Ser żółty szybko się psuje? Najprawdopodobniej źle go przechowujesz

Ser to nieodłączny składnik wielu ulubionych dań. Trafia do kanapek, na zapiekanki, a i nie brakuje fanów podjadania go prosto z opakowania. Mogłoby się wydawać, że wystarczy po otwarciu wsadzić go do lodówki. Są jednak sposoby, dzięki którym dłużej zachowa świeżość i smak.

Tak nie przechowuj seraTak nie przechowuj sera
Źródło zdjęć: © Pyszności

Ser jest kluczowym składnikiem w kuchni, używanym do przygotowywania wielu ulubionych potraw. Niestety, często zdarza się, że psuje się zbyt szybko. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ser jest bardzo wrażliwy na warunki przechowywania. Zbyt duża wilgotność może prowadzić do pleśnienia, a nadmierna ekspozycja na powietrze sprawia, że staje się twardy i suchy. W rezultacie trafia do śmietnika. To jednak problem, który w łatwy sposób można ograniczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą trzy składniki i odrobina kreatywności. Ta przekąska zniknie szybciej niż czekolada

Jak prawidłowo przechowywać ser?

Erika Kubick, była sprzedawczyni serów i autorka książek kucharskich, podzieliła się najczęstszym błędem popełnianym przy przechowywaniu sera. Chodzi tutaj o trzymanie go w plastikowym opakowaniu ze sklepu.

- Ser żyje i oddycha, co oznacza, że ​​potrzebuje tlenu i wilgoci, aby zachować świeżość i smak. Wiem, że wygodnie jest po prostu trzymać ser w plastikowej folii, w której się go kupuje, ale równie łatwo jest o niego odpowiednio zadbać. Prawidłowe przechowywanie sera jest bardzo proste i wymaga tylko kilku minut wysiłku — mówi ekspertka w rozmowie z brytyjskim portalem www.express.co.uk

Trzymanie sera w plastiku odcina dopływ powietrza, co może sprawić, że stanie się mniej smaczny i twardy jak cegła. Plastik tworzy również wilgotne środowisko, co sprzyja powstawaniu pleśni. Najlepszym sposobem na zachowanie świeżości sera jest usunięcie plastikowego opakowania jak najszybciej po powrocie do domu. Mowa tutaj zarówno o folii spożywczej, jak i pudełku.

Taki ser od razu przełóż do papieru
Taki ser od razu przełóż do papieru © Pyszności

Ser najlepiej przechowywać owinięty w papier do pieczenia lub specjalny papier do sera, który nadaje się do wielokrotnego użytku. Ważne jest, aby owinąć go szczelnie, by nie wysechł w lodówce.

Dodatkowe wskazówki

Jeśli zauważysz, że ser zrobił się twardy, po prostu odetnij tę część nożem. Dzięki temu przedłużysz świeżość sera. Jeśli obawiasz się, że intensywny aromat dojrzewających serów przeniknie przez papier i przejdzie do lodówki, sięgnij po woreczki strunowe.

  • Owiń ser w pergamin lub papier rzeźniczy.
  • Następnie luźno umieść go w torebce strunowej.
  • Przed zamknięciem upewnij się, że w torebce jest trochę powietrza, aby ser miał dostęp do tlenu i wilgoci.

Dzięki tym metodom ser powinien pozostać smaczny, świeży i mieć idealną konsystencję znacznie dłużej niż zwykle. Dokładna trwałość sera zależy od jego rodzaju. Świeże sery, takie jak ricotta, zawsze będą miały krótszy okres przydatności, podczas gdy sery z pleśnią, dojrzewające i z porostem pleśni mogą pozostać świeże przez tygodnie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀