PrzepisDania główneKurczak w takim wydaniu to mistrzostwo. Jest delikatny i soczysty, a owocowa nuta dodaje świeżości

Kurczak w takim wydaniu to mistrzostwo. Jest delikatny i soczysty, a owocowa nuta dodaje świeżości

Znalazłam coś dla fanów kurczaka, którym znudziły się tradycyjne udka z piekarnika. Być może stwierdzisz, że te składniki do siebie nie pasują, ale wierz mi – tak przygotowany kurczak to prawdziwy majstersztyk. Świetnie komponuje się z ryżem i sałatką ze świeżych warzyw. Jest lekki, soczysty, doskonały.

Dodatek cytryny zapewni kurczakowi ciekawy smak
Dodatek cytryny zapewni kurczakowi ciekawy smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurczak cytrynowy to miła odmiana w kuchni. Jego aromat porusza zmysły, a dodatek cytrusów sprawia, że mięso nabiera delikatnie kwaskowych nut, zapewniając uczucie lekkości. Mięso zapiekasz w białym winie, które pozytywnie wpływa na jego strukturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Udka, piersi, a może w całości?

W marynacie z dodatkiem cytryny możesz przygotować zarówno udka z kurczaka, jak i skrzydełka, czy piersi. Możesz go także upiec w całości, przy czym w tym wariancie trudno ci będzie obsmażyć mięso w oliwie czosnkowej.

Wybór części kurczaka zależy od twojego gustu i dodatków, z którymi planujesz go podać. Jeśli kurczak cytrynowy ma być komponentem sałatki, wybierz piersi. W przypadku dań obiadowych bardziej sprawdzą się udka.

Udka zawierają więcej tłuszczu niż piersi, a ten jest nośnikiem smaku. Dodatkowo, upieczony ze skórą, zatrzyma w środku wszystko to, co pochłonie z marynaty.

Jak zrobić marynatę do kurczaka z cytryną?

Podaję proporcje na 12 udek kurczaka:


Do naczynia wlewasz 50 ml oliwy z oliwek, dodajesz 1 łyżkę suszonego tymianku, 1 łyżkę startego imbiru, łyżkę miodu, sok wyciśnięty z połówki cytryny, sól i pieprz.

Taką marynatą dokładnie nacierasz mięso i przekładasz do zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego. Odstawiasz do lodówki na minimum 30 minut.

Czy obsmażać kurczaka przed pieczeniem? Warto, będzie bardziej soczysty

Na patelni rozgrzej 50 ml oliwy i podsmaż na niej ząbki obrane z 1 główki czosnku. Uważaj z mocą palnika. Spalony czosnek jest gorzki w smaku. Wyjmij czosnek, a na oliwie podsmaż kurczaka – wystarczą 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowane mięso możesz ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Kurczak cytrynowy z piekarnika

Na patelnię z resztkami oliwy i marynaty do kurczaka wlewasz 250 ml białego wytrawnego wina. Taką zalewą pokrywasz przygotowane do pieczenia udka. Dodajesz podsmażone ząbki czosnku i pokrojoną w plasterki połówkę cytryny. Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczesz przez 30 minut bez pokrywki.

Podajesz z ryżem, pieczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami lub surówką z młodej kapusty.

kurczakcytrynaprzepis

Wybrane dla Ciebie