Pomysł na ciasto francuskie zawsze się przyda. Tym bardziej jeśli chcesz podać je dziecku w zupełnie innej formie. W naszej kuchni tym razem zwykły produkt stał się prawdziwym krokodylem ? Po prostu genialne ?
Pyszności
18.11.2019 | aktual.: 19.11.2019 11:41
Składniki:
2 szt. ciasto francuskie
450 g marchewka z groszkiem
150 g szynka drobiowa
500 g ser ricotta
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki pieprz
1 szt. jajko roztrzepane
1 łyżka suszone oregano
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz: marchewkę z groszkiem, szynkę drobiową, ser ricottę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Połącz dwa arkusze ciasta francuskiego.
3. Na środku umieść część mieszanki, którą przed chwilą stworzyłaś. Boki ponacinaj jak na zdjęciu poniżej.
4. Zacznij zwijać je do środku.
5. Po czym z wyciętych kawałków stwórz ogon. Dodaj łyżkę mieszanki z drugiej strony i zwiń ciasto tak, aby powstała paszcza krokodyla. Z ciasta, które pozostanie zrób oczy i łapy.
6. Następnie przy pomocy noża ponacinaj paszczę i grzbiet krokodyla. Na samym końcu rozprowadź jajko i posyp oregano. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).