Kulinarny hit z Węgier. Takiej kapusty jeszcze nie jedliście

Kapusta po szeklersku to tradycyjne węgierskie danie, które zachwyci smakiem i aromatem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.

Gulasz szegedyńskiGulasz szegedyński
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kapusta po szeklersku, znana również jako gulasz szegedyński, to wyjątkowa potrawa pochodząca od ludu Szeklerów, którzy od wieków zamieszkiwali obszar Siedmiogrodu. Mimo pewnych podobieństw do tradycyjnego polskiego bigosu, różnice w przyprawach, mięsie i sposobie przygotowania sprawiają, że te dania można odróżnić od siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Kapusta po szeklersku - przepis

Głównym składnikiem potrawy jest mięso. Tradycyjnie używa się wołowiny, ale można również przygotować kapustę z wieprzowiną. Mięso należy pokroić w kostkę i obsmażyć na smalcu.

Kolejnym krokiem jest dodanie cebuli, czosnku, papryki i przypraw. Całość należy dusić na wolnym ogniu przez około godzinę.

Na koniec dodaje się kiszoną kapustę, którą należy wcześniej odcisnąć z nadmiaru soku. Danie doprawia się do smaku i podaje z kluskami lub ziemniakami.

Poniżej przedstawiamy listę składników na tradycyjną kapustę po szeklersku:

Składniki:

  • 500 g wołowiny lub wieprzowiny,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka wody lub bulionu,
  • 2-3 łyżki smalcu,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka kminku lub cząbru,
  • 1 małe opakowanie śmietany 12 lub 18 proc.,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

Kapusta po szeklersku to danie, które jest sycące i rozgrzewające. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie kiszonej kapusty.

Gulasz szegedyński, podobnie jak bigos czy bogracz, smakuje wybornie, gdy jest przygotowywana na ognisku w kociołku. Jednak równie dobrze możesz gotować ją w swojej kuchni. Warto użyć garnka z grubym dnem, który zapobiegnie przypalaniu potrawy.

Teraz, dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się smakiem Siedmiogrodu w zaciszu swojego domu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku