Latem często robię to danie jednogarnkowe. Bliscy je uwielbiają, a ja mam więcej czasu dla siebie

Zdarza ci się gotować duże obiady jednogarnkowe dla rodziny? Takie, które przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie, których starczy dla wszystkich i to często na więcej, niż jeden dzień? Jeśli tak, to musisz koniecznie poznać danie znane jako Jambalaya. Będziesz zachwycony!

Jambalaya - pyszny obiad jednogarnkowy z kuchni kreolskiejJambalaya - pyszny obiad jednogarnkowy z kuchni kreolskiej
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson

Obiad jednogarnkowy niesie ze sobą wiele korzyści. Nie muszę ich wymieniać, bo na pewno wiele razy zdarzyło ci się już przygotowywać gar strogonowa, gulaszu, bigosu czy leczo. Jak sam widzisz, mówiąc w tym kontekście, zahaczamy o mnóstwo różnych kuchni narodowych. Rzadko zdarza mi się tu jednak pisać o kuchni kreolskiej, a to właśnie ją biorę dzisiaj "na warsztat".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Kuchnia kreolska pochodzi z Luizjany — jednego ze stanów na południu USA. Kreole to ludność, której pochodzenie jest powiązane z dawną migracją z Francji i Hiszpanii. To dlatego potrawy charakterystyczne dla tego segmentu kulinarnego są niejako podobne do stylu, który preferuje się właśnie nad Loarą. Jambalaya (prawda, że brzmi jak nazwa hitu radiowego?) to z kolei jednogarnkowe danie o bogatym smaku, złożone między innymi z ryżu, pomidorów i kurczaka. Na pewno będzie ci trochę przygotowywało znane nam od lat obiady jednogarnkowe, ale jeśli przeczytasz uważnie przepis, znajdziesz różnice. I być może, podobnie jak ja, będziesz zachwycony zarówno nimi, jak i uzyskanym efektem.

Jambalaya — obiad jednogarnkowy z Luizjany

Jambalaya to obiad jednogarnkowy, który - jak widzisz - bywa przygotowywany w dużych ilościach
Jambalaya to obiad jednogarnkowy, który - jak widzisz - bywa przygotowywany w dużych ilościach © Canva | Flavio del Peschio

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 papryki (mogą być różnych kolorów),
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 250 g kiełbasy (np. chorizo, ale jeśli wolisz inne smaki, to wybierz łagodną kiełbasę),
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 szklanki surowego ryżu,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 l bulionu,
  • 3 listki laurowe,
  • po 1 łyżeczce oregano, tymianku, słodkiej i ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 cebulki dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, papryki pokrój w paski, seler naciowy — w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż te warzywa na rozgrzanej w garnku oliwie.
  2. Następnie dodaj mięso. Kurczaka proponuje pociąć w miarę cienkie paski, a kiełbasę w półplastry.
  3. Kiedy mięso będzie już podsmażone, do garnka wrzuć ryż, pomidory, a całość zalej bulionem. Dopraw, przykryj pokrywką i gotuj przez 25-30 minut.
  4. Na koniec skropl danie sokiem z cytryny i posyp posiekaną dymką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy