PrzepisSernikKrólewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Jesień nieodzownie kojarzy się z dyniami. To nie tylko prosta i efektowna dekoracja domu czy składnik zupy krem, ale również pyszna baza do sernika. Przetykane warstwy masy twarogowej i dyniowej tworzą efektowną zebrę. To przepis idealny na rodzinne spotkania.

Sernik dyniowy zebra
Sernik dyniowy zebra
Źródło zdjęć: © Pyszności

Sernik zebra z dynią to ciasto, które zapada w pamięć. Kombinacja dyni i delikatnej masy serowej tworzy nie tylko świetny smak, ale też cieszy oko. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy robi wrażenie. Inspiracją do tego ciasta jest klasyczny sernik królewski, na kruchym spodzie z solidną warstwą kruszonki. W połączeniu z dynią smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna wersja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik zebra z dynią

Dynia zdecydowanie nie jest nudnym i sztampowym warzywem, chociaż nie każdy docenia jej kulinarne możliwości. Pierwszym skojarzeniem jest zupa krem i kultowy napój Pumpkin Spice Latte. To jednak dopiero początek kulinarnych eksperymentów. Robić z niej można placki, chlebki, curry czy też dorzucać do sałatek. Słodki smak dyni sprawdzi się również w serniku.

Warstwy dyniowa i serowa przeplatają się w cieście, tworząc wzór zebry. Taki deser ucieszy wszystkich miłośników serników, będąc przy tym pyszną odmianą od tradycyjnych przepisów.

Składniki:

Kakaowy spód: 

  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g cukru pudru, 
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 żółtka. 

Warstwa dyniowa: 

  • 500 g twarogu sernikowego, 
  • 150 g purée z dyni, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 60 g cukru. 

Warstwa serowa: 

  • 500 g twarogu sernikowego, 
  • 60 g cukru, 
  • 2 białka, 
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuwając przy tym pestki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 25 minut. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.

Dynia przygotowana do pieczenia
Dynia przygotowana do pieczenia© Pyszności

Krok 2. Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj do niego mąkę, cukier puder oraz kakao i zagnieć. Dodaj żółtka i połącz składniki, formując kulę. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto na sernik
Ciasto na sernik© Pyszności

Krok 3. Oddziel miąższ od skórki w przestudzonej dyni i zblenduj na gładką masę. Do twarogu sernikowego dodaj porcję puree dyniowego, mąkę pszenną, cynamon, jajka oraz cukier i zmiksuj na gładką masę.

Masa dyniowa
Masa dyniowa© Pyszności

Krok 4. Przygotuj masę serową. Twaróg sernikowy zblenduj z białkami, cukrem z wanilią, zwykłym cukrem oraz mąką pszenną.

Masa serowa
Masa serowa© Pyszności

Krok 5. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z połowy ciasta uformuj spód. Następnie po łyżce wlewaj masę serową i dyniową, tworząc w ten sposób zebrę.

Sernik zebra
Sernik zebra© Pyszności

Krok 6. Na wierzch zetrzyj pozostałą masę kakaową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Po wystudzeniu pokrój na kawałki. Smacznego!

Dyniowy sernik zebra
Dyniowy sernik zebra© Pyszności
przepiswideosernik
Zobacz także