NewsyJakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Postanowiliśmy zapytać o to przechodniów. Poznaj ich odpowiedzi!

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Postanowiliśmy zapytać o to przechodniów. Poznaj ich odpowiedzi!

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków?
Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków?
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska | Wirtualna Polska
03.02.2024 08:01, aktualizacja: 03.02.2024 09:31

Zapytaliśmy Polaków o kuchnie regionalne. Jakie potrawy lubią najbardziej? I które, według nich, bez problemu zrobiłyby furorę za granicą? Odpowiedzi były — niemal jak nasza kuchnia — niezwykle urozmaicone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postanowiliśmy zapytać Polaków o ulubione kuchnie regionalne. Jakie dania zrobiły na nich największe wrażenie? A może są nawet takie, za którymi specjalnie jeżdżą na drugi kraniec Polski? I przede wszystkim, które regionalne potrawy mogłyby ich zdaniem podbić świat niczym japońskie sushi czy włoska carbonara?

Ulubione regionalne dania Polaków

Wyniki sondy przeprowadzonej na ulicach Białegostoku nie zaskoczyły naszego reportera. Od przechodniów usłyszał, że to właśnie kuchnia podlaska jest dla nich najlepsza i najciekawsza. Co ciekawe, przechodnie jednym tchem wymieniali nie tylko regionalne klasyki takie jak kiszka ziemniaczana, ale także polskie typu schabowy.

"Pyzy z mięsem, flaczki, tatar" - wylicza jeden z rozmówców. Potwierdza to, jak różnorodna jest nasza kuchnia. Pyzy wywodzą się bowiem z Kresów, flaczki z Mazowsza, a tatar pochodzi z Francji.

Kulinarna mozaika

Kuchnia polska to wynik połączenia tego, co od dawien dawna polskie, z tym, co spodobało nam się w kuchniach innych narodów, z którymi mieliśmy kontakt na przestrzeni wieków. Tym sposobem polską wieprzowinę, drób, podroby i sarninę uzupełniło francuskie bydło domowe. Obok jogurtu i zsiadłego mleka pojawił się tatarski kefir, a sól i pieprz wzbogaciły sprowadzane z dalekiego Orientu i bliższego Imperium Osmańskiego ostre przyprawy. Królowa Bona zaszczepiła na polskim gruncie kuchnię włoską, a Stanisław August — francuską.

Kuchnia polska - niezwykła kulinarna mozaika
Kuchnia polska - niezwykła kulinarna mozaika © Canva | barol16

Wpływy tatarskie, tureckie, włoskie, francuskie, rusińskie, niemieckie i żydowskie na kuchnię polską są więc nie do podważenia. Rzecz jasna przenikanie się kulinariów obcych i polskich nie odbywało się zwykle na skalę krajową, lecz regionalną. Te okoliczności były na tyle silne, że wyraźny, silny podział Polski na krainy kulinarne przetrwał do dziś i niekiedy wystarczy przejechać 50-100 kilometrów, by znaleźć się w zupełnie innym kuchennym regionie. I to jest, według nas, absolutnie piękne.

Regionalne potrawy

Dzisiejszy podział kulinarny Polski jest często łączony z administracyjnym podziałem na województwa. Istnieje więc kuchnia podkarpacka, kujawska, mazowiecka, warmińsko-mazurska czy też śląska. Wyróżnia się jednak również inne, historyczne regiony. Kuchnia galicyjska, kresowa i podhalańska są równie ciekawe, i równie mocno inspirowane zagranicznymi wpływami.

Każdy z regionów charakteryzuje się czymś innym. Upodobania miejscowych wpłynęły w końcu na powstanie dań, które dzisiaj określilibyśmy jako "kultowe", bo w skali krainy urosły do rangi symbolu. Poniżej prezentujemy kilka takich przykładów:

  • kuchnia śląska: żurek, wodzianka, kluski śląskie, moczka
  • kuchnia góralska (podhalańska): kwaśnica, oscypki, moskole, ziemniaki ze słoniną
  • kuchnia kresowa: kartacze, kołduny, cepeliny, pyzy
  • kuchnia pomorska: kiszka, zupa fasolowa, brukwianka, prażnica
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także