Kujawski brukowiec idealny do kawy. Na widok tych słodkich kuleczek cieknie ślinka

Lubisz piernikowy posmak? Ten tradycyjny wypiek ma wyraźne nuty cynamonu, goździków, karmelu. Wcale nie trzeba czekać do kolejnych świąt, by go przygotować. Mamy sprawdzony przepis.

BrukowiecBrukowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Brukowiec to tradycyjny wypiek z regionu Kujaw, który swą nazwę zawdzięcza charakterystycznej powierzchni przypominającej brukowaną nawierzchnię. To ciasto ma też swój odpowiednik w postaci małych ciasteczek. Dobrze znane jest także na Warmii i na Mazurach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Co warto wiedzieć o brukowcu?

Kujawy słynną z pierników. Już od drugiej połowy XVI wieku, toruńscy piekarze uzyskali pozwolenie na sprzedaż swoich wyrobów na prestiżowych jarmarkach. W XVIII wieku uznano ich wyroby za przewyższające te z Norymbergi, co dodatkowo umocniło ich pozycję. Nic więc dziwnego, że w tym regionie powstało wiele przepisów inspirowanych piernikiem. Jednym z nich jest właśnie brukowiec, określany również piernikiem na karmelu. Już w 2013 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych uznanych przez Ministerstwo Rolnictwa.

To jest charakterystyczne dla brukowca

Brukowiec to ciasto o wyrazistym smaku, który uzyskuje się dzięki przyprawom piernikowym. Na święta, a zwłaszcza Boże Narodzenie, przygotowuje się brukowca w formie prostokątnego placka, a na co dzień w postaci mniejszych, okrągłych ciasteczek. Można je długo przechowywać w szczelnych pojemnikach.

Brukowiec nie jest trudnym wypiekiem. Bazuje na podstawowych składnikach – mące, cukrze, jajkach i maśle, które uzupełnione są korzennymi przyprawami i miodem. Ciekawym jego składnikiem jest syrop buraczany, niegdyś częściej stosowany w tego typu wypiekach.

Dlaczego warto użyć syropu z buraków?

Syrop, który produkuje się z zagęszczonego soku z buraków cukrowych, dostarcza nie tylko słodyczy, ale również wielu korzystnych składników odżywczych jak magnez, potas, wapń oraz przeciwutleniacze. Wspierają one układ krążenia, serce, a także odporność organizmu.

Przygotowanie brukowca zaczynamy od skarmelizowania cukru. Następnie dodajemy do niego odrobinę wody, aż masa nabierze właściwej gęstości. Zaleca się wzbogacenie jej syropem buraczanym oraz miodem. Tak przygotowaną masę mieszamy z resztą składników, aby powstało elastyczne ciasto. Po schłodzeniu formuje się w kulki lub placek.

Tradycyjny brukowiec - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 120 g cukru,
  • 100 ml syropu z buraków,
  • 1 łyżka miodu,
  • 50 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • jajko,
  • 100 ml wody,
  • powidła.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść cukier na złoty kolor. Dodaj gorącą wodę i gotuj na małym ogniu, aż karmel zgęstnieje.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj koncentrat z buraków i miód, dokładnie wymieszaj. Jeśli powstaną grudki, rozetrzyj je.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą, przyprawą do piernika. Dodaj karmel, masło, jajko i wodę. Dokładnie wyrabiaj ciasto na podsypanej mąką blacie.
  4. Przykryj i odstaw na godzinę.
  5. Podziel ciasto na 4 części, z każdej zrób wałek i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż jedną kulkę i dolep wokół niej 6-7 kulek tak, by ciasto kształtem przypominało kwiatek.
  7. Do solidnej łyżki powideł dodaj 4 łyżki wody i posmaruj wierzch ciasta. Do każdej kulki dodatkowo włóż po pół łyżeczki.
  8. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza