Żadna grecka czy gyrosowa. Przez całe lato robię sałatkę pielgrzymkową

Są dania, które powstają z potrzeby chwili. Niekoniecznie z przepisów babć czy kucharskich tomów, ale z życia – z plecaka, z postojów w polu, z termosów i plastikowych pojemników. Tak właśnie narodziła się sałatka pielgrzymkowa. Prosta, pożywna, dobrze znosząca trudy drogi, a przy tym zaskakująco smaczna. Idealna dla każdego, kto lubi mieć przy sobie coś domowego, nawet kiedy kilometrów pod butami coraz więcej.

Sałatka pielgrzymkowaSałatka pielgrzymkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie ma jednego świętego przepisu na sałatkę pielgrzymkową. Ale są zasady, które ją definiują: musi być lekka, odporna na wysoką temperaturę, bez majonezu i łatwo psujących się składników. Musi też sycić, dawać energię i dać się zjeść łyżką, siedząc na murku, trawie albo pod pielgrzymkowym namiotem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Przepis na sałatkę pielgrzymkową

Ta wersja, którą dziś proponuję, przetestowana została w warunkach "polowych", choć równie dobrze sprawdza się w lunchboxie do pracy, na wycieczkę rowerową czy rodzinny piknik. To kuchnia z charakterem – prosta, ale z duszą.


Składniki na 2 solidne porcje:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy (pęczak lub bulgur – nie rozgotowuje się),
  • 1 ogórek małosolny, pokrojony w kostkę,
  • 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej,
  • 1 jajko na twardo, pokrojone,
  • garść rukoli lub szpinaku baby,
  • 1 łyżka oleju lnianego lub rzepakowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: pestki słonecznika albo pokruszone sucharki.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją, studzimy. W międzyczasie kroimy warzywa, jajko, mieszamy wszystko razem z zieleniną.
  2. Olej łączymy z musztardą, solą i pieprzem – to nasz prosty, ale wyrazisty dressing.
  3. Tuż przed podaniem można posypać sałatkę pestkami lub pokruszonymi sucharkami, które dodadzą chrupkości.

Sałatkę warto schować do pojemnika z dobrym zamknięciem. Wytrzyma kilka godzin w plecaku, nie zmieni konsystencji ani smaku. Im prostsze składniki, tym większa trwałość – to złota zasada jedzenia "na drogę".

Co w niej wyjątkowego?

To jedzenie, które zaspokaja głód, ale też przynosi poczucie troski – o siebie, o innych. Kiedy dzielisz się taką sałatką z kimś obok, pojawia się coś więcej niż wspólny posiłek. To bliskość, życzliwość, prosty gest.

Niektórzy dodają do niej oliwki, suszone pomidory, zioła z ogrodu – i dobrze. Bo sałatka pielgrzymkowa ma jedno zadanie: dać ci siłę do dalszej drogi. A jak będzie smakować jak dom, to jeszcze lepiej.

Wybrane dla Ciebie
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀