W PRL-u były rarytasem, a dziś wzbudzają obrzydzenie. Mało kto odważy się je spróbować

Fascynują cię kulinarne eksperymenty? Jeśli tak, a przy tym cenisz sobie nie tylko egzotykę obcych kuchni, ale także hołdujesz rodzimym smakom, powinieneś wypróbować tego nieco kontrowersyjnego z dzisiejszej perspektywy przepisu.

Podroby, w tym płucka wieprzowe, były popularne w epoce PRLPodroby, w tym płucka wieprzowe, były popularne w epoce PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Dawniej podroby były znacznie bardziej popularne niż obecnie. Nie mówimy tu tylko o znanej wszystkim wątróbce, ale także o mózgach, sercach, ozorach, śledzionach czy nerkach. W PRL-u jednym z częściej przygotowywanych podrobów były płucka, zwykle wieprzowe. Wtedy serwowano je najczęściej w wersji kwaśnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Jak przygotować płucka wieprzowe?

Nie tak dawno temu płucka wieprzowe duszone i serwowane z kwasowymi dodatkami, jak cytryna czy ocet, były stałym elementem polskiej kuchni. Współcześnie wiele osób stroni od tego typu dań. Po podroby sięgają zwykle starsi kucharze amatorzy oraz profesjonaliści, którzy chcą przywrócić pamięć o dawnych rarytasach polskiej kuchni.

Płucka wieprzowe surowe mają bladoróżowy kolor. Ze względu na to, że składają się z tkanki łącznej, są bardzo sprężyste i dość twarde. Dlatego też płuca trzeba gotować nieco dłużej. Warto też wiedzieć, że przed obróbką należy wyciąć z płucek tchawicę.

Surowe płuca wieprzowe
Surowe płuca wieprzowe © Canva | Mikhail Dmitriev

Płucka na kwaśno. Przepis

Składniki:

  • 1 kg płuc wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet.

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki, następnie umieść w garnku i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
  2. Następnie do wody z warzywami dodaj oczyszczone płucka. Gotuj całość, aż płucka zmiękną, co może zająć ok. 90 minut.
  3. Po tym czasie odcedź płucka, a gdy ostygną, pokrój je w paski i podsmaż na rozgrzanym smalcu.
  4. Następnie dodaj do nich posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek.
  5. Kiedy warzywa zeszklą się, a płucka zarumienią, oprósz całość mąką i podlej wywarem z gotowania płucek (wystarczy pół szklanki).
  6. Zagotuj całość i dopraw octem i resztą przypraw.
  7. Gdy płucka w sosie na kwaśno zgęstnieją, danie jest gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson