PrzepisProste przepisyTo warzywo w dzieciństwie wywoływało ciarki. Tak zapieczone z serem smakuje na medal

To warzywo w dzieciństwie wywoływało ciarki. Tak zapieczone z serem smakuje na medal

Popularny w kuchni francuskiej quiche to mnóstwo możliwości to przygotowania ciekawej propozycji prosto z piekarnika. Wytrawny placek, który może śmiało konkurować z pizzą, skrywa w sobie warzywno-jajeczno-serową masę. A wykonanie jest banalne i szybkie.

Quiche w wersji wegetariańskiej to pomysł na obiad lub kolację
Quiche w wersji wegetariańskiej to pomysł na obiad lub kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Quiche to danie, które można przygotować na wiele sposobów, a jego uniwersalność sprawia, że rzadko się nie udaje. Dzięki odpowiednim składnikom można stworzyć pyszne danie, które nie tylko zadowoli podniebienia, ale także pozwoli na wykorzystanie resztek z lodówki, minimalizując marnowanie jedzenia. Aby maksymalnie ułatwić sobie pracę w kuchni - możesz postawić na gotowe ciasto francuskie lub kruche. Pod jednym warunkiem.

Gotowe ciasto francuskie i kruche - jak je wybrać

Spód na quiche to zazwyczaj ciasto kruche lub ciasto francuskie. O ile to pierwsze dość łatwo można zagnieść samodzielnie, o tyle przygotowanie drugiego w domu od A do Z już wymaga specjalnej wprawy i jest nieco bardziej kosztowne. Na szczęście w sklepach, zazwyczaj na półkach w lodówkach, można znaleźć gotowe półprodukty. Każdorazowo jednak sprawdzaj ich skład - im prostszy, tym lepszy. Wszelkie zbędne dodatki - spore ilości utwardzonych tłuszczy, nadmiar cukru czy zapychacze w postaci gumy guar i innych, powinny sprawić, że taki produkt odłożysz na półkę i wybierzesz bardziej jakościowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Składniki na quiche dla 4 osób:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego lub francuskiego,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 1 rolka twardszego koziego sera,
  • 3 jajka,
  • 50 ml śmietany 18 proc.,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tymianek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie szpinaku: Umyj i dokładnie odsącz szpinak z nadmiaru wody.
  2. Przygotowanie formy: Rozwiń ciasto i wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuj spód widelcem.
  3. Przygotowanie sera: Pokrój kozi ser na cienkie plasterki i ułóż część z nich na cieście. Posyp tymiankiem i pieprzem.
  4. Przygotowanie masy jajecznej: W dużej misce rozbij jajka i ubij je na jednolitą masę. Dodaj szpinak (jeśli trzeba, pokrój go na mniejsze kawałki), śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Łączenie składników: Wlej masę jajeczną na ciasto w formie. Delikatnie potrząśnij formą, aby masa równomiernie się rozłożyła.
  6. Dekoracja: Ułóż pozostałe plasterki koziego sera na wierzchu, aby tarta wyglądała apetycznie.
  7. Pieczenie: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.

Quiche ze szpinakiem i kozim serem smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, podana z sałatą, jak i na zimno, co czyni ją idealną do zabrania na wynos.

quichekuchnia francuskaobiad

Wybrane dla Ciebie