Łączę galaretkę z serkiem homogenizowanym i mam najlepszy sernik na lato. Zajada się cała rodzina

Sernik na zimno, na który przepis za moment ci zaprezentuję, to sprawdzony sposób na ochotę na coś słodkiego latem. Pysznie smakuje, rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie to igraszka, której podoła nawet największy kuchenny amator. Wiem, bo sprawdziłem!

Sernik na zimno - pomysł na deser na latoSernik na zimno - pomysł na deser na lato
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina

Jeśli o proste i krótkie przepisy chodzi, to sernik na zimno może uchodzić w tej kategorii za prawdziwego rekordzistę. Serek śmietankowy, galaretka i woda — te trzy składniki wystarczą do jego stworzenia. Czy to jednak oznacza, że omawiany dzisiaj deser jest jałowy? Nic bardziej mylnego. Ta frywolna wariacja na temat sernika zaskoczyła już niejednego sceptyka. Również w moim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Jeśli więc szukasz receptury, która tego lata stanie się hitem także w twoich czterech ścianach, to serdecznie polecam ci prześledzenie poniższego przepisu. Przygotowanie to prościzna, która nie zajmie ci więcej, niż kilka minut. Oczywiście później trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, bo sernik na zimno musi jeszcze przestać swoje w chłodziarce. Warto to zrobić, a następnie cieszyć oczy widokiem zajadającej się tym słodkim deserem rodziny. Specjalna uwaga dla rodziców: dzieci także go uwielbiają, więc jeśli szukaliście pomysłu na alternatywę dla domowych lodów, to właśnie ją odnaleźliście. Powodzenia!

Deser na lato: śmietankowy sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno możesz przygotować  z różnych smaków galaretek
Sernik na zimno możesz przygotować z różnych smaków galaretek © Canva | Raquel Couto Antelo

Sposób przygotowania:

  1. 2 galaretki (u mnie jedna pomarańczowa, jedna truskawkowa) rozpuszczam osobno, każda w 350 ml wrzątku. Następnie przelewam je do formy i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Pozostałe galaretki (u mnie śmietankowe) rozpuszczam razem w nieco mniejszej ilości gorącej wody, użyłem mniej więcej 500 ml.
  3. Serek homogenizowany miksuję na średnich obrotach i stopniowo dodaję do niego nadal płynną galaretkę śmietankową.
  4. Wyjmuję galaretkę pomarańczową i truskawkową i kroję je na mniejsze kawałki. Następnie wsypuję je do mieszanki z serka homogenizowanego. Mieszam i przelewam całość do formy. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do lodówki.
  5. Po kilku godzinach wyjmuję i gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy