Krokodyl - pomysł na ciasto francuskie

Pomysł na ciasto francuskie zawsze się przyda. Tym bardziej jeśli chcesz podać je dziecku w zupełnie innej formie. W naszej kuchni tym razem zwykły produkt stał się prawdziwym krokodylem ? Po prostu genialne ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 450 g marchewka z groszkiem
  3. 150 g szynka drobiowa
  4. 500 g ser ricotta
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1 szt. jajko roztrzepane
  8. 1 łyżka suszone oregano

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz: marchewkę z groszkiem, szynkę drobiową, ser ricottę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Połącz dwa arkusze ciasta francuskiego.

Obrazek

3. Na środku umieść część mieszanki, którą przed chwilą stworzyłaś. Boki ponacinaj jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

4. Zacznij zwijać je do środku.

Obrazek

5. Po czym z wyciętych kawałków stwórz ogon. Dodaj łyżkę mieszanki z drugiej strony i zwiń ciasto tak, aby powstała paszcza krokodyla. Z ciasta, które pozostanie zrób oczy i łapy.

Obrazek

6. Następnie przy pomocy noża ponacinaj paszczę i grzbiet krokodyla. Na samym końcu rozprowadź jajko i posyp oregano. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej