Łączę tylko kilka prostych składników. W mig mam ulubiony deser całej rodziny

Trudno się z tym nie zgodzić, że słodkie czekoladowe pianki są skutecznym remedium na zimową chandrę. Kiedy po świątecznym zamęcie czas wrócić do codziennych obowiązków, bez pomocy słodkich wspomagaczy może być trudno. Deser ma tę zaletę, że nie tylko podbija cukier, ale także dzięki sporej zawartości gorzkiej czekolady, dostarcza do organizmu solidną porcję magnezu. Poprawia nastrój i pobudza mózg do działania.

Domowe ptasie mleczko ma o wiele lepsze proporcjeDomowe ptasie mleczko ma o wiele lepsze proporcje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czekoladowe ptasie mleczko to idealny kompromis pomiędzy bardzo słodkim piankami marshmallow a musami czekoladowymi, w których wyczuwalna kakaowa goryczka niektórym osobom może przeszkadzać. To także świetny deser dla tych, którym nie po drodze z wypiekanymi ciastami. Ta słodkość ma tylko 1 wadę – kiedy na drugi dzień pianki są już gotowe, szybko znikają bez śladu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Domowe pianki w różnych smakach

Domowe pianki można łatwo dostosować do różnych gustów smakowych poprzez dodanie odpowiednich składników. Dzięki tej elastyczności łakocie mogą stać się idealnym deserem dla każdego członka rodziny. Nie musisz ograniczać się jedynie do klasycznej wersji czekoladowej. Wystarczy szczypta inwencji i nutka ekstrawagancji, by wywołać zachwyt gości.

Jakie smaki wybrać?

Do tradycyjnej bazy piankowej można dodać różnorodne składniki. Na przykład ekstrakt waniliowy upodobni deser do klasycznej, sklepowej wersji. Jeśli dodasz olejek miętowy, otrzymasz pianki, które świetnie się komponują z kandyzowaną skórką z pomarańczy. Sproszkowane liofilizowane owoce sprawią, że pianki nabiorą truskawkowego lub malinowego smaku, a odrobina likieru Baileys lub Amaretto zamienią ten prosty dzięcięcy deser w coś specjalnego tylko dla dorosłych.

Wariacje na temat ptasiego mleczka

Wprowadzenie nowych smaków do pianek jest proste. Dodaj wybrane składniki do ubitych białek przed połączeniem ich z masą śmietanową. Ten prosty zabieg sprawi, że dodatek będzie równomiernie rozprowadzony i intensywnie wyczuwalny w każdym kawałku.

Przepis na czekoladowe ptasie mleczko

Pianki możesz przygotować w polewie z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Do zrobienia ganache potrzebujesz 1 tabliczkę pokruszonej czekolady i 50 ml śmietany kremówki. Roztapiasz czekoladę w kąpieli wodnej i stopniowo dodajesz śmietankę do uzyskania spójnej i gęstej konsystencji.   

Składniki na pianki:

  • 3 białka,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki),
  • 200 ml śmietany kremówki 30 proc.

Wykonanie:

  1. Rozpuść żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  2. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Cały czas ubijając, wlej powoli przestudzoną wodę z żelatyną.
  3. Pokruszoną połówkę tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.
  4. W osobnej misce ubij śmietanę i wymieszaj z zimną, ale jeszcze płynną czekoladą.
  5. Przy pomocy szpatułki do ciasta połącz ubite białka z masą śmietanową.
  6. Całość przełóż do formy lub tortownicy wyłożonej folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
  7. Następnego dnia przygotuj polewę czekoladową i pokryj nią ptasie mleczko – może być w postaci jednej dużej pianki lub pokrojone na mniejsze kwadraty bądź prostokąty.
  8. Pianki z polewą wstaw do lodówki na 30 min.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej