W PRL-u ta zupa gościła na każdej imprezie. Dziś dzieci uciekają, gdy słyszą nazwę

Potrawa ta jest wyjątkowa pod wieloma względami. Mimo że wywołuje sporo kontrowersji, a nawet może budzić obrzydzenie, istnieje bardzo szerokie grono osób doceniających jej smak. Dawniej flaki były punktem obowiązkowym podczas mniejszych i większych imprez. Dzisiaj dzieci krzywią się na samą myśl.

Miseczka aromatycznych flaczkówMiseczka aromatycznych flaczków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Kuchnia minionych czasów była tworem do żadnego innego niepodobnym. Z jednej strony mieliśmy blok czekoladowy, karmelki i panierowaną mortadelę, a z drugiej mdłe dania, takie jak szpinak zmieszany z jajkiem, czerninę czy zupy owocowe z kluskami. W tym szarym obrazie znajdowały się również flaki wołowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Flaki wołowe. Hit epoki PRL

W okresie PRL przygotowanie flaków było prawdziwym wyzwaniem. Podroby były nieoczyszczone i surowe, co wymagało od gospodarza długiego procesu mycia i gotowania. Dziś flaki są już wstępnie przygotowane – czyste i obgotowane. Mimo to młodsze pokolenie sięga po nie rzadziej niż nasze mamy i babcie. Krojone krowie żołądki budzą ich sceptycyzm, choć wywoływać go może bardziej sama nazwa potrawy niż rzeczywiście produkt bazowy.

Flaki wołowe - tanie, smaczne i do tego pożywne - były przebojem barów, jadłodajni i stołówek w czasach PRL. Warto jednak wiedzieć, że potrawę tę znano w Polsce już w XIV wieku. Podobno było to ulubione danie królowej Jadwigi i Władysława Jagiełły. Danie to serwować można na wiele różnych sposobów, o czym świadczy różnorodność flaków w kuchni regionalnej. Na Podhalu jada się flaki baranie, a flaki po lwowsku to te wołowe, ale z kapustą włoską. Niedaleko Kraśnika na Lubelszczyźnie, a konkretniej w Urzędowie, flaki wołowe gotuje się na bulionie z kaczki, z grzybami i kaszą jaglaną. Z kolei znane flaki warszawskie serwowane są z pulpetami z dodatkiem szpiku.

Flaki wołowe
Flaki wołowe © Canva | arfo

Flaki wołowe. Przepis

Składniki:

  • 2 kg mrożonych flaków wołowych,
  • 1 kg wołowiny z kością,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • suszony imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • mąka i masło do zasmażki.

Przygotowanie:

  1. Wołowinę i ćwiartki kurczaka wstaw do dużego garnka i zalej zimną wodą.
  2. Gotuj całość, a kiedy zbiorą się szumowiny, zbierz je i wyrzuć. Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe, a także obrane i pokrojone warzywa: marchewki, pietruszki i pora.
  3. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie.
  4. Rozmrożone falki zalej zimną wodą i obgotuj (15-20 minut, aż będą miękkie) z dodatkiem soli i liści laurowych. Gotowe odcedź.
  5. Z rosołu wyjmij warzywa i mięso. Mięso obierz i pokrój, a następnie dodaj do zupy.
  6. Następnie dodaj do zupy flaki, dopraw całość solą i pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i szczyptą ostrej papryki. Gotuj zupę przez 30-40 minut.
  7. Na końcu dodaj pokrojone warzywa (wcześniej wyłowione z zupy). Dopraw ewentualnie solą, pieprzem, majerankiem. Możesz też użyć zasmażki.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟