Podpatrzyłam patent w budce z langoszami. Węgrzy dodają do ciasta nieoczywisty składnik
Langosze to najpopularniejsze danie typu street food na Węgrzech. Tymi pysznymi plackami zajadają się mieszkańcy i turyści. Miło je zjeść zwiedzając Budapeszt, ale nie są też trudne do przygotowania w domu. Mam niezawodny przepis ze składnikiem podpatrzonym w budce z langoszami.
Langosze podbiły serca smakoszy na całym świecie. Przepis na nie jest prosty, bardzo szybko można zorganizować sobie kulinarną podróż do Budapesztu. Podstawa to puszyste, drożdżowe ciasto. Na Węgrzech podpatrzyłam, jaki składnik, warto do niego dodać, by było pyszne i chłonęło mniej tłuszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Ten składnik dodaj do ciasta
Langosze to po prostu placki z ciasta drożdżowego. Znamy to ciasto doskonale, bo oprócz tego, że samo w sobie jest pyszne, to także stosuje się je do pączków, bułeczek, bab czy innych wypieków. Choć wydawałoby się, że przepis na nie jest niezmienny, to istnieje też wersja z ziemniakami. Niektórzy właśnie z tym dodatkiem przygotowują ciasto na pączki. Podpatrzyłam, że zmielone ziemniaki dodają także Węgrzy do langoszy. Dzięki temu są puszyste i chłoną mniej tłuszczu.
Jak smażyć langosze
Placki smaży się na głębokim tłuszczu, więc oleju przyda się sporo. Powinny w nim swobodnie pływać. Nie jest to przekąska dietetyczna, zwłaszcza że tradycyjnie langosze podaje się z dodatkiem śmietany i sera. Dlatego warto wykorzystać przepis na ciasto z dodatkiem ziemniaków. Trudno powiedzieć, że placki będą wtedy lżejsze, bo kalorii im nie ubędzie. Jednak wyjdą na pewno bardziej chrupiące.
Węgierskie lagosze z dodatkiem ziemniaków
Składniki:
- 300 g ziemniaków,
- 500 g mąki pszennej,
- 350 ml ciepłego mleka lub wody,
- 50 ml oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- olej do smażenia,
- jogurt naturalny lub śmietana do podania,
- starty żółty ser do podania,
- kilka gałązek szczypiorku do podania.
Sposób przygotowywania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Potem odcedź je i przepuść przez praskę.
- Połącz 100 ml ciepłego mleka, suche drożdże oraz cukier. Mieszankę odstaw na chwilę, aby drożdże mogły zacząć pracować.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj ziemniaki i wyrośnięty zaczyn. Wlej resztę mleka i zagniataj ciasto, stopniowo dodawaj olej. Na koniec posól je, przykryj ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podziel ciasto na kulki, powinno wyjść ok. 8, i rozwałkuj je na małe placki.
- Tak przygotowane placki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju przez kilka minut.
- Przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Podawaj je z porcją śmietany lub jogurtu, starym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.