W PRL-u były rarytasem, a dziś wzbudzają obrzydzenie. Mało kto odważy się je spróbować

Fascynują cię kulinarne eksperymenty? Jeśli tak, a przy tym cenisz sobie nie tylko egzotykę obcych kuchni, ale także hołdujesz rodzimym smakom, powinieneś wypróbować tego nieco kontrowersyjnego z dzisiejszej perspektywy przepisu.

Podroby, w tym płucka wieprzowe, były popularne w epoce PRLPodroby, w tym płucka wieprzowe, były popularne w epoce PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Dawniej podroby były znacznie bardziej popularne niż obecnie. Nie mówimy tu tylko o znanej wszystkim wątróbce, ale także o mózgach, sercach, ozorach, śledzionach czy nerkach. W PRL-u jednym z częściej przygotowywanych podrobów były płucka, zwykle wieprzowe. Wtedy serwowano je najczęściej w wersji kwaśnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Jak przygotować płucka wieprzowe?

Nie tak dawno temu płucka wieprzowe duszone i serwowane z kwasowymi dodatkami, jak cytryna czy ocet, były stałym elementem polskiej kuchni. Współcześnie wiele osób stroni od tego typu dań. Po podroby sięgają zwykle starsi kucharze amatorzy oraz profesjonaliści, którzy chcą przywrócić pamięć o dawnych rarytasach polskiej kuchni.

Płucka wieprzowe surowe mają bladoróżowy kolor. Ze względu na to, że składają się z tkanki łącznej, są bardzo sprężyste i dość twarde. Dlatego też płuca trzeba gotować nieco dłużej. Warto też wiedzieć, że przed obróbką należy wyciąć z płucek tchawicę.

Surowe płuca wieprzowe
Surowe płuca wieprzowe © Canva | Mikhail Dmitriev

Płucka na kwaśno. Przepis

Składniki:

  • 1 kg płuc wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet.

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki, następnie umieść w garnku i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
  2. Następnie do wody z warzywami dodaj oczyszczone płucka. Gotuj całość, aż płucka zmiękną, co może zająć ok. 90 minut.
  3. Po tym czasie odcedź płucka, a gdy ostygną, pokrój je w paski i podsmaż na rozgrzanym smalcu.
  4. Następnie dodaj do nich posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek.
  5. Kiedy warzywa zeszklą się, a płucka zarumienią, oprósz całość mąką i podlej wywarem z gotowania płucek (wystarczy pół szklanki).
  6. Zagotuj całość i dopraw octem i resztą przypraw.
  7. Gdy płucka w sosie na kwaśno zgęstnieją, danie jest gotowe.
Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀