To warzywo w dzieciństwie wywoływało ciarki. Tak zapieczone z serem smakuje na medal

Popularny w kuchni francuskiej quiche to mnóstwo możliwości to przygotowania ciekawej propozycji prosto z piekarnika. Wytrawny placek, który może śmiało konkurować z pizzą, skrywa w sobie warzywno-jajeczno-serową masę. A wykonanie jest banalne i szybkie.

Quiche w wersji wegetariańskiej to pomysł na obiad lub kolacjęQuiche w wersji wegetariańskiej to pomysł na obiad lub kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Quiche to danie, które można przygotować na wiele sposobów, a jego uniwersalność sprawia, że rzadko się nie udaje. Dzięki odpowiednim składnikom można stworzyć pyszne danie, które nie tylko zadowoli podniebienia, ale także pozwoli na wykorzystanie resztek z lodówki, minimalizując marnowanie jedzenia. Aby maksymalnie ułatwić sobie pracę w kuchni - możesz postawić na gotowe ciasto francuskie lub kruche. Pod jednym warunkiem.

Gotowe ciasto francuskie i kruche - jak je wybrać

Spód na quiche to zazwyczaj ciasto kruche lub ciasto francuskie. O ile to pierwsze dość łatwo można zagnieść samodzielnie, o tyle przygotowanie drugiego w domu od A do Z już wymaga specjalnej wprawy i jest nieco bardziej kosztowne. Na szczęście w sklepach, zazwyczaj na półkach w lodówkach, można znaleźć gotowe półprodukty. Każdorazowo jednak sprawdzaj ich skład - im prostszy, tym lepszy. Wszelkie zbędne dodatki - spore ilości utwardzonych tłuszczy, nadmiar cukru czy zapychacze w postaci gumy guar i innych, powinny sprawić, że taki produkt odłożysz na półkę i wybierzesz bardziej jakościowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Składniki na quiche dla 4 osób:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego lub francuskiego,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 1 rolka twardszego koziego sera,
  • 3 jajka,
  • 50 ml śmietany 18 proc.,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tymianek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie szpinaku: Umyj i dokładnie odsącz szpinak z nadmiaru wody.
  2. Przygotowanie formy: Rozwiń ciasto i wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuj spód widelcem.
  3. Przygotowanie sera: Pokrój kozi ser na cienkie plasterki i ułóż część z nich na cieście. Posyp tymiankiem i pieprzem.
  4. Przygotowanie masy jajecznej: W dużej misce rozbij jajka i ubij je na jednolitą masę. Dodaj szpinak (jeśli trzeba, pokrój go na mniejsze kawałki), śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Łączenie składników: Wlej masę jajeczną na ciasto w formie. Delikatnie potrząśnij formą, aby masa równomiernie się rozłożyła.
  6. Dekoracja: Ułóż pozostałe plasterki koziego sera na wierzchu, aby tarta wyglądała apetycznie.
  7. Pieczenie: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.

Quiche ze szpinakiem i kozim serem smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, podana z sałatą, jak i na zimno, co czyni ją idealną do zabrania na wynos.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej