Kuroń dodaje pewien składnik do mielonego. Zawsze wychodzą obłędnie
Kotlety mielone to nasze typowe polskie danie. Pojawia się na niedzielnym stole naprzemiennie ze schabowym. Nie wyobrażamy sobie, że mogłoby być inaczej. Zazwyczaj smażymy je w sposób tradycyjny, dodając bułkę tartą i cebulę. Jakub Kuroń ma na nie swój pomysł. Przygotowuje kotlety mielone z pieczarkami.
11.08.2023 14:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety mielone z pieczarkami są niesamowicie pożywne i delikatne
Nie trzeba chyba mówić, że takie mielone jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego lub zwykłych klopsów. Postawienie ich na stole sprawi, że wszyscy domownicy będą bardzo ciekawi smaku i aromatu. Dzięki pieczarkom danie jest delikatne i bardzo soczyste, dosłownie rozpływa się w ustach. Musztarda zaś podkreśla smak mięsa, nadając mu ciekawego wyrazu.
Twórcą autorskiego przepisu na kotlety mielone z pieczarkami jest Jakub Kuroń. Ten ekspert kulinarny w różnych programach prezentuje swoje receptury na różne dania. Zawsze dodaje w nich coś od siebie, dzięki czemu dana potrawa staje się wyjątkowa. Koniecznie skorzystajmy z jego pomysłu na mielone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli robiłeś zwykłe klopsy, to zauważysz, że nie ma praktycznie różnicy. Jedyne, co się zmienia, to dodatki. Zacznij więc od przygotowania sobie składników.
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego z szynki,
- cebulę,
- łyżkę masła,
- 200-300 gramów pieczarek,
- czerstwą bułkę w mleku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- jajko,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- mąka pszenna.
Sposób przygotowania:
- Na samym początku na patelnię wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Podsmażaj ją na maśle. Kiedy będzie zarumieniona, dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.
- Dopraw solą i pieprzem oraz podsmażaj, dopóki woda nie wyparuje.
- Pieczarki z cebulą wystudź, a zimne dodaj do mięsa. W ten sposób będziecie mogli już wyrabiać masę na kotlety mielone z pieczarkami.
- Dodaj musztardę, jajko, czerstwą bułkę wyciągniętą z mleka, sól oraz pieprz i wyrabiaj. Masa musi stać się jednolita.
- Zacznij formułować klopsiki. Możesz ułatwić sobie ten proces, zwilżając dłonie olejem.
- Kotlety mielone z pieczarkami obtocz w mące, a następnie smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Idealnym czasem będą trzy minuty z każdej strony. Wtedy mięso będzie złociste i rozpływające się w ustach.