Kujawski brukowiec idealny do kawy. Na widok tych słodkich kuleczek cieknie ślinka

Lubisz piernikowy posmak? Ten tradycyjny wypiek ma wyraźne nuty cynamonu, goździków, karmelu. Wcale nie trzeba czekać do kolejnych świąt, by go przygotować. Mamy sprawdzony przepis.

BrukowiecBrukowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Brukowiec to tradycyjny wypiek z regionu Kujaw, który swą nazwę zawdzięcza charakterystycznej powierzchni przypominającej brukowaną nawierzchnię. To ciasto ma też swój odpowiednik w postaci małych ciasteczek. Dobrze znane jest także na Warmii i na Mazurach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Co warto wiedzieć o brukowcu?

Kujawy słynną z pierników. Już od drugiej połowy XVI wieku, toruńscy piekarze uzyskali pozwolenie na sprzedaż swoich wyrobów na prestiżowych jarmarkach. W XVIII wieku uznano ich wyroby za przewyższające te z Norymbergi, co dodatkowo umocniło ich pozycję. Nic więc dziwnego, że w tym regionie powstało wiele przepisów inspirowanych piernikiem. Jednym z nich jest właśnie brukowiec, określany również piernikiem na karmelu. Już w 2013 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych uznanych przez Ministerstwo Rolnictwa.

To jest charakterystyczne dla brukowca

Brukowiec to ciasto o wyrazistym smaku, który uzyskuje się dzięki przyprawom piernikowym. Na święta, a zwłaszcza Boże Narodzenie, przygotowuje się brukowca w formie prostokątnego placka, a na co dzień w postaci mniejszych, okrągłych ciasteczek. Można je długo przechowywać w szczelnych pojemnikach.

Brukowiec nie jest trudnym wypiekiem. Bazuje na podstawowych składnikach – mące, cukrze, jajkach i maśle, które uzupełnione są korzennymi przyprawami i miodem. Ciekawym jego składnikiem jest syrop buraczany, niegdyś częściej stosowany w tego typu wypiekach.

Dlaczego warto użyć syropu z buraków?

Syrop, który produkuje się z zagęszczonego soku z buraków cukrowych, dostarcza nie tylko słodyczy, ale również wielu korzystnych składników odżywczych jak magnez, potas, wapń oraz przeciwutleniacze. Wspierają one układ krążenia, serce, a także odporność organizmu.

Przygotowanie brukowca zaczynamy od skarmelizowania cukru. Następnie dodajemy do niego odrobinę wody, aż masa nabierze właściwej gęstości. Zaleca się wzbogacenie jej syropem buraczanym oraz miodem. Tak przygotowaną masę mieszamy z resztą składników, aby powstało elastyczne ciasto. Po schłodzeniu formuje się w kulki lub placek.

Tradycyjny brukowiec - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 120 g cukru,
  • 100 ml syropu z buraków,
  • 1 łyżka miodu,
  • 50 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • jajko,
  • 100 ml wody,
  • powidła.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść cukier na złoty kolor. Dodaj gorącą wodę i gotuj na małym ogniu, aż karmel zgęstnieje.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj koncentrat z buraków i miód, dokładnie wymieszaj. Jeśli powstaną grudki, rozetrzyj je.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą, przyprawą do piernika. Dodaj karmel, masło, jajko i wodę. Dokładnie wyrabiaj ciasto na podsypanej mąką blacie.
  4. Przykryj i odstaw na godzinę.
  5. Podziel ciasto na 4 części, z każdej zrób wałek i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż jedną kulkę i dolep wokół niej 6-7 kulek tak, by ciasto kształtem przypominało kwiatek.
  7. Do solidnej łyżki powideł dodaj 4 łyżki wody i posmaruj wierzch ciasta. Do każdej kulki dodatkowo włóż po pół łyżeczki.
  8. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯