W PRL-u ta zupa gościła na każdej imprezie. Dziś dzieci uciekają, gdy słyszą nazwę

Potrawa ta jest wyjątkowa pod wieloma względami. Mimo że wywołuje sporo kontrowersji, a nawet może budzić obrzydzenie, istnieje bardzo szerokie grono osób doceniających jej smak. Dawniej flaki były punktem obowiązkowym podczas mniejszych i większych imprez. Dzisiaj dzieci krzywią się na samą myśl.

Miseczka aromatycznych flaczkówMiseczka aromatycznych flaczków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Kuchnia minionych czasów była tworem do żadnego innego niepodobnym. Z jednej strony mieliśmy blok czekoladowy, karmelki i panierowaną mortadelę, a z drugiej mdłe dania, takie jak szpinak zmieszany z jajkiem, czerninę czy zupy owocowe z kluskami. W tym szarym obrazie znajdowały się również flaki wołowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Flaki wołowe. Hit epoki PRL

W okresie PRL przygotowanie flaków było prawdziwym wyzwaniem. Podroby były nieoczyszczone i surowe, co wymagało od gospodarza długiego procesu mycia i gotowania. Dziś flaki są już wstępnie przygotowane – czyste i obgotowane. Mimo to młodsze pokolenie sięga po nie rzadziej niż nasze mamy i babcie. Krojone krowie żołądki budzą ich sceptycyzm, choć wywoływać go może bardziej sama nazwa potrawy niż rzeczywiście produkt bazowy.

Flaki wołowe - tanie, smaczne i do tego pożywne - były przebojem barów, jadłodajni i stołówek w czasach PRL. Warto jednak wiedzieć, że potrawę tę znano w Polsce już w XIV wieku. Podobno było to ulubione danie królowej Jadwigi i Władysława Jagiełły. Danie to serwować można na wiele różnych sposobów, o czym świadczy różnorodność flaków w kuchni regionalnej. Na Podhalu jada się flaki baranie, a flaki po lwowsku to te wołowe, ale z kapustą włoską. Niedaleko Kraśnika na Lubelszczyźnie, a konkretniej w Urzędowie, flaki wołowe gotuje się na bulionie z kaczki, z grzybami i kaszą jaglaną. Z kolei znane flaki warszawskie serwowane są z pulpetami z dodatkiem szpiku.

Flaki wołowe
Flaki wołowe © Canva | arfo

Flaki wołowe. Przepis

Składniki:

  • 2 kg mrożonych flaków wołowych,
  • 1 kg wołowiny z kością,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • suszony imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • mąka i masło do zasmażki.

Przygotowanie:

  1. Wołowinę i ćwiartki kurczaka wstaw do dużego garnka i zalej zimną wodą.
  2. Gotuj całość, a kiedy zbiorą się szumowiny, zbierz je i wyrzuć. Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe, a także obrane i pokrojone warzywa: marchewki, pietruszki i pora.
  3. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie.
  4. Rozmrożone falki zalej zimną wodą i obgotuj (15-20 minut, aż będą miękkie) z dodatkiem soli i liści laurowych. Gotowe odcedź.
  5. Z rosołu wyjmij warzywa i mięso. Mięso obierz i pokrój, a następnie dodaj do zupy.
  6. Następnie dodaj do zupy flaki, dopraw całość solą i pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i szczyptą ostrej papryki. Gotuj zupę przez 30-40 minut.
  7. Na końcu dodaj pokrojone warzywa (wcześniej wyłowione z zupy). Dopraw ewentualnie solą, pieprzem, majerankiem. Możesz też użyć zasmażki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej