WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Kiedyś były rarytasem. Dziś gdybyś miał tylko spróbować, od razu byś uciekł

Kiedyś kuchnia polska słynęła z tych potraw. Dzisiaj, w dobie podążania za europejskimi trendami kulinarnymi, mało kto o nich pamięta. Zapraszamy cię na podróż wehikułem czasu — prosto do "starych, dobrych lat" kuchni naszych przodków. Jesteśmy niezmiernie ciekawi, ile z tych dań kojarzysz, a o ilu słyszysz po raz pierwszy!

ObrazekAdobe Stock/Gotowane płuca wieprzowe

O kuchni polskiej można powiedzieć wiele, ale na pewno nie to, że nie jest urozmaicona. Jeśli jednak to zdanie oparte jest na podstawie doświadczeń iście współczesnych, to widząc potrawy, którymi raczyły się nasze babcie i praojcowie, można doznać smutnego wrażenia pod tytułem "co ja wiem, o kulinarnej różnorodności...".

Postanowiliśmy więc przygotować krótkie zestawienie dań, które dosadnie pokazuje wielorakość, jaką wykazywała się historyczna kuchnia polska. To prawdziwa kulinarna mozaika — podana ci w tym artykule jak na talerzu. Daj nam znać, czy słyszałeś o tych potrawach. Jeśli nie ty, to może rodzice czy babcia? Wszyscy sięgnijmy wstecz pamięcią — bo naprawdę warto.

Kuchnia polska dawno, dawno temu...

Płucka duszone

Wieprzowe podroby do dziś wywołują wiele emocji i kwaśnych min. Kiedyś duszone świńskie płuca były prawdziwym rarytasem. Podawane były zwykle na kwaśno: z octem, cytryną i gęstym sosem z ziołami. Jesteśmy bardzo ciekawi reakcji dzisiejszych dzieciaków, gdyby dostały tę potrawę na obiad.

Obrazek
kuchnia polska - płucka wieprzowe - Pyszności; foto: Canva

Móżdżek cielęcy

Jeśli płucka nie robią na tobie większego wrażenia, to co powiesz na mózg? Cielęcy móżdżek był niegdyś cenionym specjałem kuchni polskiej. To właśnie tą potrawą zajadała się słynna Irena Santor. Lubili ją również polscy szlachcice z XVII i XVIII wieku. Pycha! Albo i nie?

Raki z koprem

Przenosimy się w zupełnie inny segment kulinariów, ale dalej mieszczący się w ramach kuchni polskiej. Dawno temu nasze rzeki roiły się od raków, na czym nie omieszkali skorzystać polscy kucharze. Raki były łapane, a następnie gotowane z łodygami dojrzałego kopru i podawane z białym chlebem. Czyżby nowy-stary pomysł na poranne kanapki?

Kiszone grzyby

Kiszone ogórki, pomidory, papryka, marchewki — to znamy wszyscy. Kiedyś do zestawu najpopularniejszych kiszonek wpisywały się również grzyby. Fermentowano głównie kurki, kanie, gąski i rydze, które później stawały się pysznym dodatkiem do obiadu.

Kapłon

Obrazek
Polska kuchnia - kapłon - Pyszności; foto: Canva

Potrawki z kapłonów, czyli wykastrowanych i utuczonych kogutów, były gotowane przez polskich kucharzy już w XVI wieku. W 1562 roku takie danie znalazło się w menu profesorów Akademii Krakowskiej. Jadano je ze słoniną, kawiorem i grzankami. Kapłonowanie, czyli kastrowanie kogutów jest dzisiaj zabronione w wielu krajach. W Polsce jest legalne.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze