Latem często robię to danie jednogarnkowe. Bliscy je uwielbiają, a ja mam więcej czasu dla siebie

Zdarza ci się gotować duże obiady jednogarnkowe dla rodziny? Takie, które przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie, których starczy dla wszystkich i to często na więcej, niż jeden dzień? Jeśli tak, to musisz koniecznie poznać danie znane jako Jambalaya. Będziesz zachwycony!

Jambalaya - pyszny obiad jednogarnkowy z kuchni kreolskiejJambalaya - pyszny obiad jednogarnkowy z kuchni kreolskiej
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson

Obiad jednogarnkowy niesie ze sobą wiele korzyści. Nie muszę ich wymieniać, bo na pewno wiele razy zdarzyło ci się już przygotowywać gar strogonowa, gulaszu, bigosu czy leczo. Jak sam widzisz, mówiąc w tym kontekście, zahaczamy o mnóstwo różnych kuchni narodowych. Rzadko zdarza mi się tu jednak pisać o kuchni kreolskiej, a to właśnie ją biorę dzisiaj "na warsztat".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Kuchnia kreolska pochodzi z Luizjany — jednego ze stanów na południu USA. Kreole to ludność, której pochodzenie jest powiązane z dawną migracją z Francji i Hiszpanii. To dlatego potrawy charakterystyczne dla tego segmentu kulinarnego są niejako podobne do stylu, który preferuje się właśnie nad Loarą. Jambalaya (prawda, że brzmi jak nazwa hitu radiowego?) to z kolei jednogarnkowe danie o bogatym smaku, złożone między innymi z ryżu, pomidorów i kurczaka. Na pewno będzie ci trochę przygotowywało znane nam od lat obiady jednogarnkowe, ale jeśli przeczytasz uważnie przepis, znajdziesz różnice. I być może, podobnie jak ja, będziesz zachwycony zarówno nimi, jak i uzyskanym efektem.

Jambalaya — obiad jednogarnkowy z Luizjany

Jambalaya to obiad jednogarnkowy, który - jak widzisz - bywa przygotowywany w dużych ilościach
Jambalaya to obiad jednogarnkowy, który - jak widzisz - bywa przygotowywany w dużych ilościach © Canva | Flavio del Peschio

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 papryki (mogą być różnych kolorów),
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 250 g kiełbasy (np. chorizo, ale jeśli wolisz inne smaki, to wybierz łagodną kiełbasę),
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 szklanki surowego ryżu,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 l bulionu,
  • 3 listki laurowe,
  • po 1 łyżeczce oregano, tymianku, słodkiej i ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 cebulki dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, papryki pokrój w paski, seler naciowy — w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż te warzywa na rozgrzanej w garnku oliwie.
  2. Następnie dodaj mięso. Kurczaka proponuje pociąć w miarę cienkie paski, a kiełbasę w półplastry.
  3. Kiedy mięso będzie już podsmażone, do garnka wrzuć ryż, pomidory, a całość zalej bulionem. Dopraw, przykryj pokrywką i gotuj przez 25-30 minut.
  4. Na koniec skropl danie sokiem z cytryny i posyp posiekaną dymką. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować