W PRL-u ta przystawka była hitem. Dziś już nikt nie stawia jej na stole

Kiedyś podroby były ogromnym rarytasem. Na stoły często trafiały żołądki, wątróbka, które i dziś niektórzy przygotowują w domach. Były też i one: ozory w galarecie, czyli ogromny hit PRL-u. Bez nich nie mogła odbyć się żadna impreza. Dzisiaj praktycznie nikt nie stawia ich na stole.

ObrazekOzory w galarecie były hitem PRL-u (ADOBE)
Paulina Hermann

Taka przystawka, chociaż budzi ogromne kontrowersje, może być bardzo smaczna. Trzeba tylko odpowiednio ją przygotować i uważać na błąd, który zepsuje jej smak.

Ozory w galarecie były kiedyś ogromnym rarytasem

Specjał ten bardzo szybko zniknął z polskich stołów, a za czasów naszych dziadków i babć królował na wszelkich domówkach. Każdy się nimi zajadał i wiele osób z nostalgią o nich wspomina. Teraz nawet znalezienie ozorów w sklepie mięsnym bywa często utrudnione i czasem trzeba objechać całe miasto.

Przygotowując ozory w galarecie, musicie zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Muszą się długo gotować, gdyż tkanki mięśniowe są ściśle ze sobą połączone. Podczas długiej obróbki termicznej przystawka często traci swój smak, gdyż "przejmuje" go woda. Tego możesz w łatwy sposób uniknąć. Wystarczy, że będziesz wkładać ozorki do wrzątku. To sprawi, że charakterystyczny smak nigdzie nie ucieknie.

Obrazek
Ozory w galarecie to zapomniany rarytas (PIXABAY)

Jak zrobić przystawkę z czasów "komuny"?

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników:

  • ozór wołowy,
  • pęczku włoszczyzny,
  • czterech ząbków czosnku,
  • cebuli,
  • żelatyny wieprzowej,
  • przypraw: pieprzu, soli, liści laurowych (cztery) i ziela angielskiego (pięć ziarenek),
  • marchewka z wywaru, groszek konserwowy, jajka na twardo (nie są one konieczne).

Sposób wykonania

  1. Ozory w galarecie to specyficzne danie, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Na samym początku opłucz ozór w zimnej wodzie. Następnie mięso włóż do gotującej się wody. Musisz uzbroić się w cierpliwość, gdyż będzie dość długo się gotował. Kiedy zobaczysz, że jest miękki, wyjmij go z garnka.
  2. Pokrój włoszczyznę i włóż ją do powstałego wywaru. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz opaloną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Potem odcedź wywar.
  3. Do mikstury pokrojony w plastry ozór oraz drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą. Gotuj przez pół godziny.
  4. Ozorki oraz przyprawy wyjmij z wywaru, a do mikstury wsyp żelatynę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Mięso, marchewki, jajka na twardo (jeśli chcesz ich użyć) poukładaj w misce. Całość zalej wywarem. Musi on dokładnie przykrywać każdy składnik.
  6. Wstaw na całą noc do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie