową i dyniową, tworząc w ten sposób zebrę.
Krok 6. Na wierzch zetrzyj pozostałą masę kakaową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Po wystudzeniu pokrój na kawałki. Smacznego!