Latem robię słodkie placki z tym warzywem. Dzieci zjadają aż po 5 sztuk
Są proste w przygotowaniu, pożywne i tak smaczne, że z talerzy znikają bez specjalnego zachęcania do jedzenia. Słodkie ciasto przełamane warzywnym, wyrazistym akcentem pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Różnej maści placuszki to najlepszy sposób na śniadanie, gdy już dość mam kanapek i jajecznicy. Zamiast jednak po raz kolejny smażyć placki z serka wiejskiego czy amerykańskie pancakes, sięgam po chrupiące, kwaśne łodygi rabarbaru. Sezon w pełni, więc warto wykorzystać go nie tylko do kompotu i ciasta z kruszonką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Placki z rabarbarem
Rabarbar to zdecydowanie smak lata. Najczęściej ląduje w deserach, przez co można mylnie zakładać, że jest owocem. Z botanicznego punktu widzenia rabarbar to warzywo. Na dodatek bardzo zdrowe, bo zawiera sporo błonnika, witaminę K (ważną dla krzepnięcia i kości) oraz witaminę C (przeciwutleniacz). Zawiera też witaminy z grupy B, A, E oraz minerały, takie jak potas i wapń. Oczywiście najlepiej zajadać się nim na surowo, by dostarczyć jak najwięcej składników odżywczych. Nie dla każdego kwaśny smak jest jednak zachęcający, więc warto przemycić łodygi w innych potrawach.
Placki z rabarbarem to prosty przepis na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Puszysta masa świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowatym rabarbarem. Ich lekkość to zasługa proszku do pieczenia. Dzięki temu nie trzeba czekać, aż masa wyrośnie, jak w przypadku klasycznych racuchów.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej,
- 300 g rabarbaru,
- 400 g kefiru,
- 2-3 jajka,
- 3 łyżki cukru lub erytrytolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do miski przesyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, kefir oraz jajka. Dosyp cukier i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Do masy dorzuć pokrojony rabarbar i wymieszaj. Ilość możesz dopasować do swoich preferencji.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta.
- Smaż placuszki z obu stron, aż się zarumienią.
- Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placuszki z rabarbarem możesz po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!