Kulinarny hit z Węgier. Takiej kapusty jeszcze nie jedliście

Kapusta po szeklersku to tradycyjne węgierskie danie, które zachwyci smakiem i aromatem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.

Gulasz szegedyńskiGulasz szegedyński
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kapusta po szeklersku, znana również jako gulasz szegedyński, to wyjątkowa potrawa pochodząca od ludu Szeklerów, którzy od wieków zamieszkiwali obszar Siedmiogrodu. Mimo pewnych podobieństw do tradycyjnego polskiego bigosu, różnice w przyprawach, mięsie i sposobie przygotowania sprawiają, że te dania można odróżnić od siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Kapusta po szeklersku - przepis

Głównym składnikiem potrawy jest mięso. Tradycyjnie używa się wołowiny, ale można również przygotować kapustę z wieprzowiną. Mięso należy pokroić w kostkę i obsmażyć na smalcu.

Kolejnym krokiem jest dodanie cebuli, czosnku, papryki i przypraw. Całość należy dusić na wolnym ogniu przez około godzinę.

Na koniec dodaje się kiszoną kapustę, którą należy wcześniej odcisnąć z nadmiaru soku. Danie doprawia się do smaku i podaje z kluskami lub ziemniakami.

Poniżej przedstawiamy listę składników na tradycyjną kapustę po szeklersku:

Składniki:

  • 500 g wołowiny lub wieprzowiny,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka wody lub bulionu,
  • 2-3 łyżki smalcu,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka kminku lub cząbru,
  • 1 małe opakowanie śmietany 12 lub 18 proc.,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

Kapusta po szeklersku to danie, które jest sycące i rozgrzewające. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie kiszonej kapusty.

Gulasz szegedyński, podobnie jak bigos czy bogracz, smakuje wybornie, gdy jest przygotowywana na ognisku w kociołku. Jednak równie dobrze możesz gotować ją w swojej kuchni. Warto użyć garnka z grubym dnem, który zapobiegnie przypalaniu potrawy.

Teraz, dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się smakiem Siedmiogrodu w zaciszu swojego domu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki