Łączę galaretkę z serkiem homogenizowanym i mam najlepszy sernik na lato. Zajada się cała rodzina
Sernik na zimno, na który przepis za moment ci zaprezentuję, to sprawdzony sposób na ochotę na coś słodkiego latem. Pysznie smakuje, rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie to igraszka, której podoła nawet największy kuchenny amator. Wiem, bo sprawdziłem!
25.06.2024 12:50
Jeśli o proste i krótkie przepisy chodzi, to sernik na zimno może uchodzić w tej kategorii za prawdziwego rekordzistę. Serek śmietankowy, galaretka i woda — te trzy składniki wystarczą do jego stworzenia. Czy to jednak oznacza, że omawiany dzisiaj deser jest jałowy? Nic bardziej mylnego. Ta frywolna wariacja na temat sernika zaskoczyła już niejednego sceptyka. Również w moim domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli więc szukasz receptury, która tego lata stanie się hitem także w twoich czterech ścianach, to serdecznie polecam ci prześledzenie poniższego przepisu. Przygotowanie to prościzna, która nie zajmie ci więcej, niż kilka minut. Oczywiście później trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, bo sernik na zimno musi jeszcze przestać swoje w chłodziarce. Warto to zrobić, a następnie cieszyć oczy widokiem zajadającej się tym słodkim deserem rodziny. Specjalna uwaga dla rodziców: dzieci także go uwielbiają, więc jeśli szukaliście pomysłu na alternatywę dla domowych lodów, to właśnie ją odnaleźliście. Powodzenia!
Deser na lato: śmietankowy sernik na zimno
Składniki:
- 4 galaretki o dowolnym smaku,
- 600 g serka homogenizowanego śmietankowego,
- 1200 ml wrzątku.
Sposób przygotowania:
- 2 galaretki (u mnie jedna pomarańczowa, jedna truskawkowa) rozpuszczam osobno, każda w 350 ml wrzątku. Następnie przelewam je do formy i odstawiam do ostygnięcia.
- Pozostałe galaretki (u mnie śmietankowe) rozpuszczam razem w nieco mniejszej ilości gorącej wody, użyłem mniej więcej 500 ml.
- Serek homogenizowany miksuję na średnich obrotach i stopniowo dodaję do niego nadal płynną galaretkę śmietankową.
- Wyjmuję galaretkę pomarańczową i truskawkową i kroję je na mniejsze kawałki. Następnie wsypuję je do mieszanki z serka homogenizowanego. Mieszam i przelewam całość do formy. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do lodówki.
- Po kilku godzinach wyjmuję i gotowe.