Kuroń dodaje pewien składnik do mielonego. Zawsze wychodzą obłędnie

Kotlety mielone to nasze typowe polskie danie. Pojawia się na niedzielnym stole naprzemiennie ze schabowym. Nie wyobrażamy sobie, że mogłoby być inaczej. Zazwyczaj smażymy je w sposób tradycyjny, dodając bułkę tartą i cebulę. Jakub Kuroń ma na nie swój pomysł. Przygotowuje kotlety mielone z pieczarkami.

Kotlety mielone z pieczarkami wg KuroniaKotlety mielone z pieczarkami wg Kuronia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Kotlety mielone z pieczarkami są niesamowicie pożywne i delikatne

Nie trzeba chyba mówić, że takie mielone jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego lub zwykłych klopsów. Postawienie ich na stole sprawi, że wszyscy domownicy będą bardzo ciekawi smaku i aromatu. Dzięki pieczarkom danie jest delikatne i bardzo soczyste, dosłownie rozpływa się w ustach. Musztarda zaś podkreśla smak mięsa, nadając mu ciekawego wyrazu.


Twórcą autorskiego przepisu na kotlety mielone z pieczarkami jest Jakub Kuroń. Ten ekspert kulinarny w różnych programach prezentuje swoje receptury na różne dania. Zawsze dodaje w nich coś od siebie, dzięki czemu dana potrawa staje się wyjątkowa. Koniecznie skorzystajmy z jego pomysłu na mielone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Jeśli robiłeś zwykłe klopsy, to zauważysz, że nie ma praktycznie różnicy. Jedyne, co się zmienia, to dodatki. Zacznij więc od przygotowania sobie składników.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z szynki,
  • cebulę,
  • łyżkę masła,
  • 200-300 gramów pieczarek,
  • czerstwą bułkę w mleku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mąka pszenna.
Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami © YouTube | Jacek Kuroń

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku na patelnię wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Podsmażaj ją na maśle. Kiedy będzie zarumieniona, dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.
  2. Dopraw solą i pieprzem oraz podsmażaj, dopóki woda nie wyparuje.
  3. Pieczarki z cebulą wystudź, a zimne dodaj do mięsa. W ten sposób będziecie mogli już wyrabiać masę na kotlety mielone z pieczarkami.
  4. Dodaj musztardę, jajko, czerstwą bułkę wyciągniętą z mleka, sól oraz pieprz i wyrabiaj. Masa musi stać się jednolita.
  5. Zacznij formułować klopsiki. Możesz ułatwić sobie ten proces, zwilżając dłonie olejem.
  6. Kotlety mielone z pieczarkami obtocz w mące, a następnie smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Idealnym czasem będą trzy minuty z każdej strony. Wtedy mięso będzie złociste i rozpływające się w ustach.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej