Latem robię ją na obiad w piątki. Nikt nie protestuje, nawet dzieci

W tej sałatce jest wszystko, co potrzebne na pełnowartościowy posiłek – pożywna ryba i warzywa bogate w błonnik, witaminy i minerały. Szczerze mówiąc, w mojej rodzinie o wiele lepiej się sprawdza na letni obiad niż gorące zupy czy smażone kotlety. Z kromką świeżego pieczywa smakuje doskonale.

Warstwowa sałatka śledziowa z burakiem i ziemniakamiWarstwowa sałatka śledziowa z burakiem i ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka śledziowa to popularne danie kuchni niemieckiej i skandynawskiej. W tych krajach podawana jest nieco inaczej. Niemcy zajadają się kompozycją złożoną z filetów śledziowych, marynowanych ogórków, cebuli i jabłka. Zamiast majonezu używają klasycznego sosu winegret, czyli oliwy zmieszanej z octem.

Szwedzi lubią dodatek marynowanych buraków. Solone śledzie kroją w kostkę i mieszają z nie tylko z burakami, ale także z ogórkiem konserwowym, kwaśnym jabłkiem, jajkiem ugotowanym na twardo i czerwoną cebulą. Rzadko kiedy przygotowują warstwowe sałatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Przepis na warstwową sałatkę śledziową

Sałatka jest podobna do śledzia pod pierzynką, którego być może znasz z tradycji wigilijnych.

Składniki:

  • 3–4 ziemniaki,
  • 2–3 buraki,
  • 4 filety śledziowe,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 g majonezu,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i ugotuj ze skórką. Gdy będą miękkie, wyjmij je z wody i odstaw do przestudzenia, a następnie obierz ze skórki. Ziemniaki i buraki pokrój w drobną kostkę do dwóch osobnych misek.
  2. Ziemniaki wymieszaj z łyżką majonezu, szczyptą soli i pieprzu.
  3. W salaterce układaj warstwowo wymieszane z majonezem ziemniaki, na nich pokrojone w kostkę śledzie i drobno posiekaną cebulę. Przykryj majonezem.
  4. Następnie połóż starte na tarce jajka, a na nich pokrojone buraki.
  5. Przykryj majonezem i ponownie ułóż warstwę z ziemniakami i śledziem.
  6. Na górę daj starte jajka i pokrojone buraki. Na koniec przykryj sałatkę majonezem.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża