WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Łączę ser z trzema składnikami. Kanapki z tą pastą rozchodzą się w parę chwil

Masz w lodówce kawałek sera, z którym nie wiadomo co zrobić? Zamień go w pyszną i błyskawiczną pastę z sera żółtego. To prosty trik na urozmaicenie porannych kanapek – wystarczy połączyć ser z trzema dodatkami, a smarowidło zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Pasta z sera żółtego świetnie sprawdzi się na kanapkiPasta z sera żółtego świetnie sprawdzi się na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdziak Marcin
Karol Wiak

Kanapki wcale nie muszą być nudne. Czasami wystarczy odrobina kreatywności, żeby z kilku składników powstało coś wyjątkowego. Właśnie tak jest w przypadku pasty z sera żółtego – kremowej, wyrazistej i pełnej smaku. Idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie, do lunchboxa albo jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Co najlepsze, przygotujesz ją w mniej niż 10 minut i to z produktów, które zazwyczaj masz już w domu.

Szybka pasta z sera żółtego – smaczny dodatek na ulubione kanapki

Jeśli w lodówce został kawałek sera żółtego, którego nikt nie chce już zjeść w plastrach, to najlepszy moment, by przygotować pastę z sera żółtego. To prosty i błyskawiczny sposób na to, żeby odmienić smak codziennych kanapek. Wystarczy zetrzeć ser na tarce i dodać do niego kilka składników, które na pewno masz pod ręką.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Największą zaletą jest to, że taka pasta sprawdza się nie tylko na śniadanie. Możesz ją zabrać do pracy w lunchboxie, podać na kolację albo wykorzystać podczas spotkań ze znajomymi. Ja często przygotowuję ją wtedy, gdy mam ochotę na coś domowego i pysznego, a jednocześnie nie chcę spędzać dużo czasu w kuchni.

Pasta z sera żółtego jest kremowa, wyrazista i świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem. Pasuje zarówno do klasycznej bułki pszennej, jak i do pełnoziarnistego chleba czy chrupkich grzanek. Dzięki dodatkowi ogórka i szczypiorku nabiera świeżości, a jogurt naturalny sprawia, że całość jest lekka, ale nadal sycąca.

Przepis na pastę z sera żółtego

Kiedy pierwszy raz zrobiłem pastę z sera żółtego, byłem zaskoczony, jak proste są składniki i jak szybko można je połączyć w coś naprawdę pysznego. W dodatku to świetny sposób na wykorzystanie resztek sera, które często zalegają w lodówce.

Składniki:

  • 200 g żółtego sera (np. gouda, cheddar lub emmentaler),
  • 1 ogórek konserwowy albo kiszony,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach – dzięki temu będzie się dobrze łączył z pozostałymi dodatkami. Ogórek posiekaj drobno, a szczypiorek poszatkuj.
  2. Do miski wsyp starty ser, dodaj ogórek i szczypiorek. Wlej jogurt naturalny, a następnie wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Na końcu dodaj musztardę, sól i pieprz. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz dorzucić szczyptę papryki wędzonej albo ostrej.

Ta pasta z sera żółtego jest gotowa dosłownie w 10 minut. Najlepiej smakuje świeżo przygotowana, posmarowana na chrupiącym pieczywie i posypana dodatkową porcją szczypiorku.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba