Łączę tylko kilka prostych składników. W mig mam ulubiony deser całej rodziny
Trudno się z tym nie zgodzić, że słodkie czekoladowe pianki są skutecznym remedium na zimową chandrę. Kiedy po świątecznym zamęcie czas wrócić do codziennych obowiązków, bez pomocy słodkich wspomagaczy może być trudno. Deser ma tę zaletę, że nie tylko podbija cukier, ale także dzięki sporej zawartości gorzkiej czekolady, dostarcza do organizmu solidną porcję magnezu. Poprawia nastrój i pobudza mózg do działania.
Czekoladowe ptasie mleczko to idealny kompromis pomiędzy bardzo słodkim piankami marshmallow a musami czekoladowymi, w których wyczuwalna kakaowa goryczka niektórym osobom może przeszkadzać. To także świetny deser dla tych, którym nie po drodze z wypiekanymi ciastami. Ta słodkość ma tylko 1 wadę – kiedy na drugi dzień pianki są już gotowe, szybko znikają bez śladu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej
Domowe pianki w różnych smakach
Domowe pianki można łatwo dostosować do różnych gustów smakowych poprzez dodanie odpowiednich składników. Dzięki tej elastyczności łakocie mogą stać się idealnym deserem dla każdego członka rodziny. Nie musisz ograniczać się jedynie do klasycznej wersji czekoladowej. Wystarczy szczypta inwencji i nutka ekstrawagancji, by wywołać zachwyt gości.
Jakie smaki wybrać?
Do tradycyjnej bazy piankowej można dodać różnorodne składniki. Na przykład ekstrakt waniliowy upodobni deser do klasycznej, sklepowej wersji. Jeśli dodasz olejek miętowy, otrzymasz pianki, które świetnie się komponują z kandyzowaną skórką z pomarańczy. Sproszkowane liofilizowane owoce sprawią, że pianki nabiorą truskawkowego lub malinowego smaku, a odrobina likieru Baileys lub Amaretto zamienią ten prosty dzięcięcy deser w coś specjalnego tylko dla dorosłych.
Wariacje na temat ptasiego mleczka
Wprowadzenie nowych smaków do pianek jest proste. Dodaj wybrane składniki do ubitych białek przed połączeniem ich z masą śmietanową. Ten prosty zabieg sprawi, że dodatek będzie równomiernie rozprowadzony i intensywnie wyczuwalny w każdym kawałku.
Przepis na czekoladowe ptasie mleczko
Pianki możesz przygotować w polewie z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Do zrobienia ganache potrzebujesz 1 tabliczkę pokruszonej czekolady i 50 ml śmietany kremówki. Roztapiasz czekoladę w kąpieli wodnej i stopniowo dodajesz śmietankę do uzyskania spójnej i gęstej konsystencji.
Składniki na pianki:
- 3 białka,
- 1 łyżka żelatyny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki),
- 200 ml śmietany kremówki 30 proc.
Wykonanie:
- Rozpuść żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Cały czas ubijając, wlej powoli przestudzoną wodę z żelatyną.
- Pokruszoną połówkę tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.
- W osobnej misce ubij śmietanę i wymieszaj z zimną, ale jeszcze płynną czekoladą.
- Przy pomocy szpatułki do ciasta połącz ubite białka z masą śmietanową.
- Całość przełóż do formy lub tortownicy wyłożonej folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia przygotuj polewę czekoladową i pokryj nią ptasie mleczko – może być w postaci jednej dużej pianki lub pokrojone na mniejsze kwadraty bądź prostokąty.
- Pianki z polewą wstaw do lodówki na 30 min.