PrzepisW PRL-u ta przystawka była hitem. Dziś już nikt nie stawia jej na stole

W PRL‑u ta przystawka była hitem. Dziś już nikt nie stawia jej na stole

Ozory w galarecie były hitem PRL-u (ADOBE)
Ozory w galarecie były hitem PRL-u (ADOBE)
26.06.2023 07:01, aktualizacja: 26.06.2023 08:05

Kiedyś podroby były ogromnym rarytasem. Na stoły często trafiały żołądki, wątróbka, które i dziś niektórzy przygotowują w domach. Były też i one: ozory w galarecie, czyli ogromny hit PRL-u. Bez nich nie mogła odbyć się żadna impreza. Dzisiaj praktycznie nikt nie stawia ich na stole.

Taka przystawka, chociaż budzi ogromne kontrowersje, może być bardzo smaczna. Trzeba tylko odpowiednio ją przygotować i uważać na błąd, który zepsuje jej smak.

Ozory w galarecie były kiedyś ogromnym rarytasem

Specjał ten bardzo szybko zniknął z polskich stołów, a za czasów naszych dziadków i babć królował na wszelkich domówkach. Każdy się nimi zajadał i wiele osób z nostalgią o nich wspomina. Teraz nawet znalezienie ozorów w sklepie mięsnym bywa często utrudnione i czasem trzeba objechać całe miasto.

Przygotowując ozory w galarecie, musicie zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Muszą się długo gotować, gdyż tkanki mięśniowe są ściśle ze sobą połączone. Podczas długiej obróbki termicznej przystawka często traci swój smak, gdyż "przejmuje" go woda. Tego możesz w łatwy sposób uniknąć. Wystarczy, że będziesz wkładać ozorki do wrzątku. To sprawi, że charakterystyczny smak nigdzie nie ucieknie.

Ozory w galarecie to zapomniany rarytas (PIXABAY)
Ozory w galarecie to zapomniany rarytas (PIXABAY)

Jak zrobić przystawkę z czasów "komuny"?

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników:

  • ozór wołowy,
  • pęczku włoszczyzny,
  • czterech ząbków czosnku,
  • cebuli,
  • żelatyny wieprzowej,
  • przypraw: pieprzu, soli, liści laurowych (cztery) i ziela angielskiego (pięć ziarenek),
  • marchewka z wywaru, groszek konserwowy, jajka na twardo (nie są one konieczne).

Sposób wykonania

  1. Ozory w galarecie to specyficzne danie, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Na samym początku opłucz ozór w zimnej wodzie. Następnie mięso włóż do gotującej się wody. Musisz uzbroić się w cierpliwość, gdyż będzie dość długo się gotował. Kiedy zobaczysz, że jest miękki, wyjmij go z garnka.
  2. Pokrój włoszczyznę i włóż ją do powstałego wywaru. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz opaloną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Potem odcedź wywar.
  3. Do mikstury pokrojony w plastry ozór oraz drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą. Gotuj przez pół godziny.
  4. Ozorki oraz przyprawy wyjmij z wywaru, a do mikstury wsyp żelatynę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Mięso, marchewki, jajka na twardo (jeśli chcesz ich użyć) poukładaj w misce. Całość zalej wywarem. Musi on dokładnie przykrywać każdy składnik.
  6. Wstaw na całą noc do lodówki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także