PrzepisZupyKrupnik gotuję jak Ewa Wachowicz. Główny składnik u wielu wywołuje ciarki

Krupnik gotuję jak Ewa Wachowicz. Główny składnik u wielu wywołuje ciarki

Są takie zupy, które od razu otwierają w głowie szufladkę ze wspomnieniami. Jeden z przepisów na takie danie przypomina Ewa Wachowicz. Na widok głównego składnika wiele osób skrzywi się z niesmakiem.

Krupnik z żołądkami Ewy Wachowicz
Krupnik z żołądkami Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na smaczne i pożywne zupy, które rozkochały w sobie całe pokolenia. W moim domu od lat niepodzielnie króluje krupnik. Zamiast jednak sięgać po wędzonkę czy porcje rosołowe, wybieram żołądki. To właśnie one są ważnym elementem tej zupy. Doskonale wie o tym Ewa Wachowicz, której przepis na krupnik nie ma sobie równych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Jak wybrać żołądki?

Najlepszy krupnik na żołądkach zrobimy, korzystając z produktów dobrej jakości. Żołądki powinny mieć delikatny zapach i być pozbawione przebarwień. Ważne jest, aby przed obróbką oczyścić je z błon i żył, co zapobiegnie ich twardości po ugotowaniu. Po oczyszczeniu płuczemy podroby pod bieżącą wodą.

Żołądki drobiowe to doskonały składnik zup
Żołądki drobiowe to doskonały składnik zup© Canva | Ilia Nesolenyi

Krupnik na żołądkach - przepis Ewy Wachowicz

Żołądki, które nadają zupie głębokiego smaku i aromatu oraz charakterystycznej gęstości. Wspaniale komponują się z warzywami i kaszą, a odpowiednio przygotowane są kruche i delikatne. Ten przepis niejednej osobie odczarował podroby i udowodnił, że żołądki mogą być naprawdę smaczne.

Najlepszy przepis na krupnik
Najlepszy przepis na krupnik© Adobe Stock

Składniki:

  • 600 g żołądków drobiowych,
  • 2,5 li wody,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z żołądków usuń błony i oczyść je.
  2. Przełóż do garnka i wlej wodę. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Posól.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, aż żołądki zmiękną.
  4. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  5. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż.
  6. Ugotowane żołądki wyjmij z garnka. Pozostałym wywarem zalej podsmażone warzywa i zagotuj.
  7. Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, dorzuć kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  8. Wymieszaj i gotuj przez ok. 25 minut.
  9. W międzyczasie pokrój żołądki na kawałki.
  10. Do śmietany dodaj chochlę wywaru i wymieszaj. Wlej zahartowaną w ten sposób śmietanę do zupy.
  11. Dorzuć pokrojone żołądki.
  12. Gotuj chwilę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Do głębokiego talerza nalewaj porcje zupy. Możesz całość dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

ewa wachowiczkrupnikpodroby

Wybrane dla Ciebie