Kuroń dodaje pewien składnik do mielonego. Zawsze wychodzą obłędnie

Kotlety mielone to nasze typowe polskie danie. Pojawia się na niedzielnym stole naprzemiennie ze schabowym. Nie wyobrażamy sobie, że mogłoby być inaczej. Zazwyczaj smażymy je w sposób tradycyjny, dodając bułkę tartą i cebulę. Jakub Kuroń ma na nie swój pomysł. Przygotowuje kotlety mielone z pieczarkami.

Kotlety mielone z pieczarkami wg KuroniaKotlety mielone z pieczarkami wg Kuronia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Kotlety mielone z pieczarkami są niesamowicie pożywne i delikatne

Nie trzeba chyba mówić, że takie mielone jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego lub zwykłych klopsów. Postawienie ich na stole sprawi, że wszyscy domownicy będą bardzo ciekawi smaku i aromatu. Dzięki pieczarkom danie jest delikatne i bardzo soczyste, dosłownie rozpływa się w ustach. Musztarda zaś podkreśla smak mięsa, nadając mu ciekawego wyrazu.


Twórcą autorskiego przepisu na kotlety mielone z pieczarkami jest Jakub Kuroń. Ten ekspert kulinarny w różnych programach prezentuje swoje receptury na różne dania. Zawsze dodaje w nich coś od siebie, dzięki czemu dana potrawa staje się wyjątkowa. Koniecznie skorzystajmy z jego pomysłu na mielone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Jeśli robiłeś zwykłe klopsy, to zauważysz, że nie ma praktycznie różnicy. Jedyne, co się zmienia, to dodatki. Zacznij więc od przygotowania sobie składników.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z szynki,
  • cebulę,
  • łyżkę masła,
  • 200-300 gramów pieczarek,
  • czerstwą bułkę w mleku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mąka pszenna.
Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami © YouTube | Jacek Kuroń

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku na patelnię wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Podsmażaj ją na maśle. Kiedy będzie zarumieniona, dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.
  2. Dopraw solą i pieprzem oraz podsmażaj, dopóki woda nie wyparuje.
  3. Pieczarki z cebulą wystudź, a zimne dodaj do mięsa. W ten sposób będziecie mogli już wyrabiać masę na kotlety mielone z pieczarkami.
  4. Dodaj musztardę, jajko, czerstwą bułkę wyciągniętą z mleka, sól oraz pieprz i wyrabiaj. Masa musi stać się jednolita.
  5. Zacznij formułować klopsiki. Możesz ułatwić sobie ten proces, zwilżając dłonie olejem.
  6. Kotlety mielone z pieczarkami obtocz w mące, a następnie smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Idealnym czasem będą trzy minuty z każdej strony. Wtedy mięso będzie złociste i rozpływające się w ustach.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯