PrzepisDania mięsneKuroń dodaje pewien składnik do mielonego. Zawsze wychodzą obłędnie

Kuroń dodaje pewien składnik do mielonego. Zawsze wychodzą obłędnie

Kotlety mielone z pieczarkami wg Kuronia
Kotlety mielone z pieczarkami wg Kuronia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
11.08.2023 14:34

Kotlety mielone to nasze typowe polskie danie. Pojawia się na niedzielnym stole naprzemiennie ze schabowym. Nie wyobrażamy sobie, że mogłoby być inaczej. Zazwyczaj smażymy je w sposób tradycyjny, dodając bułkę tartą i cebulę. Jakub Kuroń ma na nie swój pomysł. Przygotowuje kotlety mielone z pieczarkami.

Kotlety mielone z pieczarkami są niesamowicie pożywne i delikatne

Nie trzeba chyba mówić, że takie mielone jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego lub zwykłych klopsów. Postawienie ich na stole sprawi, że wszyscy domownicy będą bardzo ciekawi smaku i aromatu. Dzięki pieczarkom danie jest delikatne i bardzo soczyste, dosłownie rozpływa się w ustach. Musztarda zaś podkreśla smak mięsa, nadając mu ciekawego wyrazu.


Twórcą autorskiego przepisu na kotlety mielone z pieczarkami jest Jakub Kuroń. Ten ekspert kulinarny w różnych programach prezentuje swoje receptury na różne dania. Zawsze dodaje w nich coś od siebie, dzięki czemu dana potrawa staje się wyjątkowa. Koniecznie skorzystajmy z jego pomysłu na mielone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli robiłeś zwykłe klopsy, to zauważysz, że nie ma praktycznie różnicy. Jedyne, co się zmienia, to dodatki. Zacznij więc od przygotowania sobie składników.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z szynki,
  • cebulę,
  • łyżkę masła,
  • 200-300 gramów pieczarek,
  • czerstwą bułkę w mleku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mąka pszenna.
Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami© YouTube | Jacek Kuroń

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku na patelnię wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Podsmażaj ją na maśle. Kiedy będzie zarumieniona, dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.
  2. Dopraw solą i pieprzem oraz podsmażaj, dopóki woda nie wyparuje.
  3. Pieczarki z cebulą wystudź, a zimne dodaj do mięsa. W ten sposób będziecie mogli już wyrabiać masę na kotlety mielone z pieczarkami.
  4. Dodaj musztardę, jajko, czerstwą bułkę wyciągniętą z mleka, sól oraz pieprz i wyrabiaj. Masa musi stać się jednolita.
  5. Zacznij formułować klopsiki. Możesz ułatwić sobie ten proces, zwilżając dłonie olejem.
  6. Kotlety mielone z pieczarkami obtocz w mące, a następnie smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Idealnym czasem będą trzy minuty z każdej strony. Wtedy mięso będzie złociste i rozpływające się w ustach.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także