Te placki wyglądają jak z dobrej restauracji gruzińskiej. Zanim pokroisz, musisz zrobić 1 rzecz

Zanim kolejny raz sięgniesz po paczkę chipsów lub zamówisz pizzę, spróbuj innej przekąski w gruzińskim stylu. Gwarantuję, że nie ma lepszych placków na świecie od chaczapuri adżarskiego. Odkąd kelner gruzińskiej restauracji pokazał mi, jak należy jeść tę potrawę, doznania smakowe wskoczyły na wyższy poziom.

Już po raz kolejny robię chaczapuri z przepisu Zuzy LisowskiejJuż po raz kolejny robię chaczapuri z przepisu Zuzy Lisowskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kuchnia gruzińska słynie nie tylko z dobrych trunków, które uchodzą za najstarsze na świecie, ale także ze świetnych przekąsek do wina. Nie ma dobrej restauracji gruzińskiej bez chaczapuri imeruli, adżarskiego czy delikatnych pierożków chinkali z mięsem. Nieodłącznym elementem kultury tego regionu jest wspólne biesiadowanie przy dobrym jedzeniu i muzyce płynącej prosto z serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Jak jeść chaczapuri adżarskie?

Zanim przystąpisz do konsumpcji bajecznie wyglądającego placka wypełnionego serowym farszem, sięgnij po widelec i dokładnie rozmieszaj jajko z serem. Płynne żółtko powinno znaleźć się w każdym centymetrze nadzienia – wybieraj ser spod krawędzi chrupiącego ciasta i mieszaj do uzyskania spójnej, ciągnącej się konsystencji.

Dokładnie wymieszaj farsz z jajkiem
Dokładnie wymieszaj farsz z jajkiem © Adobe Stock

Przepis na chaczapuri adżarskie od Zuzy Lisowskiej

Uczestniczka programu MasterChef i autorka bloga kulinarnego arbuzazuza.com pokazuje na swoim TikToku, jak w prosty sposób zrobić kultowe chaczapuri z jajkiem.

Składniki:

  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 7 g drożdży instant,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 150 ml mleka,
  • 200 g sera bałkańskiego – może być ser feta,
  • 250 g mozzarelli,
  • 200 g sera żółtego, na przykład goudy,
  • 3 jajka.

Wykonanie:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę, wymieszaj z cukrem, suchymi drożdżami, 2 łyżkami mąki i odrobiną oliwy. Odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do dużej miski przesyp pozostałą mąkę, dodaj rozczyn, łyżeczkę soli i zimne mleko. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do momentu, aż zacznie samo odchodzić od ścianek miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Rozgnieć widelcem ser bałkański, dodaj startą mozzarellę i starty ser żółty, dokładnie wymieszaj.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na owalny placek. Nałóż farsz, pozostawiając kilka centymetrów marginesu od krawędzi placków. Zawiń brzegi do środka, formując łódeczki. Jedno jajko wbij do miseczki i rozkłóć rózgą. Posmaruj nim krawędzie placka.
  5. Tak przygotowane chaczapuri ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  6. Wyjmij placki z piekarnika i łyżką kuchenną zrób w każdym wgłębienie w farszu. Wbij w nie po jednym jajku. Ponownie umieść w piekarniku na 5 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę