W PRL-u gotowała je niemal każda gospodyni. Dzisiaj wielu krzywi się, gdy tylko usłyszy nazwę

Żołądki, ozorki, nerki, serca, płucka... W PRL-u nikogo dania z podrobów nie dziwiły. Serwowały je bary mleczne, zdarzały się w restauracjach i często były gotowane w domach. Dziś zdania na ich temat są mocno podzielone. Przez niektórych uważane są za kulinarny koszmar, ale mają też swoich zwolenników.

Żołądki drobiowe wymagają odpowiedniego przygotowania. Żołądki drobiowe wymagają odpowiedniego przygotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żołądki drobiowe, uznawane za produkt drugiej kategorii, teraz rzadko pojawiają się na naszych stołach. Chociaż za komuny były przygotowywane niemal w każdym domu, dziś wiele osób krzywi się na samą myśl o nich. Kojarzą się bowiem głównie z gumowatymi kawałkami w zawiesistym sosie. Jednak warto zmienić to niesprawiedliwe przekonanie. Żołądki są idealnym składnikiem do gulaszy i sałatek, a ich zaletą nie jest jedynie niska cena.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Żołądki drobiowe. Jaki mają smak?

Miękkie, delikatne żołądki w kremowym sosie mogą przekonać nawet najbardziej zagorzałych przeciwników podrobów. Ich spożywanie ma również zalety zdrowotne. Żołądki są bogate w witaminy i składniki odżywcze, takie jak żelazo, cynk, witaminy A, C, D, E i K. Dodatkowo 100 gramów gotowanych żołądków ma tylko 154 kalorie.

O tym pamiętaj podczas przygotowywania

Przygotowując żołądki drobiowe, należy je najpierw oczyścić, usuwając błony śluzowe. Można to zrobić przez dokładne płukanie pod bieżącą wodą lub krótkie obgotowanie i oberwanie zewnętrznej warstwy. Potem warto je ugotować w osolonej wodzie lub blanszować przez kilka minut, co pozwoli na wstępną obróbkę i usunięcie nieprzyjemnych zapachów.

Najlepszy sposób na żołądki

Aby uzyskać delikatniejsze żołądki, warto przed właściwą obróbką zanurzyć je w chłodnej wodzie na godzinę lub dwie. To nada im większą miękkość. Najlepiej jest gotować je lub dusić w bulionie z przyprawami, sprawdzając stopień ugotowania widelcem. Sól należy dodawać dopiero po gotowaniu, aby żołądki nie były twarde.

Możesz je usmażyć

Po obgotowaniu lub blanszowaniu żołądków warto je zamarynować w przyprawach na kilka godzin, a najlepiej na noc, by nabrały więcej smaku. Następnie można je smażyć na patelni z odrobiną oleju lub dusić w garnku z dodatkiem bulionu, wina czy sosu pomidorowego. Kluczowe jest, aby dobrze je obsmażyć, aż staną się złocisto-brązowe i chrupiące.

Żołądki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • marchew, pietruszka, seler,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 300 ml śmietany 12 proc.,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • tymianek,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść żołądki drobiowe, umyj, zalej zimną wodą i gotuj przez ok. 20 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij żołądki z wody i pokrój w plastry.
  3. Posiekaj cebulę, a warzywa drobno pokrój.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i żołądki. Smaż, aż zarumienią się z każdej strony.
  5. Do podsmażonych żołądków dodaj pokrojone warzywa i podlej całość wywarem z gotowania podrobów.
  6. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Przykryj i duś, aż żołądki będą miękkie.
  7. Na końcu dopraw danie solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione