Łączę galaretkę z serkiem homogenizowanym i mam najlepszy sernik na lato. Zajada się cała rodzina

Sernik na zimno, na który przepis za moment ci zaprezentuję, to sprawdzony sposób na ochotę na coś słodkiego latem. Pysznie smakuje, rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie to igraszka, której podoła nawet największy kuchenny amator. Wiem, bo sprawdziłem!

Sernik na zimno - pomysł na deser na latoSernik na zimno - pomysł na deser na lato
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina

Jeśli o proste i krótkie przepisy chodzi, to sernik na zimno może uchodzić w tej kategorii za prawdziwego rekordzistę. Serek śmietankowy, galaretka i woda — te trzy składniki wystarczą do jego stworzenia. Czy to jednak oznacza, że omawiany dzisiaj deser jest jałowy? Nic bardziej mylnego. Ta frywolna wariacja na temat sernika zaskoczyła już niejednego sceptyka. Również w moim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Jeśli więc szukasz receptury, która tego lata stanie się hitem także w twoich czterech ścianach, to serdecznie polecam ci prześledzenie poniższego przepisu. Przygotowanie to prościzna, która nie zajmie ci więcej, niż kilka minut. Oczywiście później trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, bo sernik na zimno musi jeszcze przestać swoje w chłodziarce. Warto to zrobić, a następnie cieszyć oczy widokiem zajadającej się tym słodkim deserem rodziny. Specjalna uwaga dla rodziców: dzieci także go uwielbiają, więc jeśli szukaliście pomysłu na alternatywę dla domowych lodów, to właśnie ją odnaleźliście. Powodzenia!

Deser na lato: śmietankowy sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno możesz przygotować  z różnych smaków galaretek
Sernik na zimno możesz przygotować z różnych smaków galaretek © Canva | Raquel Couto Antelo

Sposób przygotowania:

  1. 2 galaretki (u mnie jedna pomarańczowa, jedna truskawkowa) rozpuszczam osobno, każda w 350 ml wrzątku. Następnie przelewam je do formy i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Pozostałe galaretki (u mnie śmietankowe) rozpuszczam razem w nieco mniejszej ilości gorącej wody, użyłem mniej więcej 500 ml.
  3. Serek homogenizowany miksuję na średnich obrotach i stopniowo dodaję do niego nadal płynną galaretkę śmietankową.
  4. Wyjmuję galaretkę pomarańczową i truskawkową i kroję je na mniejsze kawałki. Następnie wsypuję je do mieszanki z serka homogenizowanego. Mieszam i przelewam całość do formy. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do lodówki.
  5. Po kilku godzinach wyjmuję i gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska