Łączę galaretkę z serkiem homogenizowanym i mam najlepszy sernik na lato. Zajada się cała rodzina

Sernik na zimno, na który przepis za moment ci zaprezentuję, to sprawdzony sposób na ochotę na coś słodkiego latem. Pysznie smakuje, rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie to igraszka, której podoła nawet największy kuchenny amator. Wiem, bo sprawdziłem!

Sernik na zimno - pomysł na deser na latoSernik na zimno - pomysł na deser na lato
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina

Jeśli o proste i krótkie przepisy chodzi, to sernik na zimno może uchodzić w tej kategorii za prawdziwego rekordzistę. Serek śmietankowy, galaretka i woda — te trzy składniki wystarczą do jego stworzenia. Czy to jednak oznacza, że omawiany dzisiaj deser jest jałowy? Nic bardziej mylnego. Ta frywolna wariacja na temat sernika zaskoczyła już niejednego sceptyka. Również w moim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Jeśli więc szukasz receptury, która tego lata stanie się hitem także w twoich czterech ścianach, to serdecznie polecam ci prześledzenie poniższego przepisu. Przygotowanie to prościzna, która nie zajmie ci więcej, niż kilka minut. Oczywiście później trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, bo sernik na zimno musi jeszcze przestać swoje w chłodziarce. Warto to zrobić, a następnie cieszyć oczy widokiem zajadającej się tym słodkim deserem rodziny. Specjalna uwaga dla rodziców: dzieci także go uwielbiają, więc jeśli szukaliście pomysłu na alternatywę dla domowych lodów, to właśnie ją odnaleźliście. Powodzenia!

Deser na lato: śmietankowy sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno możesz przygotować  z różnych smaków galaretek
Sernik na zimno możesz przygotować z różnych smaków galaretek © Canva | Raquel Couto Antelo

Sposób przygotowania:

  1. 2 galaretki (u mnie jedna pomarańczowa, jedna truskawkowa) rozpuszczam osobno, każda w 350 ml wrzątku. Następnie przelewam je do formy i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Pozostałe galaretki (u mnie śmietankowe) rozpuszczam razem w nieco mniejszej ilości gorącej wody, użyłem mniej więcej 500 ml.
  3. Serek homogenizowany miksuję na średnich obrotach i stopniowo dodaję do niego nadal płynną galaretkę śmietankową.
  4. Wyjmuję galaretkę pomarańczową i truskawkową i kroję je na mniejsze kawałki. Następnie wsypuję je do mieszanki z serka homogenizowanego. Mieszam i przelewam całość do formy. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do lodówki.
  5. Po kilku godzinach wyjmuję i gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby