NewsyUlubione danie Ireny Santor. Dziś już wielu z nas by go nie tknęło

Ulubione danie Ireny Santor. Dziś już wielu z nas by go nie tknęło

Ulubione danie Ireny Santor- Pyszności; źródło YouTube
Ulubione danie Ireny Santor- Pyszności; źródło YouTube
Ewa
25.04.2023 09:22

Irena Santor, pierwsza dama polskiej piosenki, w repertuarze swoich ulubionych dań ma jedną nietypową potrawę. Wiele osób na samą myśli zaczyna się krzywić.

Ireny Santor nie trzeba specjalnie przedstawiać. Od 60 lat gości na polskich scenach i czaruje swoim głosem. Wykonawczyni takich piosenek, jak "Już nie ma dzikich plaż", "Tych lat nie odda nikt" czy "Powrócisz tu" w grudniu 2022 roku obchodziła swoje 88. urodziny. W jednym z udzielonych wywiadów zdradziła, jakie danie uwielbia.

Irena Santor stawia na przysmak sprzed lat

Piosenkarka w wywiadzie przeprowadzonym przez bydgoski oddział "Gazety Wyborczej" z sentymentem wróciła do czasów swojej młodości. Szczególnym sentymentem darzy popularne wtedy potrawy, których teraz na próżno szukać w większości restauracji. Wiele osób na samą myśl krzywi się z obrzydzenia, ale fanów, szczególnie wśród starszego pokolenia, nie brakuje.

Bydgoszcz kojarzy mi się absolutnie z hotelem "Pod Orłem", gdzie cały wystrój pokojów był przedwojenny. Pamiętam takie duże wanny. (...) No, i, jakie tam było jedzenie! O Boże, nie do zapomnienia! Było tam wszystko, czegoś dziś nie można jeść. Np. móżdżek. Jezus, jakie dobre...- wspomina z rozżewieniem gwiazda polskiej piosenki

Chociaż Irena Santor koncertowała nie tylko w naszym kraju, ale również w Europie, Stanach Zjednoczonych czy Azji, to właśnie przysmak z polskiego hotelu najbardziej wbił jej się w pamięć.

Móżdżek wypadł z łask

Przed laty był przysmakiem, dziś odszedł do lamusa. Najstarsze przepisy na cielęcy móżdżek można znaleźć w książkach kucharskich z XVII i XVIII wieku. W okresie międzywojennym uznawany był za prawdziwy przysmak i rarytas, serwowany w najlepszych restauracjach w towarzystwie sosu chrzanowego i purée z ziemniaków. W czasach PRL spadł do drugiej kategorii, podobnie jak wszystkie podroby, chociaż wciąż zajadano się nim w polskich domach. Chociaż wątróbka nawet w eleganckich restauracjach nikogo teraz nie dziwi, o tyle móżdżek zdecydowanie wypadł z obiegu.

Tego się podobno teraz nie je. Nie wiecie w ogóle, co to jest?! Rarytas!- podsumowała Irena Santor w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej".

Smażony móżdżek cielęcy

Móżdżek możesz przygotować w swoim domu. W tym wydaniu sprawdzi się jako śniadanie lub szybki e

Składniki:

  • 500-600 g mózgu wieprzowego
  • ocet
  • sól
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Zagotowuję litr wody wraz z octem i solą.
  2. Móżdżek dokładnie płuczę i pozbawiam błon. Wrzucam do wody i gotuję przez 4 minuty.
  3. Następnie wyciągam ostrożnie móżdżek z wody i odstawiam do wystudzenia.
  4. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju.
  5. Dodaję pokrojony, wystudzony móżdżek, wbijam jajka i smażę, aż białko się zetnie.
  6. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki.

A może jednak masz ochotę na pulpety z indyka?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także