Puszyste kotlety mielone - sprawdzone patenty gospodyń domowych

Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jeden z najpopularniejszych polskich dań. Podbija serca wielu ludzi. Najlepsze są oczywiście puszyste kotlety mielone z soczystym wnętrzem, na które znamy najlepsze patenty.

Obrazek
Paulina

Kuchenne tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dania naszej mamy czy babci zawsze zachwycają i nie jest łatwo odwzorować ich przepisy. Natomiast kilka cennych rad udało się nam zanotować. Najciekawsza z nich to dodatek startej na tarce cukinii.

Obrazek

Puszyste kotlety mielone to przede wszystkim dobre mięso

Mięso ma tutaj duże znaczenie, ważne by było średnio tłuste. Do takich mięs zaliczamy łopatkę wieprzową. Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, szynkę czy drób. Natomiast kotlety mogą być zbyt tłuste lub za suche. Jeśli zdecydujemy się na łopatkę, warto dodać do niej coś o większej zawartości tłuszczu. Sprawdzi się tu na przykład boczek.

Obrazek
pixabay.com

Bułka tarta - dodawać do kotletów czy nie?

Tutaj zdania są podzielone. Natomiast warto podkreślić, że niebagatelne znaczenie ma dodanie do mięsa namoczonej wcześniej bułki w mleku lub wodzie. To właśnie ten zabieg sprawia, że kolety staja się soczyste. Jeśli chodzi natomiast o dodawanie bułki tartej do środka, to mamy tu wielu sceptyków. Po dodaniu bułki tartej kotlety stają się bardziej zwarte i mniej soczyste.

Obrazek

Sekretne warzywa - tajny sposób na puszyste kotlety mielone

Słyszeliście co można dodać do kotletów mielonych?  Cebula myślę, że znajduje się u większości z Was, a cukinia? Warzywo, które w swoim składzie zawiera bardzo dużą ilość wody. Okazuje się, że dodanie jej do kotletów sprawia, że staja się jeszcze bardziej soczyste. Koniecznie musisz tego spróbować.

Jak długo wybrać masę na kotlety?

To kolejny element, który jest istotny. Zbyt długi czas wyrabiania masy może wpłynąć na to, że kotlety staną się zbyt twarde. Raz, dwa, trzy i gotowe. Nie ma się co rozwlekać. Puszyste kotlety mielone nie lubią zbyt wiele dotyku!

A ty jakie masz sposoby, na idealne mielone? Masz jakiś sekretny składnik, który sprawie, że są soczyste i smakują wszystkim domownikom?

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯