Latem robię słodkie placki z tym warzywem. Dzieci zjadają aż po 5 sztuk

Są proste w przygotowaniu, pożywne i tak smaczne, że z talerzy znikają bez specjalnego zachęcania do jedzenia. Słodkie ciasto przełamane warzywnym, wyrazistym akcentem pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Pyszne placuszki śniadaniowePyszne placuszki śniadaniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Różnej maści placuszki to najlepszy sposób na śniadanie, gdy już dość mam kanapek i jajecznicy. Zamiast jednak po raz kolejny smażyć placki z serka wiejskiego czy amerykańskie pancakes, sięgam po chrupiące, kwaśne łodygi rabarbaru. Sezon w pełni, więc warto wykorzystać go nie tylko do kompotu i ciasta z kruszonką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Placki z rabarbarem

Rabarbar to zdecydowanie smak lata. Najczęściej ląduje w deserach, przez co można mylnie zakładać, że jest owocem. Z botanicznego punktu widzenia rabarbar to warzywo. Na dodatek bardzo zdrowe, bo zawiera sporo błonnika, witaminę K (ważną dla krzepnięcia i kości) oraz witaminę C (przeciwutleniacz). Zawiera też witaminy z grupy B, A, E oraz minerały, takie jak potas i wapń. Oczywiście najlepiej zajadać się nim na surowo, by dostarczyć jak najwięcej składników odżywczych. Nie dla każdego kwaśny smak jest jednak zachęcający, więc warto przemycić łodygi w innych potrawach.

Proste i pyszne placki z rabarbarem
Proste i pyszne placki z rabarbarem © Adobe Stock

Placki z rabarbarem to prosty przepis na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Puszysta masa świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowatym rabarbarem. Ich lekkość to zasługa proszku do pieczenia. Dzięki temu nie trzeba czekać, aż masa wyrośnie, jak w przypadku klasycznych racuchów.

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej,
  • 300 g rabarbaru,
  • 400 g kefiru,
  • 2-3 jajka,
  • 3 łyżki cukru lub erytrytolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Do miski przesyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, kefir oraz jajka. Dosyp cukier i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Do masy dorzuć pokrojony rabarbar i wymieszaj. Ilość możesz dopasować do swoich preferencji.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta.
  5. Smaż placuszki z obu stron, aż się zarumienią.
  6. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placuszki z rabarbarem możesz po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem