W czasach PRL wszyscy zjadali je ze smakiem. Dziś wielu krzywi się na samą myśl

Żołądki drobiowe uważa się za produkt drugiej kategorii, coraz rzadziej goszczący na stołach. Kojarzą się głównie jako gumowate kąski polane zawiesistym sosem. Czas zerwać z tym nie do końca słusznym przekonaniem, że jedynym pozytywnym aspektem przemawiającym za żołądkami jest niska cena. Podroby te to idealny składnik gulaszów, a nawet sałatek. Wystarczy umiejętnie do nich podejść. 

ObrazekŻołądki drobiowe kiedyś zjadano ze smakiem - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Miękkie, delikatne i podane w kremowym sosie żołądki to coś, co pokochają nawet zagorzali przeciwnicy podrobów. Warto przekonać się do ich jedzenia. Nie tylko ze względu na smak, ale też wartości odżywcze. Żołądki zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, witamina A, C, D, E i K.  Ponadto, w 100 gramach żołądków gotowanych na wolnym ogniu mamy zaledwie 154 kalorie.

Jak odpowiednio przygotować żołądki?

Na początku należy oczyścić żołądki drobiowe, usuwając wszelkie resztki jedzenia i błony śluzowe. Można to zrobić, płucząc je dokładnie pod bieżącą wodą lub gotując przez kilka minut, a następnie obierając zewnętrzną warstwę. Po oczyszczeniu żołądków można je ugotować w osolonej wodzie lub blanszować przez kilka minut. To pozwoli na ich wstępne przygotowanie i usunięcie nieprzyjemnych zapachów.

Po gotowaniu lub blanszowaniu żołądków, można je zamarynować w przyprawach. Warto zostawić je w marynacie na kilka godzin lub na noc, aby nabrały więcej smaku. Żołądki można smażyć na patelni z odrobiną oleju lub dusić w garnku z dodatkiem np. bulionu, wina czy sosu pomidorowego. Ważne jest, aby dobrze je obsmażyć, aż staną się złocisto-brązowe i chrupiące.

Jak zrobić miękkie żołądki drobiowe?

Jeśli chcesz uzyskać delikatne żołądki przed właściwą obróbką zanurz je w chłodnej wodzie na godzinę lub dwie. To nada większej miękkości żołądkom. Pamiętaj również, że najlepiej jest gotować je lub dusić w bulionie z przyprawami. Dokładny czas zależy od wielkości porcji. Sprawdzaj więc na bieżąco stopień ugotowania podrobów widelcem. Nie dodawaj soli podczas gotowania żołądków, a dopiero po. W przeciwnym razie będą twarde, jak podeszwa.

Żołądki drobiowe w sosie śmietanowym. Przepis

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • marchew, pietruszka, seler
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 300 ml śmietany 12 proc.
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • tymianek
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Żołądki drobiowe dokładnie oczyść, umyj, zalej zimną wodą i gotuj przez ok. 20 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij żołądki z wody i pokrój w plastry.
  3. Cebulę posiekaj, a warzywa pokrój w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę.
  4. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i żołądki. Smaż, aż zarumienią się z każdej strony.
  5. Do podsmażonych żołądków dodaj pokrojone w plastry warzywa i podlej całość wywarem z gotowania podrobów.
  6. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Przykryj całość i duś, aż żołądki będą miękkie.
  7. Na końcu dopraw danie solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej