Krupnik gotuję jak Ewa Wachowicz. Główny składnik u wielu wywołuje ciarki
Są takie zupy, które od razu otwierają w głowie szufladkę ze wspomnieniami. Jeden z przepisów na takie danie przypomina Ewa Wachowicz. Na widok głównego składnika wiele osób skrzywi się z niesmakiem.
W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na smaczne i pożywne zupy, które rozkochały w sobie całe pokolenia. W moim domu od lat niepodzielnie króluje krupnik. Zamiast jednak sięgać po wędzonkę czy porcje rosołowe, wybieram żołądki. To właśnie one są ważnym elementem tej zupy. Doskonale wie o tym Ewa Wachowicz, której przepis na krupnik nie ma sobie równych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku
Jak wybrać żołądki?
Najlepszy krupnik na żołądkach zrobimy, korzystając z produktów dobrej jakości. Żołądki powinny mieć delikatny zapach i być pozbawione przebarwień. Ważne jest, aby przed obróbką oczyścić je z błon i żył, co zapobiegnie ich twardości po ugotowaniu. Po oczyszczeniu płuczemy podroby pod bieżącą wodą.
Krupnik na żołądkach - przepis Ewy Wachowicz
Żołądki, które nadają zupie głębokiego smaku i aromatu oraz charakterystycznej gęstości. Wspaniale komponują się z warzywami i kaszą, a odpowiednio przygotowane są kruche i delikatne. Ten przepis niejednej osobie odczarował podroby i udowodnił, że żołądki mogą być naprawdę smaczne.
Składniki:
- 600 g żołądków drobiowych,
- 2,5 li wody,
- 2 liście laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 1-2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 szklanka śmietany 18 proc.,
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z żołądków usuń błony i oczyść je.
- Przełóż do garnka i wlej wodę. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Posól.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, aż żołądki zmiękną.
- Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
- Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż.
- Ugotowane żołądki wyjmij z garnka. Pozostałym wywarem zalej podsmażone warzywa i zagotuj.
- Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, dorzuć kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Wymieszaj i gotuj przez ok. 25 minut.
- W międzyczasie pokrój żołądki na kawałki.
- Do śmietany dodaj chochlę wywaru i wymieszaj. Wlej zahartowaną w ten sposób śmietanę do zupy.
- Dorzuć pokrojone żołądki.
- Gotuj chwilę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do głębokiego talerza nalewaj porcje zupy. Możesz całość dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!