Latem często robię to danie jednogarnkowe. Bliscy je uwielbiają, a ja mam więcej czasu dla siebie

Jambalaya - pyszny obiad jednogarnkowy z kuchni kreolskiej
Jambalaya - pyszny obiad jednogarnkowy z kuchni kreolskiej
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson

14.06.2024 09:05, aktual.: 14.06.2024 09:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zdarza ci się gotować duże obiady jednogarnkowe dla rodziny? Takie, które przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie, których starczy dla wszystkich i to często na więcej, niż jeden dzień? Jeśli tak, to musisz koniecznie poznać danie znane jako Jambalaya. Będziesz zachwycony!

Obiad jednogarnkowy niesie ze sobą wiele korzyści. Nie muszę ich wymieniać, bo na pewno wiele razy zdarzyło ci się już przygotowywać gar strogonowa, gulaszu, bigosu czy leczo. Jak sam widzisz, mówiąc w tym kontekście, zahaczamy o mnóstwo różnych kuchni narodowych. Rzadko zdarza mi się tu jednak pisać o kuchni kreolskiej, a to właśnie ją biorę dzisiaj "na warsztat".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kuchnia kreolska pochodzi z Luizjany — jednego ze stanów na południu USA. Kreole to ludność, której pochodzenie jest powiązane z dawną migracją z Francji i Hiszpanii. To dlatego potrawy charakterystyczne dla tego segmentu kulinarnego są niejako podobne do stylu, który preferuje się właśnie nad Loarą. Jambalaya (prawda, że brzmi jak nazwa hitu radiowego?) to z kolei jednogarnkowe danie o bogatym smaku, złożone między innymi z ryżu, pomidorów i kurczaka. Na pewno będzie ci trochę przygotowywało znane nam od lat obiady jednogarnkowe, ale jeśli przeczytasz uważnie przepis, znajdziesz różnice. I być może, podobnie jak ja, będziesz zachwycony zarówno nimi, jak i uzyskanym efektem.

Jambalaya — obiad jednogarnkowy z Luizjany

Jambalaya to obiad jednogarnkowy, który - jak widzisz - bywa przygotowywany w dużych ilościach
Jambalaya to obiad jednogarnkowy, który - jak widzisz - bywa przygotowywany w dużych ilościach© Canva | Flavio del Peschio

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 papryki (mogą być różnych kolorów),
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 250 g kiełbasy (np. chorizo, ale jeśli wolisz inne smaki, to wybierz łagodną kiełbasę),
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 szklanki surowego ryżu,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 l bulionu,
  • 3 listki laurowe,
  • po 1 łyżeczce oregano, tymianku, słodkiej i ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 cebulki dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, papryki pokrój w paski, seler naciowy — w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż te warzywa na rozgrzanej w garnku oliwie.
  2. Następnie dodaj mięso. Kurczaka proponuje pociąć w miarę cienkie paski, a kiełbasę w półplastry.
  3. Kiedy mięso będzie już podsmażone, do garnka wrzuć ryż, pomidory, a całość zalej bulionem. Dopraw, przykryj pokrywką i gotuj przez 25-30 minut.
  4. Na koniec skropl danie sokiem z cytryny i posyp posiekaną dymką. Smacznego!