Te placki są lepsze niż zwykłe racuchy. Zrobisz je z popularnego serka
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać godziny w kuchni? Te placki z serka wiejskiego robi się błyskawicznie, a smakują jak z najlepszej kawiarni. Potrzebujesz tylko kilku składników!
Też masz tak, że nachodzi cię ochota na coś słodkiego, a szafki świecą pustkami? Do sklepu się nie chce iść, ale to wcale nie oznacza, że trzeba rezygnować z czegoś pysznego! Wystarczy kilka składników i dosłownie chwila pracy, by przygotować puszyste, delikatne placki z serka wiejskiego.
Ten przepis to świetne rozwiązanie, gdy zależy ci na czasie i nie masz ochoty włączać piekarnika czy zagniatać skomplikowanego ciasta. Co więcej, nie potrzebujesz nawet miksera. Wszystko zrobisz w jednej misce, łyżką lub widelcem. I choć składniki są proste, efekt zaskakuje: placki są lekkie, sprężyste i naprawdę smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Placki z serka wiejskiego to ekspresowe danie na słodką przyjemność
Lista składników jest prosta i krótka. Główną rolę gra serek wiejski, który nadaje placuszkom charakteru. Jeśli lubisz bardziej deserową wersję, dorzuć łyżkę kakao albo kilka kropel ekstraktu waniliowego. Możesz też zaszaleć z kardamonem, cynamonem czy nawet rumowym aromatem. Ogranicza cię tylko wyobraźnia (i zawartość szafki).
Składniki:
- opakowanie serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 80 g mąki pszennej,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- łyżeczkę cukru,
- masło lub olej do smażenia (trochę, placki z serka wiejskiego mają się smażyć, a nie walczyć o życie w kąpieli tłuszczowej).
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki. Nie musisz blendować. Masa może być lekko grudkowata, ważne, by składniki się połączyły.
- Możesz dodać też kakao, rum, cynamon, kawę - cokolwiek, co będzie ci pasować do tych placków.
- Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę tłuszczu.
- Nakładaj porcje ciasta łyżką, delikatnie spłaszczając je na patelni.
- Smaż placki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Ważne: nie smaż na zbyt dużym ogniu - zewnętrzna część łatwo się przypali, a środek może pozostać surowy. Lepiej dać im chwilę, by spokojnie "urosły".
Z czym podawać placki z serka wiejskiego?
To, co dodasz na wierzch, zmienia całe danie. Możesz wybrać coś klasycznego, owocowego albo bardziej rozpustnego – jak na deser przystało. Ciekawym pomysłem są sosy, na przykład czekoladowy, miodowy lub jogurtowo-waniliowy. Nadadzą one ciekawego charakteru twojej przekąsce. Wydobędą z niej wszystko, co najlepsze i podkreślą wszelkie kontrasty.
Placki z serka wiejskiego lubią się też z owocami, na przykład z truskawkami (świetnie sprawdzi się mus), bananem (jak dodasz do tego masło orzechowe, to dopiero będzie petarda) i borówkami lub malinami, które dadzą lekki i kwaskowaty balans.
Te placki z serka wiejskiego to hit dla każdego, kto ceni szybkie, nieskomplikowane przepisy. Nie potrzebujesz miksera, super składników ani kulinarnych umiejętności. I może jeszcze ktoś, kto zje z tobą drugą porcję… albo i nie.