Puszyste kotlety mielone - sprawdzone patenty gospodyń domowych
Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jeden z najpopularniejszych polskich dań. Podbija serca wielu ludzi. Najlepsze są oczywiście puszyste kotlety mielone z soczystym wnętrzem, na które znamy najlepsze patenty.
25.05.2022 12:26
Kuchenne tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dania naszej mamy czy babci zawsze zachwycają i nie jest łatwo odwzorować ich przepisy. Natomiast kilka cennych rad udało się nam zanotować. Najciekawsza z nich to dodatek startej na tarce cukinii.
Puszyste kotlety mielone to przede wszystkim dobre mięso
Mięso ma tutaj duże znaczenie, ważne by było średnio tłuste. Do takich mięs zaliczamy łopatkę wieprzową. Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, szynkę czy drób. Natomiast kotlety mogą być zbyt tłuste lub za suche. Jeśli zdecydujemy się na łopatkę, warto dodać do niej coś o większej zawartości tłuszczu. Sprawdzi się tu na przykład boczek.
Bułka tarta - dodawać do kotletów czy nie?
Tutaj zdania są podzielone. Natomiast warto podkreślić, że niebagatelne znaczenie ma dodanie do mięsa namoczonej wcześniej bułki w mleku lub wodzie. To właśnie ten zabieg sprawia, że kolety staja się soczyste. Jeśli chodzi natomiast o dodawanie bułki tartej do środka, to mamy tu wielu sceptyków. Po dodaniu bułki tartej kotlety stają się bardziej zwarte i mniej soczyste.
Sekretne warzywa - tajny sposób na puszyste kotlety mielone
Słyszeliście co można dodać do kotletów mielonych? Cebula myślę, że znajduje się u większości z Was, a cukinia? Warzywo, które w swoim składzie zawiera bardzo dużą ilość wody. Okazuje się, że dodanie jej do kotletów sprawia, że staja się jeszcze bardziej soczyste. Koniecznie musisz tego spróbować.
Jak długo wybrać masę na kotlety?
To kolejny element, który jest istotny. Zbyt długi czas wyrabiania masy może wpłynąć na to, że kotlety staną się zbyt twarde. Raz, dwa, trzy i gotowe. Nie ma się co rozwlekać. Puszyste kotlety mielone nie lubią zbyt wiele dotyku!
A ty jakie masz sposoby, na idealne mielone? Masz jakiś sekretny składnik, który sprawie, że są soczyste i smakują wszystkim domownikom?