PrzepisNadciąga kulinarna rewolucja. Kotlety mielone odchodzą do lamusa

Nadciąga kulinarna rewolucja. Kotlety mielone odchodzą do lamusa

Mielone w kapuście (Adobe)
Mielone w kapuście (Adobe)
23.07.2023 15:21, aktualizacja: 23.07.2023 15:33

Tradycyjne kotlety mielone to już przeżytek. Teraz w głowach nam zawróci coś innego. To istna kulinarna rewolucja. Mielone w kapuście będą świetnym daniem na niedzielny obiad. Pasować do niego będą ziemniaczki i surówka.

Kotlety mielone są dla wielu osób zbyt oklepane. Cały czas smakują tak samo, a różne dodatki zostały już wykorzystane. Szukają więc innych przepisów, w których mogą wykorzystać to mięso. Warto spróbować czegoś nowego. Świetnym przykładem będzie ten przepis, pokochacie go od pierwszego kęsa. Dodatek kapusty sprawi, że danie będzie rozpływać się w ustach. Pomysłem na to danie podzieliła się Wiesia Sikora, której kulinarne poczynania możecie obserwować w social mediach.

Mielone w kapuście to istna rewolucja kulinarna

Z czym nam się kojarzą kapusta i mięso mielone? Na pierwszą myśl przychodzą gołąbki, które są bardzo popularną potrawą w naszym kraju. Ta receptura w niczym ich nie przypomina. Liść kapusty okala mielone, tworząc coś w rodzaju smacznego placka. Jak to zrobić?

Przygotuj wszystkie składniki, czyli:

  • 5-6 liści kapusty,
  • 400 gram mięsa mielonego,
  • pół cebuli,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • jajko,
  • szczypiorek,
  • ząbek czosnku.

Do zrobienia panierki potrzebujesz:

  • jajka,
  • mąki,
  • bułki tartej.
Mielone w kapuście (Instagram)
Mielone w kapuście (Instagram)

Sposób wykonania

  1. Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Dodaj też jajko i dopraw całość solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrób.
  2. Wytnij głąb z kapusty i ją sparz (możesz też włożyć ją na kilka minut do mikrofalówki).
  3. Delikatnie oderwij liście i usuń z nich zgrubienia. Ta część nie nadaje się do jedzenia i mielone w kapuście nie byłoby zbyt dobre.
  4. Mięso wyłóż na połowę liścia kapusty, przykryj je drugą częścią.
  5. Placuszek obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej (możesz ją zastąpić na przykład panko lub otrębami owsianymi).
  6. Mięso w kapuście smaż z obu stron na wolnym ogniu do momentu, w którym panierka się zarumieni.

Danie jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Idealnie skomponuje się z surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniaczkami.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także